logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UPC: Wybór między Ubee a Compal pod kątem DMZ i port forwarding

koliat 25 Maj 2016 10:46 2448 6
REKLAMA
  • #1 15697605
    koliat
    Poziom 2  
    Cześć

Zastanawiam się nad zakupieniem usług UPC lub innego dostawcy internetu kablowego. Szczególnie zależy mi na możliwości konfiguracji sieci DMZ lub port forwarding (potrzebuję sporadycznie wystawić wirtualną maszynę do Internetu). Infolinia niewiele była w stanie mi pomóc, ale mam nadzieję że znajdzie się ktoś tutaj kto ma doświadczenia. Infolinia powiedziała że miałbym do wyboru urządzenie Ubee i Compal. Szybkie google wskazało że teoretycznie istnieje taka możliwość, ale ostatnio też (od lutego?) użytkownicy UPC narzekali że przestali mieć opcje konfigurowania ich sprzętu.

Czy macie jakieś sugestie dotyczące wyboru? Wolałbym nie testować na sobie wyższości jednego rozwiązania nad drugim, wystarczająco dużo nakląłem się na Playa i jego internet LTE, marzę o stabilnym, konfigurowalnym łączu :)

Dzięki z góry!
  • REKLAMA
  • #2 15697663
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 741
    Wybierz taki sprzęt który można przestawić w tryb bridge - wtedy nie będziesz miał żadnego problemu - jedynie kupić własny router i na nim zrobisz co chcesz.
  • REKLAMA
  • #3 15697770
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 15706346
    asterro
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    jurek.adam napisał:
    Ubee i Compal oprócz DMZ port forwarding ma jeszcze tryb bridge.

Zakładając, że będziemy używać modem właśnie w trybie bridge (wifi off), który z tych modemów jest lepszy?
  • REKLAMA
  • #5 15706832
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 15707294
    asterro
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    jurek.adam napisał:
    Compal, bo nie nadaje Wi-Free w bridge, a Ubee potrafi.

Dzięki. A ten wi-free nie da się i tak samemu wyłączyć w 'Moje UPC'?
  • #7 15707635
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa wybór między modemami Ubee a Compal w kontekście konfiguracji DMZ i port forwarding dla usług UPC. W odpowiedziach podkreślono, że oba urządzenia oferują tryb bridge, co umożliwia korzystanie z własnego routera. Ubee ma jednak funkcję Wi-Free, która może być problematyczna, ponieważ nie zawsze można ją skutecznie wyłączyć. Compal jest preferowany, gdyż nie aktywuje Wi-Free w trybie bridge, co czyni go lepszym wyborem dla użytkowników szukających stabilności i pełnej kontroli nad siecią.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA