logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 5510 zawiesza się przy starcie, nie łączy się przez kabel m/fbus

tommy999 29 Cze 2005 18:18 1268 11
REKLAMA
  • #1 1616300
    tommy999
    Poziom 22  
    Ocena: 80
    Witam
    Mam problem z nokią 5510 która po włączeniu zawiesza się tzn włacza się normalnie ale w tym momencie to ma pokazać się "włóż kartę sim" to on stoi, diody cały czas się świecą, czekałem 10min i tak cały czas się świecił. Postanowiłem wykompać go i wygrzać. Po wykompaniu i wygrzaniu nadal było to samo. Pomyślałem, że to wina softu więc mu wgrałem nowego, wszystko ładnie się wgrało ale nadal jest to samo. Co dziwne to to, że nie moge się z tym telefonem połączyć na kabelku m/fbus (zachowuje się tak jak by nie był podłączony kabelek do telefonu, kabelek na bank sprawny) żeby sprawdzić w programiku noktest czy czasem jakis układ jest padnięty. Czego to może byc wina ???

Pozdro...
  • REKLAMA
  • #2 1616482
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 116
    Przesflashuj moduł muzyczny, było o tym na forum juz kilkanascie postów...
  • REKLAMA
  • #3 1617044
    tommy999
    Poziom 22  
    Człowieku jak by to była wina modułu muzycznego to bym tego postu nie pisał. Płyte wsadzałem do drugiego sprawnego modułu i jest to samo :(
  • #4 1617302
    ms_tech
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Prawdopodobnie masz Contact Service ,wgraj full flesha i FAID przelicz a jak nie pomoze to pisz ,bedziemy myslec dalej
  • #5 1623379
    tommy999
    Poziom 22  
    Wgrałem mu full flash i eeproma i tez jest to samo. Co do przeliczenia faid to telefon nie łączy się z kablem f/mbus. Według mnie to nie jest wina oprogramowania tylko cos z hardware, tylko co ???
  • REKLAMA
  • #6 1624698
    ms_tech
    Poziom 16  
    prawdopodobnie cobba ,jak masz Hot Air to przelutuj plyte moze masz zimne luty pod ukladami i napisz czym wgrywasz tego flesha (boxem czy Dejanem )
  • REKLAMA
  • #7 1626699
    tommy999
    Poziom 22  
    Wymieniłem cobbe na nową i jest to samo. Jak wylutowałem cobbe to świeciły się diody i na wyświetlaczu pokazał się napis "contact service". Po wlutowaniu nowej jest tak samo jak było wcześniej.
  • #8 1626890
    ms_tech
    Poziom 16  
    ale po wlutowaniu cobby ,zawsze musisz przeliczyc FAID
    bo inaczej bedziesz mial CS i napisz mi czym to fleshujesz bo to wazne.

Dodano po 5 [minuty]:

ale po wlutowaniu cobby ,zawsze musisz przeliczyc FAID
    bo inaczej bedziesz mial CS i napisz mi czym to fleshujesz bo to wazne i sprawdz jaki masz IMEI w programie .Takie przypadki najlepiej zalatwia Dejan flesher a potem faid i u mnie zawsze rusza
  • #9 1627006
    tommy999
    Poziom 22  
    Zrozum to, że telefon nie chce się łączyć z kabelkiem żebym mógł mu przeliczyć faid i ustawić imei. Co do flashowania to używam Dejana i Box v3.0 ale częściej do noki Dejana. Jak mu wlutowałem cobbe to wgrałem od nowa softa i próbowałem się połączyć żeby mu policzyć faid ale nie chce.
  • #10 1629458
    ms_tech
    Poziom 16  
    Zrozum to ze bez przeliczenia Faid nic nie zrobisz ,jak nie masz komunikacji ,to znaczy ze padl Mbus ,wez schemacik do reki i sprawdz polaczenia ,a jak nie masz to ci jutro podesle :)
  • #11 1629912
    tommy999
    Poziom 22  
    Ja wiem, że bez przeliczenia faid nic nie zrobie. Zaraz lukne na schemacik i posprawdzam połączania z mbusem.

Pozdro...
  • #12 1637402
    tommy999
    Poziom 22  
    Sprawdzałem przejscia i są wszędzie. Wymieniłem juz conta, hagara, pa, switcha, wygrzałem ją dokładnie i nic nie pomaga. Czego to może być wina ????

Podsumowanie tematu

✨ Nokia 5510 zawiesza się na etapie wyświetlania komunikatu "włóż kartę SIM", diody pozostają stale świecące, a telefon nie nawiązuje połączenia przez kabel m/fbus, co uniemożliwia przeliczenie FAID i ustawienie IMEI. Próby wygrzania, wymiany modułu muzycznego (cobba), płyty głównej oraz elementów takich jak conta, hagar, PA i switch nie przyniosły efektu. Flashowanie oprogramowania za pomocą Dejana i Box v3.0 przebiega poprawnie, jednak brak komunikacji z kablem wskazuje na uszkodzenie linii Mbus lub problem sprzętowy. Zalecane jest sprawdzenie połączeń Mbus według schematu oraz przelutowanie płyty, gdyż zimne luty mogą powodować brak komunikacji. Po wymianie cobby konieczne jest przeliczenie FAID, co jednak wymaga nawiązania połączenia z telefonem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA