Czy ten gotowy zestaw za 3600 zł jest opłacalny i dlaczego pamięć 2400 MHz ma działać na płycie obsługującej 2133 MHz?
Zestaw jest ogólnie sensowny, ale karta graficzna jest wyceniona zbyt wysoko, a pamięć 2400 MHz i tak będzie działać z prędkością 2133 MHz, bo płyta główna nie obsłuży wyższego taktowania [#15703855][#15703573] Jeśli ta karta to R9 390, to warto porównać ją z GTX 970, bo według odpowiedzi była tańsza i lepsza cenowo do wydajności, a nawet sugerowano poczekać kilka dni na premierę nowych Radeonów [#15703573][#15704684] Zwrócono też uwagę, że zasilacz może być na styk, bo Radeon pobiera dużo prądu, więc warto to sprawdzić kalkulatorem mocy [#15703860] Jako drobne poprawki padły propozycje tańszych pamięci 2133 CL15, dołożenia SSD oraz lepszego chłodzenia CPU dla ciszy i niższych temperatur [#15703573][#15703860]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
Witam.
Znalazłem na stronie liptontech.pl taki oto złożony komputer i chciałbym się zapytać czy w tej cenie to jest dobry wybór.
link
https://www.morele.net/inventory/info/hdzQSK/ I dlaczego tam jest płyta główna obsługująca pamięci 2133mhzMHz a kości są dane 2400mhzMHz ?
Cena za kartę graficzną jest niewiarygodnie przesadzona (1730 zł ). 450 zł taniej jest GTX 970 z wyprzedaży. A w ogóle, lepiej poczekać kilka dni, 1 czerwca będzie wiadomo więcej na temat nowych generacji kart AMD.
Pamięć można wziąć 2133 CL15, tańszą o ponad 20 zł.
Lekka pomyła twoja chyba r9 390 tam mam za 1570 zł I wo-gule sadzę że 8gbGB będzie dobry zapas na przyszłość ( w większości testach R9 jest lepsza od GTX-a ).
A na nowe karty wiem że nie warto za bardzo czekać.
Nie wierze w to że (16 czy tam 14nm i 1266mhzMHz o częstotliwości 7700-8000mhzMHz) i będą kosztować w tej cenie (choć podobnej), na pewno 2-3k pewnie A dlaczego tam jest dane pamięci 2400mhzMHz tak w ogóle, to ma sens ? Czy płyta tego nie obsłuży ?
Może w chwili składania koszyka te akurat pamięci były najtańsze... Jeśli plyta główna obsługuje maksymalnie takie taktowania, te zostaną tak jak piszesz obniżone.
Tak czy siak koszyk dobrany całkiem dobrze. Nie wiem, czy zasilacz wytrzyma. Radeon zużywa badzo dużo prądu, policz sobie np. tu
http://outervision.com/power-supply-calculator GTX 970 zostawia tu tego radka daleko w tyle i albo zjada prawie dwa razy mniej prądu, albo obydwie firmy inaczej obliczają TDP (czego jeszcze nie wykluczam)
Poza tym pewnie można coś w detalach czepić się, czy kartę wymienić na GTX 970 w podobnej cenie, kwestia kto co lubi. Ja dzisiaj, po swoich doświadczeniach, dołożyłbym dysk SSD, bo naprawdę robi różnicę i lepsze chłodzenie na procesor, żeby było ciszej
Btw, posprawdzaj inne podzespoły jeśli zdecydujesz się, może lepsze/mocniejsze modele są dziś w niższych cenach niż te z koszyka. Ceny na morele czasami szaleją i np. wyżej taktowane modele i3 pamiętam były często tańsze niż te słabsze... Jak zamawiają cały kontener jakiegoś sprzętu, a nie idzie, albo wkrótce pojawią się nowe modele czy cokolwiek podobnego, chcą muszą sprzedać, obniżają ceny
No teraz zmienili cenę wcześniej było 1730 zł za R9 390...
A co do nowych kart, Twój wybór, ale kiedy od premiery całkiem nowych kart dzielą nas cztery dni, moim zdaniem nic nie stracisz jeśli poczekasz i sprawdzisz jak te karty będą się prezentowały. Poza tym, AMD to nie Nvidia, ponieważ tutaj będzie premiera bardziej przystępnego segmentu, niż karty za 3600 zł
Poczekam, wiadome:P nie spieszy mi się, a co do ramRAM to jak coś mogą być nawet droższe byle by były dobre z radiatorem na pewno a cooler na procekprocesor też myślałem by dać jakiego fera 2 lub 3 ale bez K procekprocesor co nie da się podkręcać to zbytek według mnie, ale może jak będę miał i zauważę na prockuprocesorze duże temperatury to zakupie coolera i może też na system SSD Wybierz tam jak możesz jakie godne polecenia ramyRAM'y do 250 zł nawet.
I thx za pomoc wszystkim
EDIT
Witam z powrotem, nie będę zakładał nowego tematu więc tu od razu zmiana zestawu komputerowego do 4,5-4,7k z GTX 1070.
Moja propozycja
https://www.morele.net/inventory/info/xSOmYb/ lecz wyszło mi trochę więcej bo z tą płytą będę miał zwrot 160 zł
he a ten zestaw co tam podałem to nie ten :/ hehe nie wliczyłem zasilacz :/ duża gapa
I tak pewnie gtx nowy nie zejdą z ceny bo się im sprzedaje jak świeże bułeczki, np: na morele wyło przed paru godzin 7 sztuk autorskie od MSI co chce zakupić i już 2 godz temu znikły.
Lecz jeśli radeony okażą się z zbliżoną mocą i o wiele tańsze bo tak ma być to jest nadzieja że gtx 1070 spadnie cena na powiedzmy 1800-2100 może
RX 480 jest chyba troche mocniejszy od GTX 970, a troche slabszy od GTX 980. Ale zastrzegam, ze moge sie znacznie pomylic. W internecie sa juz pierwsze nielegalne testy, niestety dokladnie nie mialem czasu tego analizowac. Wiele redakcji otrzymalo te karty do testow kilka dni temu, ale sa zobowiazani umowa do zachowania ciszy. Wrzuc fraze "rx 480 test" w YT, sam zobaczysz
https://www.youtube.com/watch?v=qohTr3OAxlE obiecująco wygląda to co ja znalazłem tylko że nie podali jakie ustawienia :/ ale według mnie to wygląda na najmniejszą bo nowy Doom ma bardzo ładną grafikę na max.
Weź pod uwagę fakt, że to może być fałszywy filmik, niezależnie od tego czy karta sprawuje się słabo czy też wyśmienicie. Do póki nie zostanie oficjalnie i rzetelnie przetestowana przez kilkadziesiąt portali, to pozostają tylko domysły.
I po tajemnicy. Wydajność na poziomie GTX 970, a chyba nawet trochę lepiej. Kilka nowych rozwiązań, ulepszenie tesselacji, wysokie temperatury. Wersja 8GB w cenie 3.5GB wersji podkręconej GTX 970, więc spadki cen powinny jednak być. Wersja 4GB będzie ze 200zł tańsza, a może jeszcze tańsza, kiedy rynek ochłonie
Rok temu, ludzie bili się co bardziej optymalne do grania w 1080p, GTX 960 lub R9 380 z 2GB czy 4GB, z pewnego testu wyszło, że na jakieś 19 testowanych gier, tylko w 3-4 tytułach przewaga jest naprawdę widoczna i wręcz wymaga karty z 4GB, pomijając fakt, że te karty w części najnowszych gier nawet nie pozwolą ustawić takich detali, gdzie 4GB miałoby znaczenie. Pomiędzy kartami z 4GB a 8GB (lub 3GB a 6GB - z okazji GTX 1060), takie różnice będą obecnie chyba podobne, w 1080p. A przynajmniej tak mi się wydaje.
No pod względem ceny do mocy to szacunek, za 1100 Wydajność troszkę tylko mniejsza od 970 to duży skok na dobrą drogę AMD Ciekawe że dzień przed wyjściem RX 480 wyleciały pogłoski o GTX1060, na pewno ta sama pułka będzie wydajnościowa co 970 ale jak pomyśleś można spodziewać się wydajności 980 i ceny podobnej jak amd na RX Szkoda tylko że AMD nie celowała wyżej jak np: pokroju tego GTX1070 to by był wtedy hit według mnie i w granicach 1800 zł
Dodano po 4 [minuty]:
Ja się jednak decyduje na GTX 1070, poszperam co i podam propozycje a wy mi doradzicie co ewentualni by można było zmienić Widzimy się na forum za 2-3 dni
Jeśli ufać testom wydajność nie jest mniejsza od gtx 970, na DirX 11 jest prawie taka sama, zależnie od tytułu (w niektórych AMD ma znaczną przewagę, w niektórych Nvidia). Za to na DirX 12 RX 480 czasami przebija GTX 980...
Kultura pracy jak oglądam jest straszna, 90 stopni pod obciążeniem :/ kto by chciał taką grzałkę mieć i głośność tragedia ale pobór prądu naprawdę dobry ok spadam spać Dobranoc
To referent. Zobaczymy co pokażą producenci kart graficznych, Gigabyte, Asus i reszta. AMD tylko podaje procesory graficzne. Referenty zazwyczaj można olać, moim zdaniem. Głównie służą do premierowych testów, lub aby można było w nich zmienić chłodzenie na wydajniejsze
Oprócz nich jeszcze Asus powinien się zapowiadać ciekawie, zarówno pod względem chłodzenia jak i możliwości OC, chociaż na razie 480 mają mały potencjał do podkęcania.
Tak jaki i gtx nowe też mają małe potencjały podkręcania.
Nie wiem dlaczego ale jakoś zwróciłem uwagę na obciążenie rdzeni procesora z tą kartą, w RX480 jest to obciążenie większe niż z GTX970 a te same procesory.
I mnie to trochę zaciekawiło od czego to zależy przy karcie graficznej ?
Dziwny masz wynik, aż poświęciłem kilka minut na policzenie użycia rdzeni w recenzji Liptona. Oglądając wczoraj miałem wrażenie, że AMD używa jakoś mniej procesora, ale nie byłem pewien. Tu właściwa recenzja: https://www.youtube.com/watch?v=ufeuJCRMykY
Przejrzyj screeny. Na czerwono suma użycia wszystkich rdzeni w procentach. Wszystkie są losowe, wiesz, jak prosty chłop skakałem po filmie, zrobiłem kilka klatek, policzyłem. Może wieczorem, albo jutro, policzę sumienniej i więcej giera. Dziwny wynik
Robiłem jeszcze kilka screenów w Wiedźminie i w Assasin's Creed, wyniki podobne
Nie musiałeś liczyć nawet Ale dlaczego radeon mniej czy tam więcej używa procesora, o co chodzi w ty?
( Tak się pytam bo mnie to trochę ciekawi ) czy to może chodzi o taktowanie karty i czym większe to lepiej współpracuje z procesorem ?
Nie mam pojecia. W testach na dwurdzeniowcach intela radzi sobie marnie, znacznie gorzej, niz gtx 970. Zastanawiam sie, bo liczenie na raz osmiu rzeczy wymaga osmiu rdzeni do szybkiego efektu . Bo jesli do dyspozycji sa dwa rdzenie i potrzeba az czterech taktow zamiast jednego, nastepny proces potrzebujacy tych obliczen bedzie czekal cztery takty, to trzy takty opoznienia.
Kwestia woli programisty sterownikow graficznych, jak je napisze, oraz mozliwosci i potrzeb software. Pewnie niektore rzeczy da sie dobrze robic na kilku rdzeniach w jednym takcie, inne nie
OK mam już propozycje i jak coś by mogło być do wymiany proszę o sugestie :
https://www.morele.net/inventory/info/aPb7Xh/ Najpierw myślałem żeby coś pokroju i5-6600k ale doszedłem do wniosku że nie będę się bawił w podkręcanie do 4000-4500 Mhz, wystarczy mi spokojnie 3900 Mhz w trybie turbo a może i czasem podkręcę wyżej bo na płycie z Z można takie procesory podkręcać.
A i jeszcze zapomniałem tam dodać obudowę bo na razie brak na morele ale jest to Gladius M45W pure black.
Z tego co mi wiadomo, na płytach głównych Z170 z nowymi BIOSami, nie można już podkręcać procesorów bez "K". Skoro już ładujesz tyle kasy w PC, lepiej wziąć 6660K.
https://www.morele.net/inventory/info/51t4w2/ taki złożyłem ze względu że trochę przyoszczędzę złotego ( na monitor a mam już upatrzony iyama black howk ) a na te turbo to podkręci ten procek ? 3900 Mhz
Tzn. tryby turbo działają normalnie, na dowolnej płycie głównej. A jeśli chodzi Ci o to, czy można ustawić aby na wszystkich rdzeniach było 3.9GHz (a nie tylko na jednym, tak jak domyślnie), tego niestety nie wiem. U mnie na H81 takie coś nie działa (pomimo, że miało działać). Nie wiem jak na innych płytach głównych.
A jeszcze co do płyty głównej, ewentualnie rzuć sobie okiem na taką opcję:
https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b150m...-dualddr4-2133-sata3-dvi-usb-3-1-matx-784087/ To w zasadzie bardzo podobna konstrukcja od tej, którą wybrałeś, ale ta powyższa ma lepszą zintegrowaną kartę dźwiękową. Jednak ona ma podświetlenie LED i nie wiem czy można je wyłączyć, więc jeśli denerwuje Cię oświetlenie wydobywające się z obudowy (z tego co widzę, planujesz obudowę z okiem), to lepiej zostań przy swoim wyborze.
Prawdę mówiąc jak wybierałem to głównie patrzyłem co ludzie bardziej wybierają i te co ja zaproponowałem bardziej schodzi i widzę po komentarzach że ją pozytywnie bardzo chwalą.
Poczekam jeszcze na tą obudowę bo sporo patrzyłem na testy obudów i najbardziej do mnie przemawia ta M45W ale jak tej nie będzie to M35 też z gladius dobrze wychodzi tylko że bez okienka, ale i tak ważniejsze jest przepływ powietrza i bajery do obudowy wygląd ląduje na 2 miejsce.
Zobaczę jak na techplanet wyjdzie z ceną
Dodano po 8 [minuty]:
A co do ram miałbyś jakieś zastrzeżenia może bo tak samo jak płytę pod ilość sprzedanych sztuk kupowałem :/ bo sam się g... znam .
✨ Użytkownik pyta o opłacalność zestawu komputerowego z liptontech.pl za 3600 zł, zwracając uwagę na niezgodność między płytą główną obsługującą pamięci 2133 MHz a kościami RAM 2400 MHz. W odpowiedziach podkreślono, że pamięć będzie działać, ale płyta wykorzysta tylko 2133 MHz. Dyskutanci sugerują, że lepszym wyborem może być karta graficzna GTX 970 zamiast R9 390, ze względu na niższe zużycie energii. Wspomniano również o nadchodzących premierach nowych kart graficznych AMD, co może wpłynąć na ceny obecnych modeli. Użytkownik planuje również rozważyć dodanie dysku SSD oraz lepszego chłodzenia procesora. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.