Witam. Uszkodził mi sie laptop i mam dysk 500 GbGB który chcę wykorzystać.
Myślałem aby zakupić kieszeń dysku zusbUSB ze zdublowaną wtyczką tzw Y.
Aby korzystać z niego chcę wykorzystać telefon z androidem 5.0
Kupić przejście USB otg i się połączyć. Tylko moje obawy są takie.
1) czy wystarczy podłączyć jedną wtyczkąusbUSB do tel. a drugą do zasilacza usbUSB 2A/5V i wtedy będzie ładować się telefon oraz dysk będzie zasilany (pobór prądu dysku 800mA)?
2)albo trzeba oddzielić sygnał +5V między telefonem a dyskiem aby dysk nie pobierał zasilania z telefonu (jeśli w ogóle może brać) i mi telefon spali dużym obciążeniem?
3) czy telefonem można podładować jakieś urządzenia czy telefon działa w jedną stronę, że energię pobiera a nie ma możliwości aby coś innego z niego pobierało?
4)kupić zestaw z osobnym zasilaczem do dysku i wyciąć z przewoduusbUSB +5V
Opcja ostatnia mi nie bardzo pasuje bo jakbym tak chciał podłączyć dysk u kogoś do USB wkompiekomputerze stacjonarnym, to musze wtedy mieć i tak i tak zasilacz. A tak to wtedy tylko 2 porty usbUSB i już działa.
Jeśli w złym dziale pisze to proszę przenieść.
Myślałem aby zakupić kieszeń dysku z
Aby korzystać z niego chcę wykorzystać telefon z androidem 5.0
Kupić przejście USB otg i się połączyć. Tylko moje obawy są takie.
1) czy wystarczy podłączyć jedną wtyczką
2)albo trzeba oddzielić sygnał +5V między telefonem a dyskiem aby dysk nie pobierał zasilania z telefonu (jeśli w ogóle może brać) i mi telefon spali dużym obciążeniem?
3) czy telefonem można podładować jakieś urządzenia czy telefon działa w jedną stronę, że energię pobiera a nie ma możliwości aby coś innego z niego pobierało?
4)kupić zestaw z osobnym zasilaczem do dysku i wyciąć z przewodu
Opcja ostatnia mi nie bardzo pasuje bo jakbym tak chciał podłączyć dysk u kogoś do USB w
Jeśli w złym dziale pisze to proszę przenieść.