logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows Server 2012 BACKUP prywatnych folderów użytkowników, np. profili

BocerPL 03 Cze 2016 18:31 1281 2
REKLAMA
  • #1 15718658
    BocerPL
    Poziom 2  
    Ocena: 12
    Na serwerze plików (Windows Server 2012 Std) przekierowano profile użytkowników. Do folderów dostęp posiadają: System i Twórca- Właściciel (czyli użytkownik, który utworzy folder z profilem). Niestety domyślne narzędzie Kopia zapasowa (wbadmin) tworzy backup wszyskich danych, za wyjątkiem prywatnych folderów użytkowników z profilami. Pewnie dlatego, ze administrator nie posiada (i nie może posiadać) w Zabezpieczeniach uprawnień do tych folderów. Ponieważ serwer jest w domenie (Windows 2003) to testowałem backup w kontekście konta System, jak i w kontekście konta administratora domenowego z nadanymi uprawnieniami do wykonywania kopii plików i foldetów oraz działania jako usługa. Rozczytałem juz chyba "cały" Internet, więc będę wdzięczy za wszelkie sugestie lub linki.
  • REKLAMA
  • #3 15721498
    Bocer
    Poziom 1  
    Kwestia, czy istnieje sposób na wykonywanie kopii zapasowych folderów "prywatnych" wykorzystując dostęp do tych folderów konta SYSTEM? Wiem, że np. Symantec BackupExec posiada możliwość backup'u takich folderów, jednak usługa wykorzystuje konto administratora domeny z uprawnieniami, jak w pkt. 2 artykułu: veritas.com/support/en_US/article.TECH184449 . Pomimo, że wspomniany użytkownik (konto administratora domeny) nie posiada bezpośrednich uprawnień do folderu i tym samym po zalogowaniu nie może przeglądać wnętrza folderu profilu.

Niestety próbuje uruchomić w harmonogramie zadań backup wykorzystując powyższe konto (opcja: Przy uruchomieniu zadania użyj następującego konta użytkownika) z włączoną opcją: Uruchom z najwyższymi uprawnieniami. I... tworzy kopie zapasową wszystkiego tylko nie folderów profili użytkowników.
REKLAMA