logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ocena kondycji dysku na podstawie SMART - dysk po wstrząsach w laptopie

Rooboy 31 Maj 2016 12:29 810 1
  • #1 15711191
    Rooboy
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Otrzymałem ostatnio ów dysk. Kompletnie nie wiem kto go użytkował i jakie miał ten dysk warunki pracy. Wiem tylko jedno, a mianowicie, że w ostatnim okresie czasu był w laptopie sam luźno wpięty do gniazda SATA bez przykręcenia go do kieszeni dysku która ma go mocować w obudowie laptopa - stąd się pewnie wzięły wstrząsy które przeżył. Można na nim normalnie zainstalować system operacyjny i wydaje się, iż pracuje poprawnie. Proszę więc znawców tematu o ocenę aktualnej kondycji owego dysku...

Ocena kondycji dysku na podstawie SMART - dysk po wstrząsach w laptopie Ocena kondycji dysku na podstawie SMART - dysk po wstrząsach w laptopie Ocena kondycji dysku na podstawie SMART - dysk po wstrząsach w laptopie Ocena kondycji dysku na podstawie SMART - dysk po wstrząsach w laptopie Ocena kondycji dysku na podstawie SMART - dysk po wstrząsach w laptopie
  • #2 15711277
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1730
    W dyskach Fujitsu parametry SMART są troszkę inaczej interpretowane.
    Wykonaj zerowanie wg procedury =>
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1550200.html

Po wykonaniu zerowania zamieść ponownie SMART z MHDD, jak i skan powierzchni z czasami dostępu do sektorów.
    Wtedy będzie można powiedzieć coś więcej odnośnie stanu HDD.

P.S zgraj z niego ważne dane na inny nośnik, bo podczas zerowania zostaną utracone bezpowrotnie.
REKLAMA