logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tania karta graficzna z 3x HDMI lub 2x HDMI + DP do 2 monitorów i TV (Full HD)

piszmaile 11 Lip 2017 17:24 603 11
REKLAMA
  • #1 16581362
    piszmaile
    Poziom 10  
    Ocena: 22
    Szukam karty graficznej która pośle mi obraz na 2 monitory (full hd) + telewizor (full hd). Co najważniejsze obraz na wszystkie ekrany musi iść po hdmi (3x hdmi) lub (2x hdmi i jeden displayport) - do tv po hdmi idzie też głos.
    Szukam rozwiązania najtańszym kosztem - nie gram w gry - chodzi mi głównie o programy typu photoshop.
    Na 2 ekranach (monitory) obraz chcę mieć rozszerzony, na TV kopię tych powielonych ekranów.

Obecnie mam kartę grafiki NVIDIA GeForce GTX 460

moja płyta główna to: Gigabyte GA-890XA-UD3 (rev. 2.0) , coś tam pisze o crossfireX ale nie znam się na tyle by sobie samemu poradzić.

Czekam na Waszą pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 16581375
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3545
    Kupić np.: HD5770 - masz DP, HDMI, drugie HDMI po przejściówce z DVI-D.
  • #3 16581756
    piszmaile
    Poziom 10  
    Kasek21 napisał:

z tym że.... najprawdopodobniej nie pójdą 3 monitory na raz (w jednej chwili). Zrobiłem podobny zabieg teraz na mojej karcie (3 wyjścia podłączone) i tylko 2 mogą iść w jednej chwili.

A sytuacja jest taka że w jednym pokoju mam 2 monitory z których korzystam. Przechodzę do drugiego pokoju i włączam TV - chcę oglądać na TV bez przełączania w kompie (zmiany monitorów). Więc karta musi mieć możliwość wyświetlania obrazu jednocześnie na 3 ekranach.
  • REKLAMA
  • #4 16581816
    Kasek21
    Poziom 43  
    piszmaile napisał:
    z tym że.... najprawdopodobniej nie pójdą 3 monitory na raz

Karta obsługuje AMD Eyefinity Technology więc pójdą - wszystkie karty Radeon'a wzwyż obsługują przynajmniej 3 wyświetlacze.
  • REKLAMA
  • #5 16588802
    piszmaile
    Poziom 10  
    Witam.

Mam do wyboru:

Radeon MSI r7 250x 1Gb
    MSI ATI Radeon HD6970 Lighting
    3d club Radeon R7 250 Eyefinity 4 2GB ddr5 LP
    GIGABYTE Radeon HD 7850 1GB GDDR5 256bit

która z tych kart będzie najlepsza w moim przypadku ?

Ps monitory będą miały złącza Display Port a do TV pójdzie po HDMI (aby był dźwięk).
  • #6 16589037
    Kasek21
    Poziom 43  
    Bierz najtańszą.
  • REKLAMA
  • #7 16589122
    piszmaile
    Poziom 10  
    Kasek21 napisał:
    Bierz najtańszą.

a możesz wyjaśnić swoją odpowiedź ?

Czemu akurat najtańszą ? nie będzie lepiej jak wezmę najdroższą (do ok 400 zł) ?
    Nie lepiej brać przyszłościowo ? z tego co się dowiedziałem w internecie to niektóre z tych kart mogą się "dusić" na 3 monitorach - więc dlatego nie rozumiem Twojej odpowiedzi.
  • #8 16589146
    Kasek21
    Poziom 43  
    piszmaile napisał:
    a możesz wyjaśnić swoją odpowiedź ?

Tak, mogę:
    piszmaile napisał:
    nie gram w gry

piszmaile napisał:
    z tego co się dowiedziałem w internecie to niektóre z tych kart mogą się "dusić" na 3 monitorach

Bzdury.

piszmaile napisał:
    Nie lepiej brać przyszłościowo ?

Tzn.?
  • #9 16589160
    piszmaile
    Poziom 10  
    Po co mam brać najtańszą (najstarszą) kartę grafiki - czy nie lepiej wziąć coś nowszego i droższego ? Programy graficzne o których wspomniałem wyżej także wykorzystują karty graficzne (chociażby renderowanie obrazu itp itd). Lepsza grafika chyba szybciej obrobi obraz. Wiem że wspomniałem o najtańszym koszcie w pierwszym poście ale nie chcę by komputer znowu zwalniał mi do poziomu karty tylko i wyłącznie przez to że karta grafiki "hamuje" wszystko.
    Bo jeżeli miałbym iść tylko kategorią ceny to mógłbym kupić kilka kart 128 mb na każdy monitor i miałbym problem samych monitorów z głowy ale cała reszta typu programy graficzne oglądałbym jak zdjęcia a nie filmy.....
    Dlatego chciałem wyjaśnienia (wytłumaczenia) dlaczego akurat najtańsza karta będzie najlepsza. Nie chcę kupić podzespołu do komputera tylko dlatego że ktoś napisał że może być bo jest najtańsza.
  • #10 16589168
    Kasek21
    Poziom 43  
    To kup najdroższą jeżeli nie masz na co wydawać pieniędzy :)
  • #11 16589178
    piszmaile
    Poziom 10  
    Kasek21 napisał:
    To kup najdroższą jeżeli nie masz na co wydawać pieniędzy :)

Po co piszesz bezwartościowe posty ? czy tak trudno napisać coś sensownego w temacie ?
    Ostatnio zauważyłem że żeby czegoś dowiedzieć się tutaj na forum trzeba odpowiedzieć na 50 pytań nie związanych z tematem by może w końcu uzyskać jakąś odpowiedź która pomoże w rozwiązaniu problemu. Nabijanie punkcików na forum leci w najlepsze.

Sory ale odpowiedzi kup najtańszą albo kup najdroższą są na poziomie 10 latków...
  • #12 16589191
    Kasek21
    Poziom 43  
    Pytałeś co kupić i dostałeś odpowiedź.

Co ja Ci mam napisać? Elaborat na temat zakupu karty?
    Dostałeś propozycje HD5770, którą kupisz za ~100zł, Ty chcesz kupić kartę za 400zł to kupuj - to nie moje pieniądze.

Konkludując:
    Kasek21 napisał:

Kasek21 napisał:
    Karta obsługuje AMD Eyefinity Technology więc pójdą - wszystkie karty Radeon'a wzwyż obsługują przynajmniej 3 wyświetlacze.

Co wybierzesz to już Twoja sprawa - tylko zwracaj uwagę na ilość i rodzaj wyjść na kartach bo konstrukcje niereferencyjne bywają różne.

PS.
    piszmaile napisał:
    Bo jeżeli miałbym iść tylko kategorią ceny to mógłbym kupić kilka kart 128 mb na każdy monitor i miałbym problem samych monitorów z głowy

Ciekawe jak? :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje karty graficznej, która umożliwi podłączenie dwóch monitorów i telewizora, wszystkie w rozdzielczości Full HD, z wymaganiem posiadania 3 złącz HDMI lub 2 HDMI i 1 DisplayPort. Obecnie korzysta z karty NVIDIA GeForce GTX 460 i nie gra w gry, a jego głównym celem jest praca w programach graficznych, takich jak Photoshop. W odpowiedziach zasugerowano kilka modeli kart graficznych, w tym AMD Radeon HD5770, R7 250X, HD6970, R7 250 Eyefinity oraz HD 7850. Użytkownicy podkreślili, że karty Radeon obsługują technologię AMD Eyefinity, co pozwala na jednoczesne wyświetlanie obrazu na trzech ekranach. Pojawiły się również dyskusje na temat wyboru najtańszej lub najdroższej karty, z uwagą na przyszłościowe wykorzystanie i wydajność w programach graficznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA