Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Philips - Philips Easy Link 46PFL4468K/12

Trysek 27 Maj 2016 17:42 1545 3
  • #1 27 Maj 2016 17:42
    Trysek
    Poziom 8  

    Witam
    Od jakiegoś czasu mam problem z swoim TV.
    Mieszkam zagranica i mam podłączony do TV Philips Dekoder polsatu poprzez HDMI.
    Problem polega na Tym gdy przyjdę z pracy chce włączyć TV to włączam TV a następnie dekoder i tu jest problem ze po wł. TV a następnie Dekodera pisze "Przejście RC jest Włączone" i brak obrazu po czym pisze "brak sygnału"
    Próbowałem wył. wszystko i wł. sam dekoder to wł. mi się TV i ten sam problem.
    Co robic ?
    Easy Link jest wł. w TV
    Dekoder Cyfrowego polsatu to HD5500s
    Czytałem coś o HDMI-CEC Dekoder posiada to i jest to wł. bo to jest uruchamianie jednym pilotem ale może czegoś nie wiem.
    Proszę o Pomoc bo nie wiem co robić. Nie mam TV na obecna chwilę.

    1 3
  • #2 28 Maj 2016 05:31
    Polon_us
    Poziom 40  

    Na miejscu kolegi wyłączyłbym te wszystkie HDMI-CEC tj. EasyLink w TV i w dekoderze.
    Następnie wyłączyć pilotem te urządzenia i odłączyć fizycznie od sieci zasilającej na kilka minut.

    Po tym, włączyć telewizor i następnie dekoder po następnych 2-3 minutach.
    Celem tych zabiegów jest otrzymanie obrazu z dekodera w telewizorze bez żadnych opcjonalnych funkcji typu HDMI-CEC.
    Oczywiście, w tym momencie urządzenia będę kontrolowane z własnych pilotów.

    Jeżeli to nie przyniesie oczekiwanego skutku, to proszę przeprowadzić przywrócenie ustawień fabrycznych.

    I jedna uwaga

    Trysek napisał:
    Próbowałem wył. wszystko i wł. sam dekoder to wł. mi się TV i ten sam problem.

    Czy to tak trudno napisać pełen wyraz? heh ...

    0
  • #3 29 Maj 2016 10:55
    Trysek
    Poziom 8  

    Ok wiec tak zrobiłem. Wyłączyłem w Dekoderze jak i TV te funkcje. I tak jak napisałeś włączałem po kolei, rezultat ten sam brak sygnału na HDMI 1 próbowałem na innych to samo. Więc wyłączyłem z sieci wszystkie urządzenia i po kilku minutach włączyłem - Rezultat ? po wpięciu do Sieci telewizor się włącza sam i wcisnę dekoder to działa na takiej samej zasadzie co wcześniej włącza się dokoder i pobiera aktualizuje sie ( wcześniej też tak działało -tylko tak mogłem włączyć i ogladać ) Wyłączam TV i Dekoder pilotami po kilku minutach włączam i problem taki ze Brak sygnału w TV. wiec Ustawienia fabryczne. pokazało "Nie można wyświetlić tego trybu wideo" co teraz ?
    Już jestem zakręcony z tym TV...
    Po kilku razach włączenia i wyłączenia urządzeń i Dekodera jest brak sygnału.

    0
  • #4 30 Maj 2016 03:44
    Polon_us
    Poziom 40  

    Cóż, cos bruździ ...

    Zacząłbym od zmiany kabla HDMI i nie jakaś najniższa półka, coś z średnich poziomych pod znaną marką.
    O ile to nie pomoże, to poszedłbym dwu-torowo ...
    1 - Telewizor i dekoder można połączyć przewodem Scart - co prawda nie HD, ale zawsze coś.
    2 - Trzeba sprawdzić, które z tych urządzeń nie działa prawidłowo tzn.
    a - telewizor podłączyć z innym urządzeniem po linii HDMI
    b - dekoder podłączyć do innego telewizora.

    Zwykła metoda eliminacji. Nie myślę, że cos lepszego można tu wydumać.

    P.S. Czy komunikat "Przejście RC jest włączone" nadal się pojawia?
    Jeśli tak, to proszę sprawdzić poniższy fragment instrukcji Tv Phillips z tym, że kolega wyłączy tę funkcję.

    2 Naciśnij przycisk ( Menu główne ).
    3 Naciśnij przycisk (strzałki), aby wybrać z menu głównego urządzenie posiadające złącze HDMI.
    4 Naciśnij przycisk OPTIONS .
    5 Naciśnij przycisk , aby wybrać opcję [Włącz przejście RC] , a następnie naciśnij przycisk OK .
    » Wspólne sterowanie pilotem jest włączone w wybranym urządzeniu.

    0