logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LASERJET 4250N - Jak zresetować licznik Maintenance Kit bez wymiany?

gfc 29 Cze 2005 21:32 4023 7
REKLAMA
  • #1 1616773
    gfc
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich!
    Mam problem z tą drukarką,a mianowicie drukarka jest dosyć nowa,
    ma na liczniku ponad 300tyś stron na liczniku.Problem polega na tym ,że drukarka pluje się o konserwacje.Dowiedziałem się ,że chodzi jej o wymiane tzw. "Maintenance kit",w którego wsład wchodzi fiuser czyli grzała,rolki pobierające oraz rolka transferowa.
    Moje pytanie oraz prośba dotyczy tego ,czy jest możliwość skasowania,wyzerowania tkzw."reset maintenence kit counter"bez wymiany tych podzespołów.Komunikat pokazujący się na wyświetlaczu
    o konieczności przeprowadzenia konserwacji drukarki można wykasować
    w menu drukarki.Chodzi o informacje jak wyzerować stan maintenance w konfiguracji drukarki.Myśle,że jest to jakaś konfiguracja przycisków panela menu.
    Bardzo proszę o jakąś informacje na ten temat!
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 1617987
    fuser
    Poziom 24  
    Ocena: 101
    Kasowanie licznika bez wymiany podzespołów to delikatnie mówiąc oszustwo. To tak jakbyś nie wymienił oleju w silniku. Jakbyś bardzo chciał to zrobić to wystarczy dokładnie poszukać na stronie www.hp.com
    więcej nie powiem...
  • REKLAMA
  • #3 1618411
    Awdeg
    Poziom 26  
    Ocena: 43
    Nie rozumiem jakie oszustwo,drukarka jest jego właśnością Fuser podejrzewam jeszcze sprawuje się dobrze, wymieni jak całkowicie padnie. Po co ma wydawać 800zł.Osobiście nie wymieniałem do tej pory fusera bo mam tych drukarek troche na części niektóre z przebiegiem kilku stron ale prawdopodobnie trzeba znać kod serwisowy. A tak w ogóle to forum jest po to aby sobie pomagać.Nie możesz pomóc lub nie chcesz to nie pisz, bo inaczej ten dział zamieni się Rokoko : przerost formy nad treścią.
    Jeśli ktoś zna odpowiedź na powyższy problem niech koledze pomoże.
  • #4 1618478
    fuser
    Poziom 24  
    nie musi wymieniać, ale po co kasować licznik skoro i tak wyłączył wyświetlanie komunikatu ?
    Skasowanie licznika jest oszustwem, bo wprowadza w błąd na stronie konfiguracji informując o wymienionym MK (licznik znowu liczy od zera do 225 tys.). Nie potrzeba żadnego kodu i już napisałem gdzie szukać o tym informacji to chyba pomogłem czyż nie?

Na części 4250 ? Przecież to nowy sprzęt.
    Też bym chciał kupić MK do 4250 na za 800zł.
  • REKLAMA
  • #6 1619349
    gfc
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Dzięki koledzy za dobre chęci,poradziłem sobie,uzyskałem informacje w serwisie HP,co mnie bardzo żdziwiło,kiedyś to było nie dopomyślenia.
    Trafiłem na porządnego serwisanta,szło się dogadać z nim.
    Wykasowałem to o co mi chodziło,było ukryte menu w drukarce.
    Zakupiłem taki zestawik Menutenance kit,wymieniłem tylko rolki podajników oraz rolke transferową.Stary fuser jeszcze pochodzi także mam fuser w zapasie,szarpło mnie to 1000 zł.
    Jeżeli chodzi o samą drukarke jest to nowy sprzęt na rynku,muszę powiedzieć ,że bardzo dobry.Moja ma 2 miesiące przy przebiegu 330tyś,także jest bardzo eksploatywana.Jezscze raz serdeczne dzięki za info.
    Pozdrawiam!
  • #7 1620311
    fuser
    Poziom 24  
    to rozumiem, ale jak kupiłeś cały MK w jednym pudełku, to instrukcja z kasowaniem też powinna być. 1000 zł za ten MK to mało. Gdzie kupiłeś ?
  • REKLAMA
  • #8 1621063
    Awdeg
    Poziom 26  
    Ocena: 43
    Fuser jesli serwisujesz te drukarki potrzebujesz takie na części napisz na priva.Drukarki na 120V przy pierwszym podłaczeniu padł DC kontroler.Fuser elementy obudowy poszły do innych przebiegi od 10stron do 1,5 tyś.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem resetowania licznika Maintenance Kit w drukarce HP LaserJet 4250N bez wymiany wszystkich podzespołów. Licznik ten monitoruje zużycie elementów takich jak fuser (grzałka), rolki podajników i rolka transferowa. Resetowanie licznika bez wymiany jest uznawane przez niektórych za nieuczciwe, ponieważ wprowadza w błąd co do stanu faktycznego urządzenia. Jednak możliwe jest wyzerowanie licznika poprzez ukryte menu serwisowe drukarki, co potwierdzono po kontakcie z serwisem HP. Autor tematu wymienił tylko rolki podajników i rolkę transferową, pozostawiając fuser, co pozwoliło mu zaoszczędzić koszty. Koszt zestawu Maintenance Kit wyniósł około 1000 zł. Wskazano również, że drukarka jest nowym modelem na rynku, intensywnie eksploatowanym, a dostęp do instrukcji serwisowej i kodów resetujących można znaleźć na stronie HP lub w specjalistycznych źródłach. Dyskusja podkreśla znaczenie znajomości kodów serwisowych i menu ukrytych dla prawidłowego zarządzania stanem licznika Maintenance Kit.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA