logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie nadstawki do subwooferów Wharfedale DLX18b za 1500-2000 zł?

mizder 23 Maj 2016 23:52 948 7
REKLAMA
  • #1 15695002
    mizder
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam.
    Przejdę od razu do rzeczy.
    Posiadam dwa subwoofery Wharfedale DLX18b, które napędzam T.AMP-em TA 2400.
    Siłą rzeczy potrzebuję do tego jakichś nadstawek. Budżet jakim dysponuję nie jest wielki, dlatego piszę ten temat z prośbą o pomoc. Uprzedzam wszelkie pytania - tak posiadam crossover.

Przestudiowałem dosyć sporo tematów na elektrodzie i jestem pewien czego potrzebuję. Chcę kolumny na 12" głośniku, z dosyć przyzwoitym driverem, ponieważ z tego co wiem, to właśnie 12" się najlepiej nadają jako nadstawki, które będą podparte subwooferami.

Zastanawiałem się nad kolumnami od pana PANICZKAMIL, są to LDM GVP-312 bodajże. Ktoś słyszał jak to gra? Jest przyzwoicie? Dogonią moje obecne subwoofery, a może je przekrzyczą? Jeżeli miałbym kupić tę parę, to w przyszłości planowałbym drugą identyczną i grać po dwie na stronie, ewentualnie dołożyć do tego jeszcze jedną parę subwooferów. To są jednak tylko plany.

Czy może jednak warto dołożyć do jakichś kolumn na 2x12" + driver. Wtedy myślałem nad czymś pokroju PDP-612. Wiadomo, że zagrałoby to głośniej niż kolumna na jednym głośniku 12", jednak czy zagra to lepiej, czy będzie to zwykły hałas? Warto dokładać załóżmy te 300zł do PDP-612 i grać głośniej, czy może lepiej się spiszą te GVP-312?

Imprezy jakie mam zamiar nagłaśniać, to głównie 18stki, wesela, 50tki, jakieś małe dyskoteki i tym podobne. Wiadomo o co chodzi - tak typowo. Sale są różne ilości osób również. Od 30 ludzi na 18tce do 100 na weselu. Sale po jakich się kręcę to maksymalnie 150m2, gdzie parkiet to z reguły 1/3 tej powierzchni. Oprócz tego może się trafić jakiś mały plener, do 60 osób maksymalnie. Tam raczej nie chodzi o imprezę, na której gościom bębenki wystrzeli. Bardziej to coś w stylu posiedzenia przy ognisku i do tego jakieś małe tańce.

Zdaje sobie sprawę z tego, że subwooferów nie mam najmocniejszych na świecie i żeber nimi nie połamię, jednak wydaje mi się, że na razie wystarczą na te mniejsze imprezki, w przyszłości dołożyłbym drugą parę takich głośników. Jednak no nie samym basem się żyje i potrzebuje do tego jakichś nadstawek.

Co do wzmacniacza na nadstawki, to również mam go w planach, myślałem nad jakimś adsem z serii LX, np. LX1400 tylko podobno średnio się nadaje na wokal, tak? Tak samo T.AMP'y podobno nie robią szału na wokal, ale czy będzie to aż taka tragedia? Może na początek wystarczyłby mi taki ta1400, załóżmy do tych GVP-312? Końcówki oczywiście nie liczę w budżet podany w temacie, chciałbym się zorientować ile tak mniej-więcej musiałbym na te końcówkę zorganizować.

Ciągle wspominam o tych GVP-312, bo szczerze mówiąc bardziej mi się widzą te górki, jednak jeżeli naprawdę PDP-612 zrobią lepszą robotę, to myślę, że będę w stanie do nich dołożyć.

Co myślicie? Proszę o rady, pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 15696601
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    W zasadzie, nadstawki w postaci GVP-312 w zupełności powinny wystarczyć, do wymienionych przez Ciebie zastosowań. Jednak gdyby do PDP-612, miał byś dołożyć tylko ok. 300 PLN a w dodatku były by na driverach z cewką 1,75"(w pewnym okresie LDM takie stosował w tych paczkach), to bym się długo nad nimi nie zastanawiał. Fakt większe i cięższe od 1x12", ale jak utargasz dwa 18"basy to te nadstawki nie sprawia Ci większego problemu. W dodatku, mniej wymagające imprezy ograsz samymi nadstawkami a po dostawieniu dodatkowych (prócz tych co masz) basów, już niemałą dyskotekę. :-)

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 15696804
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 350
    PDP612 trafisz za 1900-2000 ale kwestia na jakim driverze - w 80% kolumn siedzi 1.4" driver 1425. Mam jeszcze GDP612 w poliuretanie ale tam też 1.4" siedzi. Z kolumn na 12" rozejrzyj się może za Delta 12 - niektóre sklepy mają jeszcze nówki po 850zł/sztuka.
  • #4 15697018
    mizder
    Poziom 9  
    Po przeanalizowaniu faktów i podsumowaniu moich wydatków jednak kieruję się bardziej w stronę PDP 612. Chciałbym zestaw, która zagra 'teraz', a nie który 'za rok' będzie kompletny. Czy PDP612 z driverem 1,4" to bardzo duża kicha? Jest parę ofert na olx, bardzo atrakcyjnych cenowo (jedna nawet za 1700zł, podobno w bdb stanie, ale jestem w trakcie rozmów z sprzedawcą).

Miałem okazję słuchać parę razy zestawu Wharfedale EVP-215 x2 + Wharfedale EVP-18b, które były napędzane jednym ADSem LX1400 i możecie mówić, że słoń mi na ucho nadepnął, ale grało to bardzo przyzwoicie.

Kwestia tego teraz, że subwoofery mam ciut mocniejsze od tych wyżej wymienionych, a górki chciałbym właśnie 12". No i czy te PDP-612, nawet z tym driverem 1,4" zagra lepiej od EVP-215? Będzie to przyzwoity dźwięk, czy raczej unikać jak diabła i lepiej wziąć te na jednym głośniku 12"?

Sama waga i rozmiar paczek nie ma tutaj nic do rzeczy, utargać cokolwiek to nie problem (przynajmniej na razie).

Najbardziej obawiam się tych plenerków, czy załóżmy te PDP-612 i moje obecne subwoofery uciągną przyzwoicie takie ognisko na 60 osób?

No i jeszcze mam okazję kupić PDP-612 NEO. Czy ta wersja brzmi lepiej?

Te dwie propozycje to tylko moje widzi-misie, widziałem, że sporo osób tutaj poleca paczki LDM w niskim budżecie, ale oczywiście inne propozycje też wchodzą w grę. Jedyny aspekt, który mnie ogranicza oprócz budżetu to czas, ponieważ na 4 czerwca już kolumny muszę mieć.
    Rozglądałem się za tymi Deltami i ceny się bardzo różnią od 1999zł za paczkę(!) do 1000zł, a używek niestety nikt nie sprzedaje. Nawet modeli wcześniejszych tj. LX i DLX.

Wiem, że zadaje dużo pytań, ale chcę dobrze rozdysponować pieniądze i nie dać przysłowiowej 'plamy'.
  • #5 15697309
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    W skrócie - dźwięk z 1.4" drivera w przypadku LDM jest na styk ale jak trzeba zagrać agresywnie górą to niestety nie ma już czym - z driverem 1.75" można porządnie przywalić górą - ot taki zapas, który być powinien jeśli się w plener wybierasz :)

Każde LDMy grają podobnie (NEO vs. Ferryt) tyle, że mam wrażenie, że na dłuższe katacje lepszy ferryt ze względu na chłodzenie a i tańszy w razie nieprzewidzianych awarii.

EVP-X215 miałem - za 1000 sprzedałem z kartonami praktycznie nówki - wielkie, bas po odejściu 5m od kolumny zamieniał się w stukot - ogólnie kupiłem na wypożyczanie ale na teście w garażu się skończyło bo już słyszałem te gadki "Panie mało basu toto ma" od ew. wypożyczających.

Wharfedale jeszcze robiło 3 drożne paczki takie z driverem na środku - nie myślałeś o nich? Chyba 1300zł ktoś wystawiał ostatnio.
  • REKLAMA
  • #6 15697585
    mizder
    Poziom 9  
    Te waffle, o których mówisz to DLX-153, jednak to jest głośnik 15", a to niekoniecznie mnie jara.

Jestem prawie zdecydowany na PDP-612, popytam sprzedawców o siedzący w środku driver, jeżeli nie będzie nigdzie tego 1,75" to się będę musiał zdecydować na ten 1,4".

Co do samych paczek, to zagrają lepiej jako nadstawki niż te EVP-X215? Pytam o nie, bo je słyszałem i miałbym jakieś wyobrażenie co do jakości tych paczek LDM'a.

Chyba, że masz na sprzedaż jakieś, oprócz tych GVP-312, pisałeś o GDP-612, co z nimi? Sprzedajesz je? Czy lepiej wziąć PDP?

A! Jeszcze co z tym wzmacniaczem? DAP P1600 dobrze wysteruje te LDMy?
  • #7 15697944
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Moje będą droższe niż pdp612 bo aktualnie jeszcze można dostać jako nowe, stan igła, wykończenie poliuretan, więc jak ma grać a nie wyglądać i grać szukaj PDP :)
  • REKLAMA
  • #8 15698001
    mizder
    Poziom 9  
    No dobra, w takim razie zdecyduję się na PDP, poszukam, może dorwę w dobrym stanie, tylko ta gąbka mnie przeraża, no ale trudno :D Dzięki wszystkim za odpowiedzi, to chyba tyle w moim temacie :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje nadstawek do subwooferów Wharfedale DLX18b, które napędza wzmacniaczem T.AMP TA 2400, w budżecie 1500-2000 zł. Rozważa kolumny LDM GVP-312, ale pyta o ich jakość dźwięku oraz porównanie z PDP-612, które również są brane pod uwagę. Użytkownik preferuje kolumny z 12" głośnikami i dobrymi driverami, a także zastanawia się nad różnicami w brzmieniu między PDP-612 a EVP-215. W dyskusji podkreślono znaczenie driverów, sugerując, że lepszym wyborem będą modele z 1,75" driverem dla lepszej jakości dźwięku. Ostatecznie użytkownik decyduje się na PDP-612, poszukując ich w dobrym stanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA