logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Optoma HD20 - Brak sygnału HDMI, identyfikacja elementu U37 na płycie 00.8EG01G001

Samaelvonhell 31 Maj 2016 11:28 2211 0
REKLAMA
  • #1 15711102
    Samaelvonhell
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam

Urządzenie jak w temacie. Rzekomo po jakimś przepięciu z HDMI, przestały działać oba wejścia HDMI (wykrywa wpięty kabel jednak wyświetla "Brak Sygnału"), reszta urządzenia sprawna. Szybkie pomiary wykazały zwarcie (9 Ohm) na cewce PL13 - 3.3V. Przyczyną zwarcia układ MST3366MK-LF-170 (przez który idą sygnały HDMI, po wymianie na cewce ok.250 Ohm, jednak HDMI wciąż nie działa...
    Zauważyłem również grzebaną drobnicę nad wymienionym układem (a rzekomo urządzenie nie było wcześniej naprawiane...), ale wszystko wydawało się być na miejscu. Przy dokładniejszych oględzinach drugiej strony płytki zauważyłem jeden brak.

Stąd przede wszystkim moja prośba, o identyfikację brakującego elementu
    U37 na płycie 00.8EG01G001 rev.E HD20, na zdjęciu zaznaczony kółeczkiem, choć wcale nie musi być to przyczyną - z historii urządzenia jaką mi przekazano wynika, że wszystko działało i bez tego układu... ale doświadczenie każe nie ufać klientom...
    Optoma HD20 - Brak sygnału HDMI, identyfikacja elementu U37 na płycie 00.8EG01G001
  • REKLAMA
REKLAMA