Po wpisaniu adresu routera w przeglądarce pokazuje się, że nie udało się nawiązać połączenia.
Adres wpisuję ten jaki jest pod nazwą bramy domyślnej.
Kiedyś ten problem nie występował i pamiętam że brama domyślna wtedy miała inny adres (192.168.0.1).
Przywróć Router do ustawień fabrycznych, np. przyciskiem RESET. Wprowadź IP, które jest umieszczone np. na tabliczce znamionowej itd. Tak będzie najprościej i najszybciej.
Zrobiłem reset routera i nie pomogło.
Na tabliczce nie mam żadnego adresu, ale ustawiałem na sztywno te, które były podane w poleceniu ipconfig i też nie pomogło.
Jak sprawdziłem ping do bramy domyślnej to wszystko wygląda w porządku.
No właśnie ja tez nie wiem skąd ten adres.
Nic nie zmieniałem wcześniej. Może reset się nie udał (chociaż po tych 10 sekundach diody zaczęły migać).
A możliwie jest że dostawca coś zmienił? Bo na przykład jak kiedyś mogłem wejść na stronę routera to dostawca musiał mi podać hasło i login bo zmienili na własne?
Wszystko jest możliwe. Podstawa to odłącz wszystkie przewody sieciowe i pozostaw tylko połączenie Router twój PC. wtedy Reset i konfiguracja. Być może masz w sieci inne urządzenie które przydziela adresy itd. Ustaw też kartę sieciową w PC na uzyskiwanie adresu z serwera DHCP itd.
Do komputera podłączony jest tylko ten router. Inne urządzenie są wyłączone. Zaraz spróbuję jeszcze raz reset.
A to ustawienie na uzyskiwanie adresu z serwera DHCP to gdzie się ustawia?
Zrobiłem reset jeszcze raz i odłączyłem od prądu na chwile, ale po podłączeniu adresy są te same i nadal nie mogę wejść na stronę konfiguracyjną.
Rozwiązane.
Wyszło na to, że dostawca zablokował dostęp do strony konfiguracyjnej więc nic więcej nie mogę zrobić. Dzięki za pomoc.
Usunąć z sieci czyli odpiąć i zamiast niego podpiąć nowego?
Bo ten router jest z wejściem na kabel koncentryczny. Można kupić taki sam i będzie działał czy to jakoś inaczej idzie?
I jeszcze jedno pytanie:
Dostawca powiedział, że nie blokuje żadnych portów ale jak sprawdzam na różnych stronach czy port jest otwarty, to którego nie sprawdzę jest zawsze zamknięty.
Sprawdziłem też ten którego używam w uTorrencie (pobieranie i wysyłanie działa) i też niby jest zamknięty.
W firewallu dodałem do wyjątków i nadal jest niby zamknięty.
Czy przed resetowaniem odpiąłeś (przy odłączonym zasilaniu) kabel koncentryczny? Czy trzymałeś przycisk reset dłużej niż te 11 sekund?
Jeśli tak, to dziwny jest ten adres.
No to odepnij i jeszcze raz zresetuj. W trakcie nawiązywania połączenia z dostawcą internetu dzieją się różne rzeczy, na które nie masz wpływu. Swoją drogą ciekaw jestem, kto jest tym dostawcą.
A co to za różnica czy idzie z gniazdka czy bezpośrednio ze ściany. Kto dzisiaj korzysta z infrastruktury BNC...
Najzwyklejszy TP-Link z klonowanie adresu, właściwie skonfigurowany rozwiąże Twój problem.
Chociaż wydaje mi się, że i ten który posiadasz dałoby się skonfigurować. Coś musisz robić nie tak.
Podstawa to przypatrz się swojej konfiguracji sieci:
Serwer DHCP - 192.168.22.2
Brama - 100.72.0.1
Twoje IP - 100.72.206.210
Jak dalej nie rozumiesz to ciężko będzie pomóc.
Zresetowałem go jeszcze raz (przy odłączonym kablu koncentrycznym i około minuty). I dalej te same adresy.
Dostawca mi jeszcze powiedział, że nawet jakbym wszedł do panelu i coś zmienił to i tak nic to nie da, bo dane są teraz zapisywane u nich.
✨ Użytkownik zgłosił problem z dostępem do strony konfiguracyjnej routera Thomson TCW770 po wpisaniu adresu bramy domyślnej, który zmienił się na 100.72.0.1. Po próbie resetowania routera i sprawdzeniu ustawień, okazało się, że dostawca internetu zablokował dostęp do panelu konfiguracyjnego. Użytkownik rozważał zakup nowego routera oraz przestawienie obecnego w tryb bridge, jednak napotkał trudności w konfiguracji. Ostatecznie dostawca zmienił mu IP na zewnętrzne, co potwierdziło problemy z dostępem do ustawień routera. Wygenerowane przez model językowy.