logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modem UPC Compal – brak zaawansowanych ustawień firewall, DMZ, przekierowanie portów

mp0011 28 Lip 2025 20:39 534 7
REKLAMA
  • #1 21619736
    mp0011
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    Czy jest jakaś opcja na przywrócenie brakujących funkcji w "zaawansowanych ustawień / bezpieczeństwo" w modemie/routerze UPC/PLAY...? Ten biały, chyba compal...

Jestem przekonamy, że kiedyś było tam sporo opcji, jak ustawienia firewall, DMZ, przekierowanie portów... Obecnie nie ma prawie nic, w firewallu można tylko klikać okienka, które nic nie zmieniają... A jak już cokolwiek tam jest, to w wersji IPv6, nie IPv4...

Takie opcje były kiedyś:
    Tabela z listą funkcji zabezpieczeń routera, w tym firewall, DMZ i przekierowanie portów

Takie są obecnie
    Ekran ustawień DHCPv4 modemu z zaznaczoną opcją włączonego serwera DHCP

Do części opcji mogę się dostać "na siłę", edytując linki (wszedłem w PortForwarding i DMZ) ale mam wrażenie że pomimo że można zmieniać ustawienia w tabelkach, dodawać wpisy, zapisać, nie są one aktywowane...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21619776
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21619784
    mp0011
    Poziom 13  
    OK... Czyli nawet jak bym chciał coś porobić po IPv4 to nie ma takiej opcji, nawet na żądanie?

Jak dobrze pamiętam, to w UPC było co prawda zmienne IPv4, ale zmieniało się może raz na miesiąc i dało się ogarnąć na tym jakieś np. tunele (pamiętam, bo zrobiłem sobie multiroom w innej dzielnicy i właśnie łączyłem się przez to IP bezpośrednio... xd). Kurde, szkoda. Jak patrzę na serwisy typu myip, to faktycznie pokazuje się tylko IPv6 (choć niektóre, te od DNS pokazują jeszcze IPv4 - on już nie jest "mój, bezpośredni", jak kiedyś?

Teraz, jak przejęło Play to już nic takiego się nie zrobi? W ogóle? Nie ma opcji...?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21619803
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 21619853
    mp0011
    Poziom 13  
    Dobra, wielkie dzięki.

Zmiana na IPv4 za pomocą konsultanta pomogła, wszystkie opcje wróciły i działają.
  • #6 21619892
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5343
    @mp0011
    Czy IPv6 czy IPv4 w Play, nie ma żadnego znaczenia.
    Nie dość, że mają DS Lite (dla IPv6) to jeszcze CG NAT (dla IPv4).
    Czyli w Play NIE ma publicznego IP w żadnej formie.
  • #7 21619924
    mp0011
    Poziom 13  
    >>21619892

Wiesz co... Nie wiem jak to działa, ale teraz, po przywróceniu IPv4 działa mi normalnie dostęp do routera po zewnętrznym IP jak włączę (i przekierowanie portów do lokalnego komputera) po zewnętrznym IP. IP się nie zmienia, czasem raz na parę tygodni, albo i miesięcy. Tak było w UPC, a że mam umowę "exUPC" to tak będzie dopóki z niej nie zrezygnuję. Podobno. Tak twierdził gość w obsłudze. A jaka za tym jest technologia to nie wiem, ważne że działa. Mam wrażenie, że mnie "niechcący" przełączyli właśnie na systemy PLAY i dlatego nie działał zewnętrzny adres IP (widzę teraz, że ipv4 był z innej puli niż obecnie mam)

Ten adres IP co mam mogę przypisać do jakiegoś dynamicznego DNS i postawić na nim np, serwer, zrobić tunel LAN albo cokolwiek, i działa,

I jak pisałem, kiedyś na tym stawiałem tunel między dwiema dzielnicami do dzielenia multiroom i też działało bez problemu. Połączenie się zestawiało na tym samym adresie zewnętrznym przez tygodnie...
  • #8 21619930
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5343
    @mp0011
    Zgadza się.
    Jeśli masz jeszcze stare UPC, trzymaj się tego rękoma i nogami bez względu na cenę za usługi.

Ale jakby co, nie ma tragedii, bo to szkielet Polskiego Światłowodu Otwartego, czyli jakby Cię przenieśli na Play, to możesz uciekać do: Netia, Polsat, T-Mobile, ponoć jeszcze Orange.
    Oni też świadczą usługi DOCSIS.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza brak zaawansowanych opcji konfiguracyjnych w modemie/routerze UPC/PLAY, prawdopodobnie model Compal, takich jak ustawienia firewall, DMZ oraz przekierowanie portów w wersji IPv4. Wcześniej interfejs urządzenia oferował rozbudowane możliwości konfiguracji bezpieczeństwa, które obecnie zostały ograniczone do minimalnych opcji, często działających tylko dla IPv6. Próby ręcznego dostępu do ukrytych sekcji (PortForwarding, DMZ) poprzez modyfikację linków pozwalają na dodawanie i zapisywanie wpisów, jednak zmiany te nie są aktywowane ani stosowane w praktyce. Problem dotyczy ograniczeń firmware lub interfejsu webowego modemu, co utrudnia zaawansowaną konfigurację sieciową i zarządzanie regułami bezpieczeństwa na poziomie IPv4.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA