logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 250 G2 - Bateria wykrywana, ale nie ładuje się i laptop się wyłącza

gsmowiec 26 Maj 2016 16:02 3591 3
  • #1 15700473
    gsmowiec
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 128
    Mam problem z moim dwuletnim laptopem.
    Od jakiegoś czasu już się coś działo dziwnego. Zawsze gdy bateria spadała poniżej 10% laptop przechodził w tryb uśpienia, a od jakiegoś czasu zdarzało się mu (nie zawsze), że gdy poziom naładowania baterii spadał poniżej 10% laptop po prostu się wyłączał tak, jakby mu ktoś od ręki odcinał prąd.

Dzisiejszej nocy się rozładował i już nie chce się naładować. Po podłączeniu pod ładowarkę pokazuje że ładuje i jest 8% baterii ale nawet po godzinnym ładowaniu dalej jest 8% baterii.
    Dodatkowo jeżeli odłączę ładowarkę laptop od razu się wyłączy.

Mam drugiego laptopa HP w domu, więc podmieniłem baterie - oczywiście na innej baterii laptop normalnie ładuje baterie oraz działa na niej.
    Zaś ta moja bateria w innym laptopie tez w ogóle się nie ładuje, ani laptop nie działa na niej.
    Diagnoza prosta - uszkodzona bateria, ale zrobiłem jeszcze dwie czynności.
    1. Sprawdziłem parametry baterii programem batterymon i wyszło mi coś takiego:
    HP 250 G2 - Bateria wykrywana, ale nie ładuje się i laptop się wyłącza

Poprawcie mnie jeśli się nie znam, ale w rubryce Desing Capatity i Full Change Capatity widnieje ta sama wartość - czy z tego wynika, że żywotność baterii jest jeszcze dobra?

2. Chciałem baterię podładować na zewnętrznym zasilaczu serwisowym, ale nie mogę w ogóle miernikiem zmierzyć jej napięcia - po przyłożeniu do pola + i - na baterii miernik cały czas wskazuje 0, a po podpięciu zasilacza serwisowego pod baterię i ustawieniu napięcia 15V też w ogóle bateria nie pobiera żadnego prądu.
    Reasumując
    Czy tutaj mamy do czynienia z wyczerpaniem się żywotności baterii czy po prostu uszkodzeniem bieguny dodatniego w baterii?
    Da się jeszcze coś z tym zrobić, czy tyko wymiana?
  • Pomocny post
    #2 15700783
    krzychu1985^

Poziom 28  
    Ocena: 151
    Bateria się zablokowała i mógł się również przepalić bezpiecznik. Co do pojemności odczytanej z programu batterymon: odczytaj pojemność w mAh lub w Wh podaną na baterii i podaj tu, wtedy będzie wiadomo jaki % fabrycznej pojemności ma jeszcze bateria. Batterymon może czasem kłamać.
    Konto firmowe:
    Krzysztof Łukasik LukasKomp
    Elizy Orzeszkowej, Ostrzeszów, 63-500
  • #3 15700898
    gsmowiec
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 128
    Pojemność odczytana z baterii 2620 mAh czyli jakiś tam ubytek jest ale jeszcze nie najgorzej.
    Czytam właśnie gdzieś żeby odblokować sterownik baterii trzeba użyć rezystora 100ohm. Możesz dokładniej objaśnić jak to się robi?

@Edit
    Wyczytałem ze trzeba podłączyć miernik do + - na baterii i rezystor 100ohm z jednej strony połączyć z masą a drugą z pinami w środku pomiędzy biegunami i ze tak można odblokować sterownik.
    Nie mam w domu rezystora 100ohm próbowałem na 10ohm ale żadnych efektów.
  • #4 15702928
    krzychu1985^

Poziom 28  
    Ocena: 151
    Kolego gdyby szło odblokować sterownik rezystorem to każdy w domu by sobie regenerował baterie. Rezystor o którym piszesz służy do "ukazania" w niektórych bateriach na złączu napięcia. Musi być on podpięty od masy do pinu id lub syspress , ale bateria musi być sprawna. Faktycznie ubytek pojemności nie jest duży , chyba że elektronika kłamie. Trzeba rozebrać baterię i przetestować ogniwa.
    Konto firmowe:
    Krzysztof Łukasik LukasKomp
    Elizy Orzeszkowej, Ostrzeszów, 63-500
REKLAMA