logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Honda VT500 - Jak zdiagnozować brak chłodzenia i przegrzewanie się?

Apelek 23 Maj 2016 17:36 3633 8
REKLAMA
  • #1 15693924
    Apelek
    Poziom 7  
    Ocena: 20
    Witam,
    Mam taki problem z moją Hondą, ze nie ma chłodzenia. Pompa przeżuca płyn, w termostacie poziom płynu wzrasta (podczas pracy oczywiście), a maszyna sie grzeje niesamowicie, a co za tym idzie gasnie (tzn. wydaje mi się że cewki się gotują i gubią iskrę).
    Niechcąc rozbierać pół motocykla, chciałbym zapytać jak najłatwiej zdiagnozować problem?
  • REKLAMA
  • #2 15693970
    Staszek49
    Poziom 35  
    Ocena: 1139
    Jesteś pewien, że pompa cieczy jest sprawna, może mieć np. oberwane skrzydełka i nie będzie wydajna. Na próbę możesz np. pozbyć się termostatu, odpowietrzyć układ, dolać płynu i sprawdzić działanie czujnika i wentylatora, jeśli masz go w pojeździe. Może chłodnica jest zanieczyszczona z zewnątrz (owadami, błotem) lub wewnątrz.
  • REKLAMA
  • #3 15696084
    sławol
    Poziom 17  
    Ocena: 87
    Jak objawia się to grzanie się silnika?
  • #4 15696541
    Apelek
    Poziom 7  
    sławol napisał:
    Jak objawia się to grzanie się silnika?

A więc tak. Podczas jazdy poza miastem, z prędkością 80-100km/h wskaźnik temperatury jest na połowie, czyli wg mnie tak jak powinno być. Ale wtedy wiatr chłodzi nam silnik. Przy cyklu miejskim, do 60km/h wskazówka wchodzi na czerwone pole (do samego końca skali) i motocykl gaśnie na biegu jałowym, na około 1000obr/min. Gdy podkręcenie manetką na wyższe obroty, to nie gaśnie. Gdy juz zgaśnie (np. pod światłami) nie mogę odpalić, dopóki nie ostygnie, tzn. około 2min. Ale zauważyłem że sytuacja ta występuje gdy mam włączone światła, gdy zgasze światła zapala w ciagu 10sec.
    Pomyślałem ze zdejmę termostat i zepnę na krótko. Ale w miedzy czasie przyszło mi do głowy ze może nie być przepływu w kanałach. Jak na jesieni wymieniałem płyn chłodzący, to był on dosyć czysty, tak jakby nie "pracował".
    Silnikowcem nie jestem wiec jest zbyt wiele niewiadomych.
    Usterki jakie można wziąć pod uwagę, to:
    - pompa ma za mały wydatek
    - termostat się zaciął
    - kanały są zatkane
    A co go gaśnięcia, to pomyślałem ze cewki się przegrzewają i gubią iskrę.
  • REKLAMA
  • #5 15697321
    sławol
    Poziom 17  
    Nie gotuje ci się płyn? Wskaźnik temperatury napewno jest sprawny?
  • #6 15697411
    Apelek
    Poziom 7  
    sławol napisał:
    Nie gotuje ci się płyn? Wskaźnik temperatury napewno jest sprawny?

Czy się płyn nie gotuje to nie wiem. Ale wskaźnik na pewno jest dobry.
    Im dłużej o tym myśle i dywaguje, tym umacniam się w przekonaniu że bez specjalisty się nie obejdzie.
  • #7 15698079
    sławol
    Poziom 17  
    Ja bym zrobił tak. Kupił nowy termostat (nie wiem dlaczego jeszcze tego nie zrobiłeł) oraz zmierzył faktyczną temperaturę silnika pirometrem. Wentylator się włącza jak Płyn przekroczy temperaturę??
  • #8 15698105
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6649
    No jak z wiatrakiem? Na krótko działa?
  • REKLAMA
  • #9 17595785
    Apelek
    Poziom 7  
    Wiatrak działa, termostat też, przytkane były otwory w karterze.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z przegrzewaniem się motocykla Honda VT500, mimo że pompa chłodzenia działa, a poziom płynu w termostacie wzrasta. W trakcie jazdy poza miastem temperatura jest w normie, natomiast w ruchu miejskim silnik się przegrzewa i gaśnie. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną mogą być: zacięty termostat, zanieczyszczone kanały chłodzenia lub niewystarczający wydatek pompy. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyki, takie jak usunięcie termostatu, sprawdzenie wentylatora oraz pomiar temperatury silnika pirometrem. Użytkownik zauważył, że wentylator działa, a problemem były przytkane otwory w karterze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA