logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić tani filtr anty piaskowy do studni kopanej z rurą fi 160?

RAFAŁ D 29 Maj 2016 13:32 21549 6
REKLAMA
  • #1 15706631
    RAFAŁ D
    Poziom 10  
    Ocena: 23
    Poszukuje informacji z czego mogę zrobić prosty i tani filtr anty piaskowy (szlamowy) do studni kopanej (kręgowej). Wpuszczam w nią rurę fi 160 jako osłonę do pompy głębinowej , i chciał bym osłonić pompę przed brudem ,piaskiem , szlamem.
    Chodzi mi o materiał z czego mogę zrobić taki filtr . Wydajność pompy około 9 metrów sześciennych na godzinę (150 l/min) na 18 metrach głębokości. Może ktoś ma wiedzę na ten temat :D
  • REKLAMA
  • #2 15706784
    anders11
    Poziom 30  
    Ocena: 204
    Pompa ustawiona dwa metry nad dnem studni nie powinna już zasysać piasku
  • REKLAMA
  • #3 15707129
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 15707617
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    Widziałem, jak robili taki filtr na rurze PVC z czegoś, co wyglądało jak fizelina, najpierw okręcili sznurkiem spiralnie, potem fizelina i znowu spiralnie sznurkiem pomiędzy poprzednimi zwojami dla zwiększenia powierzchni filtrującej.
  • REKLAMA
  • #5 15739505
    Bambek
    Poziom 15  
    Ocena: 92
    Są specjalne siatki, których używają studniarze do wykonywania takich filtrów. Jest to biała siatka plastikowa bardzo drobna, piasek na pewno przez nią nie przejdzie. Nie wiem gdzie to można kupić poszukaj po necie akcesoria dla studniarzy albo jak masz takiego w pobliżu zapytaj. U mnie jak robili studnię głębinową to właśnie taką siatką owijali rurę na długości około 3-4 m.

Wpisz hasło: "siatka studniarska"
  • #6 21164008
    solmen11
    Poziom 1  
    >>15706631
    solmen11
    Robił to swego czasu Tkanmet Zakład Produkcji Siatek.
  • #7 21164228
    tob53
    Poziom 22  
    Ocena: 121
    Dopiero teraz zauważyłem, że temat ma już swój wiek :).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat budowy taniego filtra anty piaskowego do studni kopanej, w której zainstalowana jest rura fi 160 dla pompy głębinowej. W odpowiedziach zasugerowano, aby pompa była umieszczona co najmniej dwa metry nad dnem studni, aby uniknąć zasysania piasku. Rekomendowano użycie rury PVC owiniętej fizeliną oraz specjalnych siatek plastikowych, które skutecznie filtrują piasek. Wskazano również na możliwość zakupu siatek studniarskich w sklepach internetowych lub u lokalnych studniarzy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA