logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam głośnego przekaźnik - dźwięk włączonych kierunkowskazów

darkmoner 22 Paź 2018 22:36 3567 15
  • Pomocny post
    #2 17512046
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6123
    Jakiś duży i najlepiej żeby obudowa nie była hermetycznie zalana, można obudowę zdjąć lub nawiercić żeby było lepiej słychać.

Co do typów to zaczął bym od zwykłych samochodowych, ew. R-15 ewentualnie trochę mniejszych RM-2, czasami te stare przekaźniki osiągają nieadekwatne ceny, a samochodowy dostaniesz taniej.

Dla zwiększenia efektu można by przykręcić przekaźnik do blachy, aby drgania z rdzenia przenosiły się na na większą powierzchnię, podobnie jak w głośniku.
  • #3 17512053
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2315
    A nie lepiej buzer na elektronice?
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #5 17512067
    WędkarzStoLica
    Poziom 31  
    Ocena: 300
    Obawiam się, że w kasku i z szumem wiatru nie usłyszysz żadnego przekaźnika.
    Mógłbyś zdradzić tajemnice, do czego ma to służyć?
  • #6 17512068
    darkmoner
    Poziom 9  
    Ocena: 19
    jarek_lnx napisał:
    Jakiś duży i najlepiej żeby obudowa nie była hermetycznie zalana, można obudowę zdjąć lub nawiercić żeby było lepiej słychać.

Co do typów to zaczął bym od zwykłych samochodowych, ew. R-15 ewentualnie trochę mniejszych RM-2, czasami te stare przekaźniki osiągają nieadekwatne ceny, a samochodowy dostaniesz taniej.

Dla zwiększenia efektu można by przykręcić przekaźnik do blachy, aby drgania z rdzenia przenosiły się na na większą powierzchnię, podobnie jak w głośniku.

https://allegro.pl/przekaznik-samochodowy-4120-12v-30-40a-i6946150219.html Jak myślisz, taki powinien być ok?
  • #7 17512074
    WędkarzStoLica
    Poziom 31  
    Jak będziesz trzymał w tajemnicy cel budowy tego to nikt Ci nie pomoże.
    To co wkleiłeś to standardowy cichy przekaźnik.
  • #8 17512077
    darkmoner
    Poziom 9  
    Ocena: 19
    WędkarzStoLica napisał:
    Jak będziesz trzymał w tajemnicy cel budowy tego to nikt Ci nie pomoże.
    To co wkleiłeś to standardowy cichy przekaźnik.

Celem budowy jest uzyskanie dźwięku "cykania" kierunkowskazu

W moim motocyklu po włączeniu kierunkowskazu nie ma żadnego odgłosu, zależy mi na tym aby w tle przekaźnik cykał tak jak w aucie.
  • #9 17512081
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    darkmoner napisał:
    Jak myślisz, taki powinien być ok?
    Myślę że tak, typowy samochodowy przekaźnik na 12V, układ styków nie jest dla nas istotny.
    Nawet jeśli jest cichy (pojęcie względne) to można go poprawić po rozebraniu, jednak obawiam się że w motocyklu może być potrzeba uzyskania znacznie większej głośności niż jakikolwiek przekaźnik może uzyskać.
  • #10 17512088
    WędkarzStoLica
    Poziom 31  
    Dlaczego nie przerywacz choćby z Poloneza czy nawet Simsona? Zamiast żarówek możesz wstawić rezystory.
    Większość przekaźników jest ledwo słyszalna i w żaden sposób nie przypomina przerywacza.
    Pewnie by trzeba było podłubać przy nim, żeby zwiększyć głośność. Na szrocie za 10zł dostaniesz pół wiadra i możesz kombinować ;)

Widzę, ze dodałeś najistotniejszą informację.
    darkmoner napisał:
    W moim motocyklu po włączeniu kierunkowskazu nie ma żadnego odgłosu, zależy mi na tym aby w tle przekaźnik cykał tak jak w aucie.

Pewnie masz elektroniczny przerywacz i jeszcze schowany. Wywlecz go na wierzch gdzieś i jak to nie pomoże, to wymiana na głośniejszy. Kup taki metalowy i przykręć go do ramy - powinno być głośno.
  • #11 17512094
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    WędkarzStoLica napisał:
    Dlaczego nie przerywacz choćby z Poloneza czy nawet Simsona?
    Zamiast żarówek możesz wstawić rezystory.

Pamiętam że przerywacz od Poloneza był elektroniczny i miał miniaturowy przekaźnik prawdopodobnie taki
    https://www.relpol.pl/Produkty/Przekazniki-Miniaturowe/Przekaznik-RA2
    A mimo to było go bardzo wyraźnie słychać, może przez przypadek konstruktorom udało sie zrobić obudowę - pudło rezonansowe.
    Chyba że mówisz o jakiejś starszej wersji.
  • #12 17512107
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5165
    Chinczycy :D już dawno rozwiązali ten problem, właśnie stosujac buzzer do kierunkowskazów w motocyklach, i to bardzo głośny. Zwraca to uwage i kierowcy i innych użytkownikow drogi.

@darkmoner Możesz sobie podłączyć mały głośniczek poprzez odpowiedniej wartości rezystor do przełącznika kierunkowskazów poprzez dwie diody, będzie pięknie ,,pukał" :D
  • #13 17512117
    Krzys55
    Poziom 28  
    Ocena: 303
    Na allegro dostaniesz gotowy sygnalizator do wpięcia w układ. Cena kilkanaście zł.
  • #15 17512460
    Marian B
    Poziom 38  
    Ocena: 1161
    Nie wiem w czym Autor widzi problem. Potrzebna jest po prostu dżwiękowa sygnalizacja pracy kierunkowskazów, nie koniecznie musi to być naśladowanie "cykania".
    Tu jest rozwiązanie sprawdzone przez wiele lat (co prawda w samochodzie) które można przystosować do swoich potrzeb, ewentualnie zrobić coś podobnego z wykorzystaniem jakiegoś buzzera (moim zdaniem buzzer gorsze rozwiązanie, bo nie regulowana głośność i nie przyjemny dżwięk).
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic557920.html#2879853
  • #16 17512512
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 967
    Marian B napisał:
    i nie przyjemny dżwięk)
    Nieprawda . Niektóre buzery z generatorem , potrafią wydawać naprawdę przyjemne dźwięki . Sprawdziłem to dawno temu , gdy zakładałem Żonie na wsteczny. Pójść do sklepu i poprosić o podłączenie. Ja nie miałem problemu. Mogłem wybrać. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje głośnego przekaźnika, który symulowałby dźwięk "cykania" kierunkowskazów w motocyklu. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym użycie standardowych przekaźników samochodowych, takich jak R-15 czy RM-2, które można modyfikować dla zwiększenia głośności. Inni proponują zastosowanie elektronicznych przerywaczy z modeli takich jak Polonez lub Simson, które mogą być głośniejsze. Wskazano również na możliwość użycia buzzerów, chociaż użytkownik preferuje dźwięk przypominający "cykanie". Podano link do przekaźnika samochodowego, ale zauważono, że może być on zbyt cichy. Wskazówki obejmują także przykręcanie przekaźnika do metalowej powierzchni dla lepszego przenoszenia dźwięku oraz wykorzystanie gotowych sygnalizatorów dostępnych na Allegro.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA