logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagłośnienie do 2000zł: 2 kolumny + końcówka, Mackie TH15A vs Wharfedale EVP-15

Kolas0522 24 Paź 2011 19:35 4192 36
REKLAMA
  • #1 10061596
    Kolas0522
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam. Mam pytanie odnośnie wyboru nagłośnienia. Do wydania mam ok. 2000zł. Chodzi mi o 2 kolumny + końcówkę. Wiem, że nie koniecznie waty się liczą lecz efektywność. Myślałem nad: wharfedale evp-15, reloop rsp 30 lub aktywne - mackie th 15a. Miał ktoś kiedyś doczynienia z tymi kolumnami?
    Na chwilę obecną najbardziej kuszą mnie te Mackie... Albo te 15'stki albo wersja z 12 calowym głośnikiem. jednak zbyt dużego basu z nich pewnie nie uzyskam...
    Chodzi mi głównie o to żeby to grało dosyć przyzwoicie, żeby nie brakowało basu oraz góry. Na chwilę obecną sprzedaję swoje nagłośnienie, gdyż zajmuje zbyt dużo miejsca... Obecnie posiadam konfigurację 2 basy + 2 góry. Chcę ograniczyć się do dwóch kolumn.
    Sprzęt ma służyć na dyskoteki, 18'stki, czasem jakieś wesela i inne imprezy okolicznościowe.
    Czy macie może jakieś inne propozycje?
    I co sądzicie o tych Mackie, miał ktoś z tym styczność?..
    Bo o tej marce słyszałem same dobre rzeczy. I nie wiem czy zostałem wprowadzony w błąd, czy nie. Z tego co widzę to th 12a i th 15a ma podobne parametry.
  • REKLAMA
  • #2 10062759
    ochkarol81
    Poziom 10  
    Witaj:)Już siedzę w temacie od paru tygodni i jako amator tego sprzętu mogę Ci powiedzieć że Ciężko Ci będzie nagłośnić dobrze dyskotekę bez suba a już napewno w tym przedziale cenowym...Tu raczej celowałbym w polskie produkcje ldm...z tych co wymieniłeś to wharfedale evp-x15 chyba było by najlepsze w stosunku jakość do ceny...Mogę się mylić ,ale takie jest moje zdanie.Pozdrawiam:)
  • REKLAMA
  • #3 10063447
    alojzy7719
    Poziom 36  
    Ocena: 188
    Kolas0522 napisał:
    Obecnie posiadam konfigurację 2 basy + 2 góry.

Na Twoim miejscu zostałbym przy tej konfiguracji. Nie ma sensu ograniczać się sprzętowo. Na mniejsze imprezy można zabierać same górki, a w przypadku większych (zwłaszcza dyskoteki) basy są jak najbardziej zalecane.
  • #4 10063521
    hirogen
    Poziom 33  
    Ocena: 56
    Mackie kuszą bo są tanie i pisze mackie na nich i mimo pozytywnej opinii w jednym z testów ja bym ich nie kupił po tym jak miałem okazje je posłuchać graja dość byle jak, ale nie o brzmienie chodzi tylko że graja dość cicho do szkoły na apel ale nie na imprezę.
  • #5 10064496
    Kolas0522
    Poziom 15  
    Heh, no ja także miałem okazje słuchać te wharfedale. W DK pracowały pod powermixerem samsona (2x500w) i byłem zdumiony jak grają. A co powiecie na wymianę basów i zastąpieniem ich jednym? Powinien mieć dobry "wykop", czyż nie tak? Ale co polecacie mniej więcej do 1500zł? Da się coś przyzwoitego znaleźć w tej cenie, czy nie do końca? Bo jakbym już zestaw basowy wymieniał to sprzedałbym je razem z końcem mocy tak więc nie wiem, czy coś aktywnego bym znalazł... A pasywny - końcówkę bym potrzebował dodatkową.
    A może jakiś zestaw aktywny z allegro? Ostatnio widziałem subbas aktywny rh sound + 2 satelity na eminence. w Cenie do 2 tys. Mam zamiar właśnie troszkę zredukować liczbę paczek, gdyż zajmują troszkę za dużo miejsca...
    Obecnie posiadam jakieś 2x600w (300w na basie i 300w na górze).
    Czyli te Mackie odpadają, tak? Ale głośniki nie wyrabiały, końcówka, czy całość to jeden wielki niewypał?
    Co do ldm'ów: słyszałem już nie jednego i powiem, że nawet kusi.
    A co powiecie na kolumny 2x15' + driver? Te reloop'y właśnie mają taką konfigurację. I wtedy zrobić coś takiego, że jedną 15'stkę puścić samym basem, ciąć crossem? W DK kiedyś chyba coś takiego zrobili tyle, że w samson'ach. Da rade coś takiego zrobić?
  • #6 10064524
    hirogen
    Poziom 33  
    A może strzelaj w taki układ wharfedale DLX12 4om i do tego sub albo dlx15b albo dlx18B (zależy ile basu ci się marzy ) plus dobrać końcówkę mocy jest 3 kanałowa AMERICAN AUDIO VLX-3000 całość wychodzi około 5 tys.
    Powiem tak te reloopy mimo że cena kuszą to są delikatnie mówiąc słabe mała moc kiepskie brzmienie palące się łatwo drivery to juz lepiej wziąć DLX15 mimo ze ma tylko 1x 15" zagrają głośniej i fajniej od reloopów
  • #7 10064572
    Kolas0522
    Poziom 15  
    Hmm... No ten zestaw co zaproponowałeś przekracza moje możliwości finansowe o dobrą połowę..;-) Ale gdy dojdzie to wymiany sprzętu to chyba wezmę te wharfedale, bo z tego co widzę to jest jedno z najlepszych rozwiązań... A jakiś ldm'ów nie ma w takiej budowie tj. 2x15 + driver? Bo zazwyczaj spotykam paczki z 1x15. Widziałem i słyszałem te nowe LDM'y chyba seria pro o ile pamiętam i zrobił na mnie olbrzymie wrażenie, ale kwestia budżetu...:/
    Macie może jakieś paczki właśnie do polecenia w takiej budowie? Bo jeśli o to chodzi to musiałbym jeszcze jakąś końcówkę kupić... Tak więc pole manewru się zmniejsza... Jest w ogóle sens wymiany, kupię coś lepszego w cenie do 2tys?
  • REKLAMA
  • #8 10064629
    Lechu7
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    A myślał kolega o STX Pa-1000?
  • #9 10064639
    hirogen
    Poziom 33  
    No są ldmy 2x15" ale kosztują od 1600zł/szt to już lepiej DLX 153 wziąć 550W 3 drożna ładnie grają w całym paśmie wiem mam można kupić za jakieś 1250zł/szt na większość imprez bez basów się obchodzę.
  • #10 10064708
    Kolas0522
    Poziom 15  
    Nie, o STX'ach nie myślałem. A co możesz mi o nich powiedzieć Lechu7? Miałeś z nimi doczynienia?
    te DLX 153 przekonują mnie, z racji chociażby marki. Słyszałem te evp 15x i ładnie śmigały tak więc wyobrażam sobie co te robią... Tyle, że na końcówkę nie starczy... I znów problem...

Dodano po 1 [minuty]:

A coś z używanego sprzętu? Polecacie coś konkretnego? Czy nie za bardzo?
  • #11 10064759
    Lechu7
    Poziom 13  
    Nie, nie miałem z nimi styczności ale wydają się dość przyzwoite, tak zwana klasa budżetowa no i w cenie do przyjecia. Uderz do uzytkownika Luke15. On takowe posiada i myslę że udzieli Ci pełnej informacji. W tym wątku na 37 stronie go znajdziesz

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic383351-1080.html
  • #12 10064773
    Kolas0522
    Poziom 15  
    Ok, dzięki. Napisałem. A coś używanego? masz coś do polecenia?
  • #13 10064799
    Lechu7
    Poziom 13  
    Z używanych to nic kurde bo sam długo w tym nie siedze. Jedynie to mam dwie kolumny 15" + 1.5" 350 wat aktualnie na sprzedaż, niestety głosniki nie podpisane. Więc tutaj już koledzy w dłuzszym stażem sie muszą wypowiedzieć
  • #14 10064866
    Kolas0522
    Poziom 15  
    Aha, ok. A masz jakieś fotki czy coś? I podaj swoją cenę. :)
    I czym je pędziłeś?
  • #15 10065406
    ochkarol81
    Poziom 10  
    W czasie jak sam się rozglądam wykonałem już sporo telefonów do polskich sklepów jak i brytyjskich a nawet w stanach..i powiem Ci że nie ufaj mackie z tych niższych półek..Dołóż parę złoty i kup wharfedale + uzywana koncówkę i suba lub w ogóle zakup zestaw od ludzi którzy przechodzą na wyższą półke po paru miesiącach grania.Stary ja chcę wydać 6 tys zł i mam dylemat bo ludzie mówią że to i tak bardzo słobo będzie brzmiało a co dopiero za 2 tys!Jedna rzecz z Warfe jest taka że ta firma nie kasuje za logo zbyt wiele!Nie tyle co mackie!Wiesz że parę lat temu titan pro aktywne kosztowały 700$ za sztukę??dziś je możesz kupić za ponad 300$ bo już długo na rynku i wprowadzają się nowsze systemy...W temacie jest drewniana evp i myśle że warto za te pieniądze i będzie to lepiej grało niż mackie...Ale to są gusta i guściki:)Ja bym szedł w 2 kolumny + 1 sub i koncówka...ale sprawdzone używane!Nowy sprzęt za 2 tys Ci nie zagra...Tyle to na jedna kolumnę się minimum wydaje do w mierę porządnego brzmienia:)Ale decydujesz....pozdrawiam i powodzenia
  • #16 10065796
    Kolas0522
    Poziom 15  
    Dzięki za wypowiedź ochkarol81. Czyli Mackie zaczyna odwalać "fuszerkę" z tego co czytam z ww postów. Prawdę mówiąc już jestem zdecydowany na te wharfedale. Traz tylko kwestia ostatecznego wyboru... Bo pewnie nie uzyskam takiego basu jak z EV... A to będzie bolało. Albo może wymienię same nadstawki i też będzie dobrze... tak chyba zrobię. Ale teraz muszę poczekać aż coś sprzedam, bo nie mam się już gdzie z tym wszystkim podziać. Basy zostawię na "zaś" chyba. W późniejszym czasie je wymienię i zastąpię jednym konkretnym basem.
    Tylko tak: jaką końcówkę dobrać do tych wharfedale? Jakiej mocy ją dobrać żeby i końcówka i kolumna się nie męczyła?
  • REKLAMA
  • #17 10066015
    Luke15
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 38
    Dostałem wiadomość, ale dla potomnych opiszę raz jeszcze te PA1000.

No więc, są to typowe nadstawki, basu poniżej 80Hz z tego nie ma, ale od 80Hz kopią naprawdę mocno i czuć uderzenie na klacie - kick bas.

Jeżeli posiadasz basy, to jest to jak najbardziej dobra konfiguracja, ponieważ paszki w swojej cenie nie mają konkurencji. Zastosowano w nich przetworniki 2x12" (GDN-30-400) + 1" (D-800). Jeśli poczytasz w sieci, dowiesz się że są to jedne z najlepszych przetworników wypuszczonych przez tego producenta. Kolumna przenosi bardzo dobrze, zarówno średnie jak i wysokie tony, z dobrą jakością i nie można tym paczką nic zarzucić.

Co do paczek, to przekona Cię sama skuteczność wynosząca 102dB, oraz moc 800W AES. Paczki zasilam końcem mocy DAP AUDIO P1600 i pełne wysterowanie końca przyjmują "na klatę" przez 6h grania bez problemu - Paczki współpracują obecnie z jednym basem 2x15" cięte na 120Hz.

Cóż mogę więcej powiedzieć, w tej cenie chyba najlepszy wybór jednak z samych paczek, tak jak już to wyżej opisałem basu poniżej 80Hz jest bardzo mało więc bez wsparcia basem ciężko.

Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania, pytaj śmiało ;) Pozdrawiam
  • #18 10066168
    Kolas0522
    Poziom 15  
    Chyba jednak mimo wszystko wezmę te wharfedale. Wyjdzie chyba najtaniej. Same stx'y są kuszące, cena także, ale po doliczeniu ceny końcówki już tak kolorowo nie jest...
    Chyba, że coś starego bym wywęszył. Czy Smound K1200 dałby im radę? On ma z tego co kolega mówił 2x600w. No kolumny mają 800w, nie będzie zbyt mała? Bo od biedy mógłbym takowego zakupić za małe pieniądze (o ile zgodzi się ją sprzedać:))
    I dzięki Luke15 za wypowiedź.
  • #19 10066237
    Luke15
    Użytkownik obserwowany
    Nie opierał bym systemu na tym końcu. Po pierwsze nie ma on takiej mocy. Nie pamiętam, czy były nowsze i starsze wersje tego końca ale miałem już w naprawie ten koniec 3 razy. Koniec był w wersji 3U i moje spostrzeżenia...

1. Chłodzenie nieco źle rozwiązane, zastosowane 2 duże wentylatory na 230V (dość głośne), oraz radiatory w poprzek końca, ze zrobionymi otworami na przepływ powietrza. Jednak nie zapewniało to takiego chłodzenia jak ułożenie wzdłuż końca. Muszę przyznać że przy pełnym wysterowaniu koniec grzał się bardzo mocno.

2. Brak jakichkolwiek zabezpieczeń. Jedyne zabezpieczenia jakie były to po 2, 8A bezpieczniki na kanał. Zasilanie symetryczne po wyprostowaniu +/- chyba 45V.

3. Przy obciążeniu kanałów 4R przy pełnym wysterowaniu i 2 godzinnym graniu, koniec nagrzewał się tak mocno, że przepalało bezpieczniki. Również każde zwarcie na wyjściu, niesie za sobą konsekwencję rozkręcania obudowy i wymiany bezpieczników.

Co do mocy całej końcówki to według mnie nie miało to więcej jak 2x300W przy 4R na kanał, mimo dużego potencjału końca ponieważ zbudowany był na 8 parach KD502 i komplementarnych, jeżeli dobrze pamiętam.

Jednak trafo nie powalało potencjałem, ponieważ był to zwykły transformator rdzeniowy o mocy ok. 500VA dlatego też uzyskanie większej mocy z tej końcówki nie było możliwe.

Są to tylko moje spostrzeżenia co do tego końca, być może model który do mnie trafił był felerny albo przerabiany, ale nie miałem o tym żadnych informacji a było to ok. 2 lata temu.

Jaką kwotę, możesz przeznaczyć na wzmacniacz?

Do tych paczek możesz kupić nawet T.AMP E800 posiadający moc 2x440W przy 4R i będzie naprawdę wystarczający. Przy mniejszych imprezach zasilam te paczki ADS'em LX800 2x400W i nieraz, nie ma potrzeby odkręcania go na max. Pozdrawiam ;)
  • #20 10068148
    Kolas0522
    Poziom 15  
    Co do tego Smound'a: w sumie racja, bo na nim grałem i te wentylatory wydały mi się właśnie dziwnie głośne... Grzała się, nawet bardzo, ale grała cały czas. Ten kolega pędził nią basy na beym'a chyba z 400w i jakieś hollywood'y. Te wysokie, 2x12 + piezo i pykała ostro.
    Chyba odpuszczę ją sobie, racja. A takiego t.amp'a używkę do ilu warto kupić?
    W sumie to nie wiem czy to ma sens, gdyż mam do wydania ok. 2000zł/+-300zł.
    I zależałoby mi na basie żeby ich nie zajechać.
    A porównywał ktoś te evp z stx'ami?
    Gdybym zostawił sobie te swoje basy to miałbym ok. 1500zł na 2 kolumny + końcówkę.
    W sumie nawet lepiej dla mnie, bo ciężko sie z tymi EV rozstawać, sentyment jakiś czy coś...
    Kiedyś ktoś mi oferował 2 wharfedale za 1000zł do negocjacji (roczne). Dam rade kupić jakieś w miarę dobre kolumny (sztuk:2) do 1000zł? i 500zł na koniec mocy mi zostaje przy takim rozwiązaniu.
    Kurczaki, ile tutaj kombinacji...
  • #21 10068211
    Luke15
    Użytkownik obserwowany
    E800 będzie ciężko za taką kasę wychwycić, ponieważ nowa kosztuje ok. 600zł.

Te PA1000 możesz bez problemu 400W na całym paśmie "ruszyć" i nic im nie będzie.

Możesz ewentualnie zwrócić uwagę na PA600.
  • #22 10068670
    Kolas0522
    Poziom 15  
    Pa600 powiadasz? No w sumie 99dB przy driverze 1,7... Kusi. Gabarytowo nie jest zbyt duża. A co myślisz o wharfedale svp x15 lub svp x12? Bo widzę nówki na allegro za stosunkowo niewielką cenę. Wtedy troszkę ponad 1000zł za 2 bym zapłacił, i jakieś 500zł na koniec mocy by było.
    Miał ktoś z nimi styczność?

Wybaczcie koledzy, że tak mieszam, ale staram się za wszelką cenę znaleźć jakieś najlepsze rozwiązanie przy jak najniższym koszcie. Co ta logistyka robi z ludźmi...-.-
  • #23 10068761
    sebap
    Poziom 41  
    Ocena: 1076
    O ile seria EVP Wharfedale jest jak najbardziej dobra za te pieniądze (miałem EVP-X15 i ładnie to grało) to serię SVP stanowczo odradzam. Driver z wyjściem pół cala - to nie gra dobrze. Wręcz bardzo źle. Wiem bo słuchałem też tych paczek przed zakupem i zdecydowałem się jednak na EVP. Zresztą cena mówi sama za siebie. Seria SVP jest tańsza kosztem jakości.
  • #24 10068896
    Kolas0522
    Poziom 15  
    No jak patrzyłem w danych katalogowych to podane jest, że driver ma 1 cal. Albo coś przeoczyłem...
    Czyli jeśli wharfedale to serię evp, tak?
    Dobra, powoli zaczynam sobie to wszystko układać..:)
    Dzięki raz jeszcze za rozwianie wątpliwości :)
    Zapewne to wszystko się przyda. Teraz to wszystko przemyślę i dam znać co i jak.
    Chyba, że jeszcze jakieś propozycje?
  • #25 10068956
    sebap
    Poziom 41  
    Wharfedale Pro SVP-X15 - Przetwornik wysokotonowy 1" z wyjściem 1.2"
    Wharfedale Pro EVP-X15 - Głośnik wysokotonowy: w tubie eliptycznej, cewka - 1.75", wyjście 1", tytanowa membrana
    Teraz widzisz różnicę?
  • #26 10069005
    Kolas0522
    Poziom 15  
    Tak, teraz widzę. Moje niedopatrzenie. A teraz powiedz mi jakiej mocy najlepiej dobrać końcówkę? Brać tyle ile kolumna ma w rms'ie czy troszkę mocniejszą?
  • #27 10069116
    Luke15
    Użytkownik obserwowany
    Możesz dobrać "na styk" a możesz i nieco mocniejszą.

Dobierając koniec "na styk", masz pewność że nie spalisz paczek mocą, jednak gdy przykręcisz nieco więcej, możesz uszkodzić je przesterami wynikającymi z braku mocy.

Dobierając koniec z zapasem, masz pewność że nie uwalisz paczek przesterami, bo gdy takowe mogły by wystąpić, to paczki zostaną już potraktowane zbyt dużą mocą - większą niż ich moc RMS.

Wybór należy do Ciebie. I takie i takie rozwiązanie nie jest złe. Biorąc mocniejszy koniec, będziesz musiał uważać by nie przesadzać z mocą, natomiast biorąc koniec o takiej samej mocy, będziesz musiał uważać by go zbyt mocno nie przesterowywać.

Tak więc sam widzisz, że wszystko ma swoje wady i zalety, i tylko od Ciebie zależy jaka konfiguracja odpowiada Ci bardziej. Pozdrawiam ;)
  • #28 10069296
    sebap
    Poziom 41  
    Dla przykładu: jak już pisałem miałem 2x Wharfedale Pro EVP-X15 a napędzał je T.AMP TA1050. Jak wiadomo te kolumny w 8om mają 300w a z T.AMPa bez zachłyśnięcia przyjmowały 350w/8om. Jestem więc zwolennikiem końcówki mocy większej mocowo od kolumn , a co ty zrobisz to już twoja sprawa.
  • #29 10069677
    Kolas0522
    Poziom 15  
    No na chwilę obecną posiadam konfigurację "na styk" jak ujął to kolega wyżej.:)
    Ale sadzę, że lepiej chyba dobrać końcówkę z nieco wyższą mocą, by wykorzystać pełen potencjał kolumn. Już wolę mieć mocniejszą, ale w "peaku'u" niech gra to lepiej, by nie przesterować końca. Wiadomo, że koniec mocy można skręcić. Tu jest ten +. Obecnie mój zestaw gra na 3/4 mocy.
    Dobra panowie, dzięki za wszystkie rady. Dam znać jak coś się zmieni. :)
  • #30 10076161
    stz3
    Poziom 20  
    Ocena: 27
    W przypadku końcówek T-amp moc musi być większa niż kolumn. Niestety moc tych wzmacniaczy jest zawyzona. Ostatnio mierzylem model TA2400. Zamiast 2x1200W/4 miał okolo 2x800W. konstrukcja taka sama jak w Behringerach. Jednak za taką cenę lepszych końcówek nie ma.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje nagłośnienia w budżecie około 2000 zł, preferując zestaw składający się z dwóch kolumn i końcówki mocy. Rozważa modele takie jak Wharfedale EVP-15, Reloop RSP 30 oraz aktywne Mackie TH 15A. W dyskusji podkreślono, że do nagłośnienia dyskotek niezbędny jest subwoofer, a kolumny powinny zapewniać odpowiednią jakość dźwięku, w tym basu i wysokich tonów. Użytkownicy sugerują, że Wharfedale EVP-X15 może być najlepszym wyborem w stosunku jakości do ceny, a Mackie, mimo pozytywnych opinii, mogą nie spełniać oczekiwań w głośności. Wskazano również na możliwość zakupu używanego sprzętu oraz na znaczenie doboru odpowiedniej końcówki mocy, która powinna być mocniejsza od kolumn, aby uniknąć przesterowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA