logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eltra CS-3001: CD-ROM nie czyta płyt, problem z napędem i wyświetlaczem

Znawca 29 Cze 2005 15:02 2435 6
REKLAMA
  • #1 1615781
    Znawca
    Poziom 11  
    witam
    mój problem polega na tym że w starej wieży Eltra cd-rom nie czyta płyt, działać działa (chyba), wyświetlacz działa i po włożeniu płyty pokazuje zera i to wszystko, wsuwam płyte a ona nie rusza. rozebrałem obudowe i wyczyściłem laser ale dalej nic no to poruszałem kabelkami dochodzącymi do płytki sterującej laserem -ruszył. Ale tylko na chwile, zaczyna sie kręcić raz wolniej raz szybciej a na końcu w drugą stronę i zatrzymuje sie a na wyświetlaczu są poziome kreski zamiast zer. Nie wiem co o tym myśleć. prosze o wskazówki
  • REKLAMA
  • #2 1617746
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2345
    Jaki czytnik? pewnie do wymiany ale dla celów edukacyjnych napewno jest peerek można troszke podkrecić.
  • REKLAMA
  • #3 1621464
    Znawca
    Poziom 11  
    jak jaki czytnik? chodzi ci o nazwe?

Po otwarciu obudowy przyjrzałem sie płytkom drukowanym i nie dostrzegłem zimnych lutów ani powierzchownych uszkodzeń elementów, czyżby to był faktycznie laser zepsuty? tylko nie wiem jak to sprawdzić, mże ktoś z was wie?
  • REKLAMA
  • #4 1621597
    danao
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    Postaraj się przyjzeć układowi sterujacemu pracę silnika kręcącego CD.Jedna z nózek może nie mieć ,masy.
  • #5 1623165
    Znawca
    Poziom 11  
    wczoraj zauważyłem że nie pracuje silniczek odpowiedzialny za ruch lasera w poziomie tzn. nie podjeżdża na sam początek płyty, jest ciągle w tym samym miejscu laser jak wyciągam płyte, jak wsadzam a jak rusze troche laser śrubokrętem do środka płyty tzn na początek to odczytuje płytke, pokazuje ile min trwa utworek, jednym słowem odczytuje ale dalej play nie działa tzn guzik działa:) tylko znowu nie może odczytać, kręci sie ale nie odczyta. Myśle że wine ma ten silniczek a dokładnie jego sterownik tylko nie wiem jak to zbadać, na silniczku jest napięcie 0,02V na płytce też czyli kabelki całe. prosze o jakieś rady bo jak to scalak to chyba sie poddam.

Dodano po 16 [minuty]:

za ten silnik (który opisałem) jest odpowiedzialny układ scalony TA8192F toshiba, może to sie przyda:)
  • REKLAMA
  • #6 1625720
    Znawca
    Poziom 11  
    temat nieaktualny:)

udało mi sie naprawić ten zabytek
    okazało sie że to nie była usterka elektroniczna ale mechaniczna, zębatka odpowiedzialna za ruch lasera w poziomie sie jakoś zaklinowała.
    pomierzyłem napięcia na wyjściu TA8192F toshiba i okazało sie że jest napięcie 1,5V. nie wiem jak sie pojawiło, przejechałem tylko palcem po końcówkach scalaka:P
    no więc skoro jest napięcie to musi działać no chyba że silnik nie działa no więc odlutowałem kabelki od silniczka i sprawdziłem na baterii czy chodzi no i ruszył, pojeździłem troche w jedną i drugą, dolutowałem te kabelki zpowrotem i złożyłem. działa tylko musze naoliwić te zębatki bo jak muzyka leci to nieraz sie troche zacina.

dzięki za porady i nara
  • #7 1625786
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2345
    Fajne ,że udało Ci się naprawić tylko moja rada nie oliwi się zębatek tylko odpowiedni smar teflonowy bo jak naoliwisz zebatke to po czasie przyklei się latający kurz i przestanie działać,ja robię tak rozbieram mechanizm cd na czynniki pierwsze i czyszczę wszystko alkoholem izopro.i potem smaruję tym smare teflonowym i działa jak z fabryki.

Podsumowanie tematu

✨ W wieży Eltra CS-3001 CD-ROM nie czytał płyt, mimo że wyświetlacz działał i pokazywał zera po włożeniu płyty. Po rozebraniu i wyczyszczeniu lasera problem nie ustąpił. Silnik odpowiedzialny za ruch lasera w poziomie nie działał prawidłowo – laser nie przesuwał się na początek płyty, co uniemożliwiało odczyt. Po sprawdzeniu okazało się, że zębatka mechanizmu laserowego była zaklinowana, a napięcie na układzie scalonym TA8192F Toshiba wynosiło około 1,5 V. Po odlutowaniu silnika i przetestowaniu go na baterii silnik działał poprawnie. Po odblokowaniu zębatki i ponownym złożeniu urządzenia CD-ROM zaczął działać, choć wymagał smarowania. Zalecane jest stosowanie smaru teflonowego zamiast oleju, aby uniknąć przyklejania się kurzu i zanieczyszczeń.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA