logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć wentylator CPU do USB? Które kable za co odpowiadają?

starchips15 22 Maj 2016 15:58 1011 6
  • #1 15691765
    starchips15
    Poziom 8  
    Witajcie

Mam stockowe chłodzenie procesora, którego nie używam. Zbliżają się upały więc pomyślałem że mógłbym zrobić z niego mini wentylatorek który pozwoli mi spędzać czas przy domowym stanowisku komputerowym w odrobinę większym komforcie. Problem w tym że jestem kompletnie zielony w te klocki. Z silniczka wychodzą aż 4 kabelki, nie mam pojęcia który za co odpowiada. Czy można połączyć te kabelki z kablem usb, który dostarczał by zasilania?

Jak podłączyć wentylator CPU do USB? Które kable za co odpowiadają?
  • #2 15691805
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2775
    Możesz podłączyć pod USB, ale wentylator będzie się kręcił prędkością ponad połowę mniejszą niż przy zasilaniu 12V. Przewód czarny to masa, przewód żółty to +12V i tylko te przewody podłączasz.
  • #3 15691829
    starchips15
    Poziom 8  
    Mam zasilacz 12v od taśmy LED, którą gdzieś zgubiłem, Czy taki się nada?
    Jeśli tak to jak rozpoznać gdzie jest + a gdzie -?
  • #4 15691841
    miecho18
    Spec od komputerów
    Nada się. Miernikiem sprawdzisz biegunowość.
  • #5 15691844
    starchips15
    Poziom 8  
    Niestety nie posiadam miernika. Da się to określić na podstawie symboli na kablach? Jeden ma czarnąprzerywaną linię, a drugi tylko jakieś napisy.
  • #6 15691846
    miecho18
    Spec od komputerów
    Rozbierz zasilacz i wrzuć fotki jego wnętrza.
  • #7 15691857
    starchips15
    Poziom 8  
    Zasilacz to chińszczyzna klejona na stałe, nie chciałem go zniszczyć rozbierając na siłę. Na naklejce znalazłem schemat, według niego zlutowałem kabelki i działa :)

Wielkie dzięki za pomoc

Temat do zamknięcia

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zapytał, jak podłączyć wentylator CPU do zasilania USB, ponieważ planuje wykorzystać go jako mini wentylator w upalne dni. Odpowiedzi wskazały, że wentylator można podłączyć do USB, ale jego prędkość będzie znacznie niższa niż przy zasilaniu 12V. Wskazano, że czarny przewód to masa, a żółty to +12V. Użytkownik zapytał również o możliwość użycia zasilacza 12V od taśmy LED, co zostało potwierdzone. Po znalezieniu schematu na naklejce zasilacza, udało mu się poprawnie podłączyć kable, co zakończyło się sukcesem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA