logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta graficzna z 4 wyjściami HDMI do konfiguracji 4 monitorów w układzie T

strikexp 23 Maj 2016 19:21 1047 10
REKLAMA
  • #1 15694180
    strikexp
    Poziom 27  
    Ocena: 104
    Zastanawiam się nad kupnem karty graficznej obsługującej kilka monitorów. Potrzebne mi to wydajnej do pracy.

Wiem że da się podłączyć 3 monitory jednocześnie, korzystając z 3 różnych złącz na karcie. Ale czy są karty np z 3 wyjściami HDMI? Nawet wieksza ilość by mnie interesowała. Bo mam chęć na zrobienie odwróconego T z 4 monitorów.
    Oczywiście taka karta powinna mieć sensowna cenę. Bo za grosze można kupić zwykłą z 3 wyjściami.
  • REKLAMA
  • #2 15694197
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 15694260
    strikexp
    Poziom 27  
    Pisałem że do pracy... Jestem programistą, i lubię mieć dokumentację, kod i przeglądarkę na 3 oddzielnych monitorach. Niestety nie widziałem monitora o rozdzielczości 5000x1000.

A na komputerze, też nie oszczędzam, 16GB RAM i 4 rdzenie. Ale grafiki nie zamierzam kupować drogiej bo i po co? Na 3 monitorach się zmieszczę a w gry 3D nie zamierzam grać.
  • #4 15694275
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 15694588
    strikexp
    Poziom 27  
    Panie... toż za cenę tej pierwszej można kupić taki komputer jak napisałem powyżej. Ta druga to chyba jakaś fanaberia graczy, bo nikt normalny tyle nie da za kartę graficzną.

Ciekawy jestem czy da się zrobic takie odwrócone T z 4 monitorów. Bo połączenie w kwadrat to mnie nie interesuje, już lepsze 3 w rzędzie.

To może inaczej zapytam, w cenie do 300zł poszukuję karty graficznej z minimum 3 złaczami tego samego rodzaju. W sumie to i tak nie mam HDMI w monitorach. A w poleasingowych na allegro też nie ma takich złącz.
    Chodzi mi głównie o to żeby mieć identyczne monitory na identycznych wtyczkach.
  • REKLAMA
  • #6 15694634
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 15694702
    strikexp
    Poziom 27  
    RAM to w tej chwili koszt 300zł za 16GB. Z procesorem to sie zgodzę, ale... dla mnie liczy sie wielowątkowość. Mając uruchomione 5 programów to naprawdę widać te 4 rdzenie. W grach często wykorzystywane jest tylko 1-2 rdzenie. W praktyce gry na procesorze powiedzmy 2x3Ghz działają lepiej niż na 4x2,5Ghz. Radze o tym poczytać bo to ciekawy temat z tymi wątkami. I chociaż nie zagłębiałem sie tak bardzo. To wiem że np Kerbal Space Program jest w ten sposób okrojone. A tam obliczenia dużych obiektów w atmosferze zażynają nawet najszybsze procesory. A właściwie to tylko jeden(?) rdzeń.
    Więc procesor za 300zł o mocy 4x2,5Ghz spokojnie mi wystarczy.

Złącza chcę identyczne bo to chyba wpływa na jakość. Zresztą nie w każdym monitorze masz 3 różne złącza. A właśnie taką konfiguracje można często spotkać na tanich kartach.
    Używanej karty nie chcę bo jej awaria spowoduje zbyt duże straty. Potrzebuje sprzętu pewnego który za 2 lata wywalę i zastąpię nowym. Jedynie monitory planuje kupić używane bo awaria jednego nie bedzie problemem, a oszczędność jest znacząca.
  • #8 15696150
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 15696318
    strikexp
    Poziom 27  
    Wiem jak to działa, programuję od 10 lat i nie tylko komputery.

Aby wykorzystać wiecej niż jeden rdzeń procesora trzeba:
    A) Uruchomić na procesorze wielordzeniowym więcej niż jeden program (różnie to sie nazywa na różnych OS).
    B) Stosować obliczenia współbieżne w których jeden z rdzeni jest podstawowym, a pozostałe jedynie wykonują obliczenia lub operacje logiczne.

Z racji że większość oprogramowania nawet bardzo profesjonalnego nie działa współbieżnie. Wydajność typowego programu zależy głównie od maksymalnego taktowania procesora (a właściwie jego wydajności bo liczy sie też cache i budowa wewnętrzna). W przypadku gdy korzysta sie jednocześnie z wielu programów wydajność jest zbliżona do sumy taktowania rdzeni.

Jak pisałem, ja potrzebuję komputera do pracy a nie grania. W ciężkim przypadku mam uruchomione jednocześnie LAMP co zajmuje 3 rdzenie, IDE, klienta FTP, program graficzny/przeglądarke zdjęć, i dwie przeglądarki. Ośmio rdzeniowy procesor wcale by sie nie nudził. A jest tego tyle że na 3 monitorach się nie mieści. Dla mnie liczy się ilość rdzeni, bo w takim zestawieniu łatwo rozłożyć obliczenia na poszczególne rdzenie.
    Jako ciekawostke dodam że jest wersja współbieżna Apache2. Która pozwala pracować pradopodobnie na nieograniczonej ilości rdzeni. Ale ja jej nie używam bo to oprogramowanie typowo serwerowe pod setki/tysiace klientów jednocześnie.

Ja kupuje komputer po to żeby się nie zepsuł. Jak mi padnie podczas pracy, to mam straty i opóźnienie w terminie oddania projektu. A jak się zarabia tysiąc złotych tygodniowo bo nie jest to żaden wydatek, bo taki komputer kosztuje teraz 1000zł. Bardziej mnie boli że będę musiał sobie kupić niedługo Photoshopa za znacznie większą cenę.
    Karta graficzna to może być dla mnie i zintegrowana, oby obsługiwała kilka monitorów. W gry grać nie będę.

Co do kart graficznych, to nawet dość słaba ma większą moc obliczeniową niż dobry procesor. Ale nie ma pełnej obsługi rozkazów i nadaje sie tylko do obliczeń. BitCoiny na początku generowali procesorami, potem kartami graficznymi bo miały większą moc obliczeniową. W tej chwili nawet najlepsze karty graficzne nie dorastają do pięt specjalnym układom do generowanai BitCoin. Zostały zaprojektowane jedynie do konkretnych obliczeń i wykonują je nieporównywalnie szybciej niż uniwersalne procesory. Ale nic innego obliczyć nie potrafią :)
    Inna ciekawostka, procesor 32 bitowy ma identyczną wydajność jak 64 bitowy. Gdy oba wykonują operacje logiczne i obliczenia na liczbach do 32bitów. Ale w obliczeniach na liczbach 40-64 bitowych są dwa razy wydajniejsze. Dla większych podobnie, ale tam już ta różnica jest różna, zależna od dzielenia na 32 i 64 bity.
  • #10 15696417
    jmnlabs
    Poziom 19  
    Ocena: 50
    strikexp napisał:
    Pisałem że do pracy... Jestem programistą, i lubię mieć dokumentację, kod i przeglądarkę na 3 oddzielnych monitorach. Niestety nie widziałem monitora o rozdzielczości 5000x1000.

A na komputerze, też nie oszczędzam, 16GB RAM i 4 rdzenie. Ale grafiki nie zamierzam kupować drogiej bo i po co? Na 3 monitorach się zmieszczę a w gry 3D nie zamierzam grać.

Witam,

Jeśli do pracy to może coś z rodziny NVIDIA QUADRO np.

NVS 420 (taniej) PCI-E 4x DVI-D + 4 przejściówki (przewody) DVI-D to HDMI

NVS 440 (drożej) PCI-E 4x DVI-D + 4 przejściówki (przewody) DVI-D to HDMI

NVS 510 (jeszcze drożej) PCI-E 4x DISPLAY PORT + 4 przejściówki (przewody) DP to HDMI

Są aktualnie na wiadomym portalu aukcyjnym.

Podobno są też wersje NVS 510 z wyjściami HDMI

Link

Pozdrawiam
    jmnlabs
  • #11 15696495
    strikexp
    Poziom 27  
    Widzę na allegro używaną 420 bez przejściówki za 100zł, a z przejściówką licytację od 200zł. Najdroższa przejściówka jaką widziałem :D
    Nowa kosztuje jednak 800zł, może jednak skuszę sie na używaną za 1/3 ceny.

I piękna rozdzielczość 2560x1600 na każdy monitor. W przyszłości jak będzie nadmiar kasy to może dokupię 23" monitory do tego. Bo pewnie nie znajdę 4 identycznych poleasingowych.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje karty graficznej z co najmniej czterema wyjściami HDMI do konfiguracji czterech monitorów w układzie odwróconego T, głównie do pracy jako programista. W dyskusji poruszono różne modele kart graficznych, w tym Radeon HD6950 oraz NVIDIA Titan X, jednak ich ceny są zbyt wysokie. Użytkownik preferuje tańsze opcje, z budżetem do 300 zł, i zwraca uwagę na potrzebę posiadania identycznych złącz. Zasugerowano karty z serii NVIDIA QUADRO, takie jak NVS 420, NVS 440 i NVS 510, które mogą być używane z przejściówkami DVI-D do HDMI lub DisplayPort do HDMI. Użytkownik rozważa zakup używanej karty, aby zminimalizować koszty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA