logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Motorola Gp300 P93YPC20D2AB - brak odbioru poniżej 146MHz po programowaniu RIBem

Marek2503 31 Maj 2016 10:55 2460 8
REKLAMA
  • #1 15711054
    Marek2503
    Poziom 2  
    Witam jest to mój pierwszy post i jestem krótkofalowcem. Mam problem, mianowicie posiadam dwa radiotelefony ręczne Motorola Gp300 o modelu P93YPC20D2AB oraz rib 5w1 z allegro .Problem mam taki iż po zaprogramowaniu częstotliwości poniżej 146Mhz, radio jest głuche na dalekie stacje. Z bliska gdzie anteny się widzą jest ok. Squelch jest ustawione na 1 bo jest przystosowana na częstotliwość 149-174 Mhz na Motorola Radio service software wyświetla mi model P93YPC20D2_F. Nie wiem co jest nie tak proszę o pomoc..
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15711248
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1463
    najpierw poprawiłem pisownię bo nie mogłem zrozumieć. Czekam aż ktoś to zatwierdzi. Nie wiem czy prawidłowo podzieliłem zdania.

Nie dłubałem żadnej motoroli, ale z pewnych względów przeczytałem tu chyba wszystko.
    Numer wskazuje na odstęp kanałowy 20Khz więc osłabi to czułość jak nie trafisz.
    http://www.batlabs.com/gp300.html

Resztę niech ktos podpowie
  • REKLAMA
  • #3 15712825
    Marek2503
    Poziom 2  
    Czytałem tą stronę. Oglądałem nawet YT jak zaprogramować i robiłem dokładnie tak samo. Problem niestety występuje dalej. Radiotelefon jest głuchy jeden i drugi, nawet jeśli ustawie 20khz poniżej 146mhz.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15727197
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 321
    Jeżeli ustawiłeś takie same częstotliwości i się słyszą, ale jedna słabiej, to coś jest nie tak z radiem.

Poza tym, w gp/gm300 nie ustawisz sobie częstotliwości poniżej 146MHz ot tak sobie. Nie jest trudno, ale potrzebna jest kombinacja klawiszy.

Co oznacza "osłabi to czułość jak nie trafisz. ". ?
  • Pomocny post
    #5 15727230
    JacekCz
    Poziom 42  
    yes2mike napisał:
    Jeżeli ustawiłeś takie same częstotliwości i się słyszą, ale jedna słabiej, to coś jest nie tak z radiem.

Poza tym, w gp/gm300 nie ustawisz sobie częstotliwości poniżej 146MHz ot tak sobie. Nie jest trudno, ale potrzebna jest kombinacja klawiszy.

Co oznacza "osłabi to czułość jak nie trafisz. ". ?

"Jak nie trafisz w częstotliwość kończąca się na 5."

Jeśli jest wg twoich slów (ta sama cz. a jednak nie jest dobrze), problem jest "analogowy", jednak młode te radia nie są i wiele rąk je "adaptowało".
  • Pomocny post
    #6 15727290
    yes2mike
    No nic, absolutnie z czułością wspólnego nie ma.

W/g mnie, coś jest z radiem "nie halo", jeżeli sprawa wygląda tak jak jest opisana. Równie może być banalny problem typu złącze antenowe, które się wyrobiło, albo w ogóle odpadło od płytki.
  • Pomocny post
    #7 15727306
    JacekCz
    Poziom 42  
    yes2mike napisał:
    No nic, absolutnie z czułością wspólnego nie ma.

Ze ścisłą masz rację, nie ma. z "użytkową" czy "subiektywną" praca nie dokładnie w kanale ma związek - racja, że to w sensie ścisłym nie nazywa się czułość.
  • #8 15727342
    yes2mike
    Prędzej z selektywnością, a motorole są selektywne i +/- kilka kHz w stosunku do właściwego sygnału najczęściej uniemożliwia słuchanie, a z całą pewnością czyni je mało zrozumiałe nie ze względu na "moc" odbieranego sygnału, ale odsunięcie od częstotliwości.
    To nie radmor kolejowy któremu +/- 10 kHz większej krzywdy nie czyni.
    Miałem na warsztacie takie, które odpłynęły i 12, ale wiadomo, że to stara konstrukcja i wieloletnie podróże pociągiem jej nie służą.
  • REKLAMA
  • #9 15728657
    Marek2503
    Poziom 2  
    Witam czytam te wątki i z czystym sumieniem mogę powiedzieć że te motorole są 100% sprawne gdyż po zaprogramowaniu powyżej 149 Mhz działają poprawie czyli odbieram poprawnie PSP oraz PKP bez nadawania oczywiście używałem Motorola Radio service software hakowanego czyli mogę zaprogramować dowolną częstotliwość bez kombinacji klawiszy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z radiotelefonami Motorola GP300 (model P93YPC20D2AB), które po zaprogramowaniu częstotliwości poniżej 146 MHz nie odbierają sygnałów z daleka, mimo że w bliskim zasięgu działają poprawnie. Ustawienia squelch są na poziomie 1, a użytkownik korzysta z RIB 5w1 do programowania. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z niewłaściwego ustawienia częstotliwości, uszkodzenia sprzętu, lub problemów z złączem antenowym. Użytkownik potwierdza, że radiotelefony działają poprawnie powyżej 149 MHz, co sugeruje, że sprzęt jest sprawny, a problem dotyczy jedynie niższych częstotliwości.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA