logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beninca CP. MS4 Jeden biegun na wyjściu transformatora.

poniat83 27 Maj 2016 11:02 2136 1
REKLAMA
  • #1 15702060
    poniat83
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam
    Pacjent jak wyżej. Po oględzinach, uwalony warystor oraz triak w sekcji wysokiego zasilania. Po zalutowaniu nowych elementów na obydwóch kanałach wejścia na trafo (230) daje tylko jeden biegun tzn. jeśli podłączymy prawidłowo przewody pod główną kostkę zasilającą to otrzymamy na wyjściu trafa dwa bieguny neutralne.
    Podłączyłem transformat bezpośrednio - omijając sekcje wysokiego napięcia. Centrala uruchamia się przekaźniki chodzą, natomiast brak prądu na wyjściu silnika.
    Co mogę jeszcze sprawdzić.??

Moderowany przez suworow:

Autor mimo prośby/ polecenia moderatora nie uzupełnił wpisu o niezbędne do udzielenia pomocy informacje. Temat jako pozbawiony merytorycznych treści, przenoszę do kosza.

Załączniki:
    • Beninca CP. MS4 Jeden biegun na wyjściu transformatora. 20160527_095447.jpg (1.79 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 15734913
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 948
    Pomimo i tak mało czytelnego pytania chyba zacząłem rozumieć o co Ci chodzi...
    Jeżeli przy normalnym podłączeniu centrala jest martwa to skoncentruj się najpierw na dławiku z kompresją prądową (to dość duży element czerwono brązowy) oraz sprawdź jeszcze raz bezpiecznik, ścieżki, luty i elementy na części wysokiego napięcia uwzględniając optotriaki ( U3, U6).
    Napięcie 230V~ podłączone na wejściu centrali jest jakby rozdzielane.Część jest podawana na transformator do zasilania centrali niskim napięciem , a część jest przeznaczona do zasilania silnika.
    Tak w skrócie :
    - centrala daje "sygnał" części wysokonapięciowej poprzez optotriaki które sterują triakiem podającym napięcie na silnik.
REKLAMA