logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy ktoś może mieć dostęp do moich prywatnych wiadomości na różnych platformach?

alex98 03 Cze 2016 16:19 1005 11
REKLAMA
  • #1 15718379
    alex98
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Z góry przepraszam, jeśli zamieszczam ten temat w nieodpowiednim dziale. Mam dość poważny problem. Obawiam się, że pewna osoba mogłaby chcieć mieć wgląd w moje prywatne wiadomości, np. posty, które zamieszczam w internecie na różnych forach, prywatne rozmowy ze znajomymi na facebooku, gg czy w smsy na telefonie. Chciałbym wiedzieć czy istnieje możliwość sprawdzenia, czy ten człowiek już tego nie robi? I czy w ogóle da się takie rzeczy robić, bo zupełnie się na tym nie znam. Byłem jedynie w salonie Play (mam w tej sieci numer) i powiedziano mi, że niby nie ma możliwości, by Play udostępnił komuś moje smsy czy historię przeglądanych stron, bo takie rzeczy się w ogóle nie zapisują. Niestety nadal nie mam pewności, bo osoba, która mnie nęka może również korzystać z nielegalnych metod dostępu do moich wiadomości. Chodzi tutaj zarówno o laptopa jak i telefon.
  • REKLAMA
  • #2 15718398
    idepopizze
    Poziom 33  
    Ocena: 270
    alex98 napisał:
    powiedziano mi, że niby nie ma możliwości, by Play udostępnił komuś moje smsy czy historię przeglądanych stron, bo takie rzeczy się w ogóle nie zapisują.

Zapisują, zapisują.
  • REKLAMA
  • #3 15718402
    alex98
    Poziom 8  
    idepopizze napisał:
    alex98 napisał:
    powiedziano mi, że niby nie ma możliwości, by Play udostępnił komuś moje smsy czy historię przeglądanych stron, bo takie rzeczy się w ogóle nie zapisują.

Zapisują, zapisują.

Tak też mi się wydawało. Tak czy inaczej powiedzieli, że aby komukolwiek to ujawniać musiałaby się w mojej sprawie toczyć jakaś poważna sprawa karna w sądzie... a jak to w praktyce wygląda to nie wiem i mam nadzieję, że się nie dowiem.
    No i nadal mnie interesuje jak wygląda kwestia dostępu do moich wiadomości w mniej oczywiste i legalne sposoby.
  • REKLAMA
  • #4 15718407
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 613
    alex98 napisał:

Odpowiednie służby na wniosek Prokuratury/Sądu mogą takie dane bez problemu uzyskać.

Zmień wszystkie hasła dostępu do interesujących Cię usług / portali etc.
  • #5 15718412
    idepopizze
    Poziom 33  
    sPeRaCz.PL napisał:
    Odpowiednie służby na wniosek Prokuratury/Sądu mogą takie dane bez problemu uzyskać.

Weź nie żartuj. Wystarczy, że pójdą tam i "machną blachą".
  • REKLAMA
  • #6 15718417
    alex98
    Poziom 8  
    sPeRaCz.PL napisał:
    alex98 napisał:

Zmień wszystkie hasła dostępu do interesujących Cię usług / portali etc.

Tak, to wiem. W salonie pytałem czy zwykła osoba prywatna może żądać ujawnienia moich wiadomości (ta osoba jest właścicielem rachunku - telefon mam na abonament).
    Zmienię hasła, tylko czy to wystarczy?
  • #7 15718425
    idepopizze
    Poziom 33  
    alex98 napisał:
    W salonie pytałem czy zwykła osoba prywatna może żądać ujawnienia moich wiadomości (ta osoba jest właścicielem rachunku - telefon mam na abonament).

Nie może, ale dla chcącego ....
    ------------------
    Wróć, to znaczy że ona płaci rachunki itd ? No to przecież może sobie po prostu zażyczyć bilingi ze swojego rachunku. Zapłaci za nie ale dostanie.

Lepiej zorganizuj sobie własny telefon.
  • #8 15718429
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Zmiana haseł jak najbardziej wskazana :-) (najlepsze mocno skomplikowane)... czy wystarczy? Teoretycznie powinno... praktycznie jak masz keyloggera lub innego szpiega to nic nie da :-(
  • #9 15718430
    alex98
    Poziom 8  
    idepopizze napisał:
    alex98 napisał:
    W salonie pytałem czy zwykła osoba prywatna może żądać ujawnienia moich wiadomości (ta osoba jest właścicielem rachunku - telefon mam na abonament).

Nie może, ale dla chcącego ....

Tego właśnie się obawiam, dlatego interesują mnie jakiekolwiek metody sprawdzenia, czy przypadkiem już się to nie dzieje.
    Edit: teraz doczytałem Twoje pytanie o rachunki. Tak, to na tą osobę jest podpisana umowa i ona płaci rachunki. W salonie powiedziano mi, że jeśli nawet dostanie bilingi to tam będą jedynie numery, na jakie wysyłam smsy/dzwonię, a nie ich treść.

sPeRaCz.PL napisał:
    Zmiana haseł jak najbardziej wskazana :-) (najlepsze mocno skomplikowane)... czy wystarczy? Teoretycznie powinno... praktycznie jak masz keyloggera lub innego szpiega to nic nie da :-(

Otóż to. Czy jako laik komputerowy mógłbym w jakiś sposób dowiedzieć się, czy może mam jednak tego keyloggera lub coś innego?
  • #10 15718446
    idepopizze
    Poziom 33  
    alex98 napisał:
    Tego właśnie się obawiam, dlatego interesują mnie jakiekolwiek metody sprawdzenia, czy przypadkiem już się to nie dzieje.

Skoro chodzisz do salonu pytać o te rzeczy to nie masz praktycznie metody na sprawdzenie.
  • #11 15718447
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    alex98 napisał:
    Czy jako laik komputerowy mógłbym w jakiś sposób dowiedzieć się, czy może mam jednak tego keyloggera lub coś innego?

Co do niechcianych aplikacji o których wspomniałem to już inna bajka.

Aby nie siać fermentu skieruję Cię do działu Pogotowie Antywirusowe... tam po przedstawieniu odpowiednich plików (logów) uzyskasz informację na interesujący Cię temat.

Wymagane będą logi z FRST (FRST.txt,Addition.txt i niekiedy Shortcut.txt)

http://www.bleepingcomputer.com/download/farbar-recovery-scan-tool/
  • #12 15718518
    alex98
    Poziom 8  
    sPeRaCz.PL napisał:
    alex98 napisał:
    Czy jako laik komputerowy mógłbym w jakiś sposób dowiedzieć się, czy może mam jednak tego keyloggera lub coś innego?

Co do niechcianych aplikacji o których wspomniałem to już inna bajka.

Aby nie siać fermentu skieruję Cię do działu Pogotowie Antywirusowe... tam po przedstawieniu odpowiednich plików (logów) uzyskasz informację na interesujący Cię temat.

Wymagane będą logi z FRST (FRST.txt,Addition.txt i niekiedy Shortcut.txt)

http://www.bleepingcomputer.com/download/farbar-recovery-scan-tool/

Bardzo dziękuję, zaraz założę tam wątek.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik obawia się, że ktoś może mieć dostęp do jego prywatnych wiadomości na różnych platformach, takich jak Facebook, GG oraz SMS-y. Zasięgnął porady w salonie Play, gdzie poinformowano go, że operator nie udostępnia treści wiadomości bez poważnej sprawy karnej. Użytkownik zastanawia się nad możliwościami nielegalnego dostępu do jego danych oraz sposobami na sprawdzenie, czy takie działania już mają miejsce. W odpowiedziach podkreślono, że zmiana haseł jest zalecana, ale nie wystarczy, jeśli na urządzeniu zainstalowany jest keylogger. Użytkownik został skierowany do działu Pogotowie Antywirusowe w celu analizy potencjalnych zagrożeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA