logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Który zestaw komputerowy z podanych wybrać? Budżet 3600 zł.

13 Maj 2017 21:16 945 19
REKLAMA
  • #1 16474299
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 16474507
    Barton-wlkp
    Poziom 21  
    Ocena: 90
    Określ chociaż do czego to ma być używane.
  • REKLAMA
  • #3 16474565
    mariuszkam
    Poziom 15  
    Ocena: 71
    Barton-wlkp napisał:
    Określ chociaż do czego to ma być używane.

Jeśli ma kupić komputer za kwotę 3.6 tyś, to będzie to uniwersalny sprzęt do wszystkiego...gry, filmy, muzyka itp. To raczej powinno być zrozumiałe...?
  • #4 16474574
    Barton-wlkp
    Poziom 21  
    Przepraszam ale gry, filmy i muzyka to znikomy procent tego, co można robić z komputerem. Uniwersalny to jest klej typu minutka.
    Zrozumiałe jest to, co mówi się otwarcie i wprost.
  • #5 16474837
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 16474868
    mariuszkam
    Poziom 15  
    Barton-wlkp napisał:
    Przepraszam ale gry, filmy i muzyka to znikomy procent tego, co można robić z komputerem. Uniwersalny to jest klej typu minutka.
    Zrozumiałe jest to, co mówi się otwarcie i wprost.

Jeśli to jest znikomy procent...czyli ile..2%? To może napisz co zrobi w 98% skoro podstawowe i większość czynnosci wyliczylem....zostaje obróbka zdjęć, filmów itd. to kolejne 2% a co z resztą...?
    Może robi popcorn a ja głupi kupilem mikrofalę zamiast komputera.
    Czasami nie trzeba mówić otwarcie, bo to co jest przedstawione jest wystarczającą informacją.
    Ale nie jesteśmy tu po to, aby się sprzeczać...z tego co piszesz, masz dużą wiedzę, więc pomóż koledze.
  • REKLAMA
  • #7 16474962
    n.vision
    Poziom 31  
    Ocena: 260
    Fajne zestawy poskładałeś. Myślę, że trochę kombinując dałoby się zmieścić zarówno Ryzena 1600, jak i GTX 1060 6GB, czy RX 580 8GB (jeśli tylko będą znów dostępne za rozsądne pieniądze). Poza tym te karty graficzne są chyba identyczne wydajnościowo, zależnie od nastawienia recenzenta w recenzjach wygrywa jedna lub druga :>

Z tych dwóch zestawów lepiej podchodzi mi opcja z Ryzenem, bo mimo 2GB mniej na karcie pamięci, masz tam znacznie mocniejszy procesor z dodatkową możliwością OC.

Chłodzenie które wstawiłeś w zestawie z Ryzenem nie obsługuje AM4. W ogóle jest na razie problem z chłodzeniami pod Ryzeny, ale ponoć chłodzenie stock od AMD jest wystarczająco wydajne nawet do OC, bo procesory mają bardzo niskie TDP 65W.

I gdybyś decydował się na ten zestaw, to wybierz wysoko taktowane pamięci, 2133Mhz to słabizna(nawet kosztem trochę większych opóźnień). Póki co jest problem i nie wszystkie mobo obsługują wszystkie pamięci w wysokich taktowaniach na AM4, na razie pewniakiem jest bodaj 2800Mhz, ale producenci mają robić update BIOSów. i5 7500 obsługuje pamięci do 2400MHz

Do i5 z kolei nie ma potrzeby ładować takiej porządnej płyty głównej, chyba że masz psychiczną potrzebę. W tańszej na H110 mógłbyś wziąć 1x8GB RAM, olać chłodzenie (będzie BOXowe, ale głośniejsze) i dobrać do mocniejszej karty graficznej, chociaż pewnie zdajesz sobie sprawę
  • #8 16474993
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 16475086
    Barton-wlkp
    Poziom 21  
    mariuszkam napisał:
    Jeśli to jest znikomy procent...czyli ile..2%? To może napisz co zrobi w 98% skoro podstawowe i większość czynnosci wyliczylem....zostaje obróbka zdjęć, filmów itd. to kolejne 2% a co z resztą...?...

Nie użyłem liczb więc proszę mi nie wpierać jakiś wydumanych 2%.
    Pisząc, że wymieniłeś podstawowe czynności traktujesz temat ze swojej perspektywy. Są ludzie trenujący sieci, środowiska wirtualne, domy inteligentne, serwery stron i usług, budowę sklepów, programowanie, projektowanie, systemy bazodanowe i dziesiątki innych zastosowań, które nie przyjdą do głowy do czasu jak się o nich nie przeczyta.
    Właśnie Ci ludzie nie używają komputera do gier, filmów czy zdjęć.

W dziale "co kupić" wypada chyba doprecyzować czego oczekujemy i do czego to ma być zestaw.
  • #10 16475624
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #11 16475833
    mariuszkam
    Poziom 15  
    Barton-wlkp napisał:
    mariuszkam napisał:
    Jeśli to jest znikomy procent...czyli ile..2%? To może napisz co zrobi w 98% skoro podstawowe i większość czynnosci wyliczylem....zostaje obróbka zdjęć, filmów itd. to kolejne 2% a co z resztą...?...

Nie użyłem liczb więc proszę mi nie wpierać jakiś wydumanych 2%.
    Pisząc, że wymieniłeś podstawowe czynności traktujesz temat ze swojej perspektywy. Są ludzie trenujący sieci, środowiska wirtualne, domy inteligentne, serwery stron i usług, budowę sklepów, programowanie, projektowanie, systemy bazodanowe i dziesiątki innych zastosowań, które nie przyjdą do głowy do czasu jak się o nich nie przeczyta.
    Właśnie Ci ludzie nie używają komputera do gier, filmów czy zdjęć.

W dziale "co kupić" wypada chyba doprecyzować czego oczekujemy i do czego to ma być zestaw.

To tylko mnie oświeć, bo w procentach jestem bardzo słaby....ile to jest znikomy procent???
    Zapomniałeś chyba wspomniec, ze ludzie ktorych wymieniłeś, mają informatykę w jednym palcu...wiec nie widzę sensu, aby taka osoba pytała sie innych jaki ma zakupic komputer. Bo to bez sensu
    Brakuje Ci logicznego myślenia...to tylko tyle. Czekam na te znikome procenty...
  • #12 16475910
    Barton-wlkp
    Poziom 21  
    mariuszkam napisał:
    ...ludzie ktorych wymieniłeś, mają informatykę w jednym palcu...

Nie ma takich zwierząt. Genialny programista może być nogą w pozostałych tematach.
    Zobrazuję Ci to w inny sposób. Psychiatra, dentysta, kosmetolog i weterynarz są lekarzami ale żaden nie ma pojęcia o medycynie jako nauce, tematów też nie nawiążą bo ich dziedziny się nie zazębiają.
  • #13 16476050
    mariuszkam
    Poziom 15  
    Zapomniałeś napisać, ile to jest znikomy procent...podaj to w procentach, moze sie jeszcze czegos nauczę. Pytanie chyba proste...?
  • #14 16476076
    Barton-wlkp
    Poziom 21  
    Uczepiłeś się procentów i rozmieniasz istotę tematu na drobne.
    Przypomnę więc:
    Cytat:
    ...W dziale "co kupić" wypada chyba doprecyzować czego oczekujemy i do czego to ma być zestaw.

EOT
  • #15 16476080
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 16476817
    n.vision
    Poziom 31  
    Włożyłeś dwa razy link do koszyka.

Zasilacz niepotrzebnie zmieniałeś, pewnie Ci koledzy z drugiego forum polecali. Sam używam Corsaira VS 500+, ale poprzedniemu niczego nie brakowało, mocy też nie.

Czy chłodzenie Ryzena będzie dorównywać Spartanowi 3? Raczej nie, ale i tak myślę, że powinieneś najpierw ten stockowy przestestować. Cooler nazywa się Wrath Spire (ten będzie bez diody LED) i dostał pozytywne recenzje, wrzuć sobie to w googla. Ponoć działa cicho i dobrze chłodzi ten konkretny procesor.

Pod koniec czerwca prawdopodobnie wyjdą nowe układy AMD Vega, mające konkurować z GTX 1070, 1080 i 1080Ti. Czy będą konkurować, to się okaże, ale powinno to wywołać obniżki wyższych modeli wymienionego segmentu i być może wyprzedaż na allegro używanych modeli (jeszce przecież z gwarancją, bo to świeżynki) GTX 1060 i RX 480 (tylko informuję)

RAMy dostosują prędkość do maksymalnej, jaką mogą uciągnąć, nie powinieneś się martwić. Twoim zmartwieniem może być to, że póki co są różne niekompatybilności RAMu z mobo AM4, tak że być może na początku nie wyciągniesz pełnej prędkości RAM (i tak będzie wysoka), ale producenci ciągle robią aktualizacje BIOSów, żeby rozwiązać te problemy. Na razie łączenie RAM z AM4 to trochę loteria, tak czy siak działa, tylko nie zawsze z maksymalną możliwą prędkością. Problemy wieku dziecięcego nowej linii procesorów
  • #17 16476904
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 16480587
    n.vision
    Poziom 31  
    Kurde, tanie te RXy 570.

Ja mam takiego Corsaira. Nie jest to jakiś kosmos, ale czytałem o nim dużo dobrych opinii. 450W to bardzo dużo mocy do moich zastosowań, działam na przeciętnej karcie graficznej 110W z procesorem TDP 65W
    https://www.morele.net/zasilacz-corsair-vs-series-450w-80plus-120mm-fan-cp-9020096-eu-649091/
    Tobie też taki wystarczy, bo procesor 65W + karta graficzna 185W, do srogiego OC liczyłbym nie więcej niż 400W z flakami, tak na oko. Ale wiadomo, warto wziąć więcej przy tak mocnej konfiguracji.

Wiesz co, wstrzymaj się z tymi RAMami, tam coś jest nie halo. Ponoć nie każde RAMy podchodzą. Nawet nie chodzi o to, że taktowania RAMu są nie te, po prostu nie każde RAMy działają. Trzeba poszukać takich, które na pewno da radę przetaktować na tej mobo, bo Ryzeny dostają niezłego kopa z wysoko taktowanymi pamięciami

A co do AMD Vega - to moje spekulacje, a piszę o tym, bo chcesz kupować wtedy komputer. Może przesadzam, bo delay między nowymi kartami, zakupieniem ich przez użytkowników i sprzedażą starych, będzie pewnie wynosił co najmniej dwa tygodnie w co szybszych przypadkach. Trochę pospiesznie z tym wyskoczyłem. A teraz wychodzą jakieś nowe GTXy? Ostatnio śledziłem tylko AMD

Co do pasty BOX nic nie wiem, może jak poguglujesz, ktoś zrobił już testy. Ludzka ciekawość i przechwałki nią na youtube mają daleko postawione granice : )
  • #19 16481291
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 16481465
    Ationx
    Poziom 35  
    Ocena: 322
    Skoro kupujesz na koniec czerwca to pytaj na koniec czerwca.. Zestaw wcale nie musi stanieć. Równie dobrze może zdrożeć, bo kurs walut z jakiegoś tam powodu się posypie i tyle będziesz miał z tych swoich spodziewanych obniżek cen.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zakup nowego komputera za około 3600 zł, rozważając różne zestawy, w tym procesory Ryzen i karty graficzne RX 580. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące zastosowania komputera, który ma służyć głównie do gier. Użytkownicy sugerują wybór mocniejszego procesora Ryzen 1600 oraz karty graficznej RX 580 8GB, a także zwracają uwagę na konieczność dobrania odpowiedniego chłodzenia i pamięci RAM o wyższym taktowaniu. Pojawiły się pytania dotyczące pasty termoprzewodzącej oraz kompatybilności komponentów. Użytkownik zdecydował się na zasilacz 550W oraz pamięci RAM 3000 MHz, planując podkręcenie procesora. Wskazano również na możliwe zmiany cen kart graficznych w związku z nadchodzącymi premierami nowych modeli.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA