logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CD-ROM raz czyta płyty a raz nie, ale przeważnie nie

flamer 05 Paź 2006 15:17 6605 8
REKLAMA
  • #1 3087544
    flamer
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Zwykły napęd CD-ROM pisze na nim: 24 max, Compact Disc
    i tyle, nie czyta płyt, tzn, rzadko sie zdarza że załapie i czyta ale bardzo cienko czyta,
    jak to można naprawić?? nie chce mi sie nowego napędu kupować bo to stary komp siostry,
    taśme już zmieniałem
    pozdrawiam[/img]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3087570
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Sprawdź czy wyczyszczenie soczewki coś pomoże.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3087601
    isiek78
    Spec od drukarek
    Ocena: 98
    Wyczyszczenie soczewki, ewentualnie korekcja PR lasera, wyczyszczenie całego lasera ( nie tylko soczewki ) lub wymiana na nowy laser.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3088402
    kkf
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    wg mnie szkoda zachodu - popytaj znajomych, pewnie ktoś ma stary, sprawny napęd - za piwo (lub colę - w zależności od wieku i upodobań) zgodzi się ci go oddać, ew. w jakimś serwisie komp. lub komisie powinni sprzedać takie coś za ok 5 zł - chyba że wolisz kilkugodzinną zabawę z czyszczeniem optyki i ustawianiem lasera...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3088714
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Polecam przeczyszczenie w izopropanolu soczewki. Jeśli pomoże to ok, jeśli nie to szkoda się męczyć, nowy napęd kosztuje około 60PLN więc naprawa starego się nie opłaci, a i ma się gwarancję na nowy napęd optyczny.
  • #6 3094101
    flamer
    Poziom 15  
    ale trzeba ten cały laser rozkręcić do zera?? czy jak, bo ja tylko przetarłem wacikiem nasączonym spirytusem i dalej nie czyta płyt. Nie wyjmowałem lasera tylko zdjąlem obudowe i tak tylko z góry soczewke machnołem
  • #7 3094113
    _666_
    Poziom 29  
    Witam

Jak stary jest ten naped?
  • Pomocny post
    #8 3094175
    Zygik
    Poziom 21  
    Ocena: 101
    Witam!Jak chcesz się trochę pobawić to podam Ci jak to zrobić z tym CD-romem.Sprawdż jak wygląda soczewka ,czy przypadkiem nie jest matowa,Jak nie jest to pod lupą sprawdż czy na niej nie ma wlosków od waty którą czyściłeś ją (nie czyści się wacikiem) i czy jest błyszcząca.Jak jest wizualnie czysta to po otwarciu pokrywy górnej CDromu pokręć PR-kiem lekko w prawo znajdującym się z odwrotnej strony lasera(z tyłu sanek po których suwa się cały układ lasera).Możesz też lekko przesmarować oliwką maszynowa same prowadnice sanek.Jak będzie czytał płyty to masz koniec roboty a jak będzie przeskakiwał na 6 lub 7 -mym nagraniu to popraw jeszcze PR-kiem regulacje.Pozdrawiam Zygik,
  • #9 3106512
    flamer
    Poziom 15  
    kkf zaoszczędziełem wydatek na cole :D , szczególne dzięki dla kolegi Zygik bo zzrobiłem tak jak mówiłeś - podkręciłem tego PR-ka i teraz czyta CD - fajowo bo całe 1zł musiałbym na coca-cole wydać małolatowi jakiemuś :wink:

Podsumowanie tematu

✨ Problem z napędem CD-ROM polega na tym, że rzadko czyta płyty, mimo że jest oznaczony jako 24x max. Wymiana taśmy nie pomogła. Zalecane jest wyczyszczenie soczewki lasera, najlepiej izopropanolem, oraz ewentualna korekta potencjometru PR lasera, który reguluje jego moc. Czasem konieczne jest rozebranie napędu i dokładne oczyszczenie całego modułu lasera, nie tylko soczewki. Jeśli soczewka jest matowa lub zabrudzona włóknami waty, należy ją delikatnie oczyścić bez użycia wacików. Regulacja PR polega na lekkim pokręceniu potencjometru znajdującego się z tyłu sanek lasera, co może przywrócić prawidłowe odczytywanie płyt. W przypadku braku efektu naprawa może być nieopłacalna, a nowy napęd kosztuje około 60 PLN. Dodatkowo można nasmarować prowadnice sanek oliwką maszynową, aby poprawić ruch mechanizmu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA