logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć domofon Cyfral 5p w miejsce starego z 4 kablami?

gutozaur 27 Maj 2016 15:42 5013 10
  • #1 15702679
    gutozaur
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Witam.
    Założyłem konto na elektrodzie bo nie mogę sobie poradzić z domofonem. Chciałbym zmienić na nowy bo stary ledwo działa i prosiłbym o pomoc.
    Kompletnie się na tym nie znam ale wierze że sobie poradzę z waszą pomocą
    Zdjęcia pokazują stary i nowy domofon
    Stare podłączenie wyglądało tak
    Kable były 4.
    Czerwony - SUB
    Biały - Station
    Niebieski - Electric door key
    Czarny - Power source.

Pierwsze 2 zdjęcia to stary domofon.
    Ostatnie zdjęcie to moje wypociny, ale niestety nie działają. Zakładam też że namieszane jest ze zworkami ale to nie na moją głowę.

Jak podłączyć domofon Cyfral 5p w miejsce starego z 4 kablami? Jak podłączyć domofon Cyfral 5p w miejsce starego z 4 kablami? Jak podłączyć domofon Cyfral 5p w miejsce starego z 4 kablami?

Dodam że do starego domofonu dołożone jest chyba 230 V. Czy to możliwe? Prąd mnie kopnął i nie wiem czy ten nowy domofon jest dostosowany do takiego podłączenia.
    Proszę o pomoc
  • Pomocny post
    #2 15702806
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2940
    Niestety nic nie zrobisz. Całkiem inny rodzaj unifonów.
    Nowy unifon jest przystosowany do współpracy z instalacjami 4, 5 lub 6 żyłowymi.
  • #3 15702820
    gutozaur
    Poziom 7  
    zybex napisał:
    Niestety nic nie zrobisz. Całkiem inny rodzaj unifonów.

To proszę powiedzieć jaki mam kupić, bo myślałem że to wszystko jedno.
  • #4 15702844
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Akurat w przypadku analogowych instalacji domofonowych w blokach wielorodzinnych jest spory wybór unifonów, które można łatwo dopasować. Zasilacz (centralka) jest wspólny dla wszystkich mieszkańców. U ciebie jednak jest zupełnie coś innego. Masz system który stanowi całość, tzn. unifon jest zarazem zasilaczem. Wątpię, że cokolwiek uda ci się tu dopasować. Najprościej zakupić całkiem nowy zestaw domofonowy.
  • #5 15702852
    gutozaur
    Poziom 7  
    zybex napisał:
    Akurat w przypadku analogowych instalacji domofonowych w blokach wielorodzinnych jest spory wybór unifonów, które można łatwo dopasować. Zasilacz (centralka) jest wspólny dla wszystkich mieszkańców. U ciebie jednak jest zupełnie coś innego. Masz system który stanowi całość, tzn. unifon jest zarazem zasilaczem. Wątpię, że cokolwiek uda ci się tu dopasować. Najprościej zakupić całkiem nowy zestaw domofonowy.

Czyli że i słuchawkę i to urządzenie na dole klatki? A co z okablowaniem? Można skorzystać ze starego?
  • #6 15702972
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Kupić zestaw, który będzie mógł działać na takiej samej instalacji czyli na system dwużyłowy. Trzeba też przewidzieć otwieranie zamka po niezależnych dwóch dodatkowych żyłach. Niektóre systemy nie wymagają tego ale twój stary tak ma.

Ps. Zakładam że ten zestaw obsługuje tylko twoje mieszkanie.
  • #7 15703343
    gutozaur
    Poziom 7  
    Tak. W domu wielorodzinny każdy ma swój osobny panel z guzikiem na dole.
    Możesz coś zaproponować żebym mógł kupić lub powiedzieć na co mam zwracać uwagę?
  • #8 15703795
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2090
    gutozaur napisał:

proszę powiedzieć jaki mam kupić, bo myślałem że to wszystko jedno.

Zamiennikiem Twojego starego unifonu jest DP-2HPR http://www.gde.pl/dp-2hpr

Pozdrawiam
  • #9 15704612
    gutozaur
    Poziom 7  
    Ircys napisał:
    gutozaur napisał:

proszę powiedzieć jaki mam kupić, bo myślałem że to wszystko jedno.

Zamiennikiem Twojego starego unifonu jest DP-2HPR http://www.gde.pl/dp-2hpr

Pozdrawiam

A czy jak kupie ten unifon to podłączenie go będzie proste?
  • #10 15704652
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2090
    gutozaur napisał:

A czy jak kupie ten unifon to podłączenie go będzie proste?

Czy proste, to nie mnie to oceniać - na pewno będzie takie samo jak poprzednio.

Pozdrawiam
  • #11 15754667
    gutozaur
    Poziom 7  
    Dziękuje za cenne wskazówki

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje pomocy w podłączeniu nowego domofonu Cyfral 5p w miejsce starego, który miał cztery kable: czerwony (SUB), biały (Station), niebieski (Electric door key) i czarny (Power source). Odpowiedzi wskazują, że nowy unifon jest przystosowany do instalacji 4, 5 lub 6 żyłowych, a użytkownik powinien rozważyć zakup nowego zestawu domofonowego, ponieważ stary system jest zintegrowany z zasilaczem. Proponowanym zamiennikiem starego unifonu jest model DP-2HPR. Użytkownik pyta o prostotę podłączenia nowego urządzenia, na co odpowiada się, że powinno być podobne do poprzedniego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA