logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy antena WiFi z routera może zastąpić antenę w radiu?

darkmoner 30 Maj 2016 21:44 2646 8
REKLAMA
  • #1 15710217
    darkmoner
    Poziom 9  
    Ocena: 18
    Witam :D
    Moje pytanie jest krótkie, czy antena z routera (taka zwykła do WiFi) będzie działać jako antena do radia ?

Ostatnio kupiłem radyjko za parenaście złoty.
    Pięknie działa tylko problem leży właśnie w antenie.
    Jest to zwykły "drucik?" który jest dość długi i bardzo przeszkadza.
    Pomyślałem aby w tamto miejsce wsadzić gniazdo takie jak mamy w routerach (to jest chyba RPSMA) i w nie wkręcać taką antenkę.
    Czy takie coś będzie normalnie funkcjonować ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15710236
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1252
    Kolega posiada wiedzę na temat częstotliwości które są odbierane przez anteny UKF oraz WiFi?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 15710246
    KMal
    Poziom 34  
    Ocena: 1433
    Witam.
    Będzie jeszcze gorzej - to tak jakbyś włożył do radia ok. 2cm druty. Nie te częstotliwości.
  • #4 15710281
    darkmoner
    Poziom 9  
    Hmm :/ Przyznaje się bez bicia że moje wiedza na temat częstotliwości jest zerowa...
    W takim razie co byście mi zaproponowali ?
    Ten "drucik" bardzo przeszkadza... da się czymś go zastąpić ?

Takie coś się nada?
    Czy antena WiFi z routera może zastąpić antenę w radiu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 15710311
    KMal
    Poziom 34  
    To zależy gdzie mieszkasz, jaki budynek i jak dużo chcesz odbierać.
    Klasyczny kawałek przewodu, to ok. 0,5m. Można próbować na tzw. antenach pokojowych.
    Jeżeli mało, to antena zewnętrzna typu dipol na UKF. Jeżeli jeszcze mało lub zły odbiór, to wzmacniacz do tej anteny.

Dodano.
    To jest tak jakbyś dał 0,5m druty. Jeżeli schowany kabel Ci przeszkadza, to jak to chcesz zamontować (tj. antena teleskopowa do radia przenośnego).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 15710324
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1252
    Jeżeli chcesz polepszyć odbiór to możesz wstawić klasyczne gniazdo antenowe dołożyć przewód koncentryczny i zamontować antenę zewnętrzną.
  • #7 15710325
    darkmoner
    Poziom 9  
    KMal napisał:
    To zależy gdzie mieszkasz, jaki budynek i jak dużo chcesz odbierać.
    Klasyczny kawałek przewodu, to ok. 0,5m. Można próbować na tzw. antenach pokojowych.
    Jeżeli mało, to antena zewnętrzna typu dipol na UKF. Jeżeli jeszcze mało lub zły odbiór, to wzmacniacz do tej anteny.

Mieszkam na wsi, ale blisko miasta.
    Budynek jedno piętrowy.
    Aktualna antena ma 80cm i odbiera dość dużo stacji, jest wystarczająca.

Dodano po 5 [minuty]:

KMal napisał:

Dodano.
    To jest tak jakbyś dał 0,5m druty. Jeżeli schowany kabel Ci przeszkadza, to jak to chcesz zamontować (tj. antena teleskopowa do radia przenośnego).

Sam wygląd tego drutu jest okropny.
    Taka antena teleskopowa wyglądała by o wiele lepiej :P
  • Pomocny post
    #8 15710353
    KMal
    Poziom 34  
    Jeżeli jest wystarczająca, a tylko Ci przeszkadza, to możesz skrócić ten kabel ("drucik") i podłączyć tą antenę teleskopową (co zamieściłeś na zdjęciu). Jak Ci się podoba, to jakością będzie to samo.
  • #9 15710366
    darkmoner
    Poziom 9  
    KMal napisał:
    Jeżeli jest wystarczająca, a tylko Ci przeszkadza, to możesz skrócić ten kabel ("drucik") i podłączyć tą antenę teleskopową (co zamieściłeś na zdjęciu). Jak Ci się podoba, to jakością będzie to samo.

Tyle mi starczy :) Dziekuję za pomoc, problem rozwiązany :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zapytał, czy antena WiFi z routera może zastąpić antenę w radiu. Odpowiedzi wskazały, że anteny WiFi i UKF działają na różnych częstotliwościach, co sprawia, że użycie anteny WiFi w radiu nie przyniesie poprawy odbioru. Zamiast tego, sugerowano zastosowanie anteny teleskopowej lub skrócenie istniejącego "drucika" antenowego, co poprawi estetykę i nie wpłynie negatywnie na jakość odbioru. Użytkownik mieszka na wsi, gdzie obecna antena o długości 80 cm jest wystarczająca, ale przeszkadza mu jej wygląd.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA