logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nvidia 8600GT - jak ustawić wentylator na stałe maksymalne obroty?

kamilosm 05 Cze 2016 18:14 819 12
REKLAMA
  • #1 15722578
    kamilosm
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam podana karta strasznie się grzeje. Zdarza się że komputer się wyłączy. Wymiana pasty i czyszczenie nic nie pomogło. Wentylator od karty chodzi tylko kiedy temperatura wzrasta na dodatek przeważnie z niskimi obrotami. Jak to zmienić żeby chodził bez przerwy na max?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15722733
    R1hab
    Poziom 25  
    Ocena: 94
    Co to za karta? Daj jej zdjęcie, być może jest tam jakaś modyfikacja chłodzenia.
  • REKLAMA
  • #4 15722743
    kamilosm
    Poziom 9  
    Identyczne zdjęcie z googla. Na karcie miałem przed chwilą 120C, 90 w spoczynku więc jest źle. Na razie proszę tylko podać sposób na zmienienie ustawień chłodzenia.

Nvidia 8600GT - jak ustawić wentylator na stałe maksymalne obroty?

Płyta m2n-x plus, CrashFree BIOS 2
  • #5 15722810
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    Podaj resztę podzespołów.
    To konieczne by wyeliminować inne czynniki.

Dobrze by było gdybyś zamieścił zrzuty ekranu z jakiegokolwiek programu monitorującego temperatury.

Jeśli to ta karta, to to chłodzenie jest dość niepozornie wydajne.

Może wystarczy zmienić pastę na GPU.
  • #6 15722921
    kamilosm
    Poziom 9  
    Napisałem że pastę już wymieniłem, czyściłem z kurzu. Chłodzenie jest półpasywne dlatego jego wydajność jest ograniczona. Jak sprawić żeby działało cały czas na full? Komputer mam od 9 lat więc to nie może być np problem z zbyt małą mocą zasilacza.
  • #7 15723007
    R1hab
    Poziom 25  
    Ocena: 94
    Użyj programu MSI Afterburner
  • #8 15723155
    kamilosm
    Poziom 9  
    W menu głównym jest zablokowane auto. Jak wejdę w ustawienia nie ma zakładki "Fan".
  • #9 15723194
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Jaką pastę i w jakiej ilości dałeś?
    Czy sam GPU jest w idealnym stanie?
    Zwróć uwagę szczególnie na rogi układu.

Na podobnym chłodzeniu w nieco starszych GPU uzyskiwane były przeze mnie dość dobre wyniki pomiarów temperatur nawet po OC przy standardowych lub tylko nieco wyższych obrotach wentylatora.
  • #10 15723265
    kamilosm
    Poziom 9  
    Pasta nałożona dokładnie, CoolerMaster High Performance. Problemem jest to, że chłodzenie jest dobre, ale kręci tak, że szybciej by szło palcem obracać. :D Próbowałem "msi aftera", ale nie dało się. Proszę o porady.
  • REKLAMA
  • #11 15723308
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Kolejne pytanie - czy jeśli zasilania w PC brak to czy wentylator obraca się swobodnie po pchnięciu np palcem?
    Jeśli nie to jest zatarty i powinno pomóc przesmarowanie, a jeśli tak, to obroty możesz spróbować podwyższyć odpowiednio modyfikując BIOS karty graficznej.

To dość prosta czynność ale należy zrobić to odpowiednio by nie uszkodzić karty graficznej.

Najpierw jednak proponuję pobrać RivaTuner i tam spróbować regulacji obrotów.

Pytanie kolejne - jakiej wersji sterowników używasz? Jaki masz system operacyjny?
    To wszystko powinno zawierać się w poście tytułowym by tych pytań uniknąć.
  • #12 15724240
    kamilosm
    Poziom 9  
    Windows 7 32 bit i sterowniki najnowsze. Problem w tym, że ani Speedfan, ani MSI Afterburner. ani Rivatuner nie działa.
  • #13 15724304
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Zainstaluj starsze sterowniki do karty. Osobiście używam wersji 19x.xx.
    Wtedy próbuj.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z przegrzewającą się kartą graficzną Nvidia 8600GT, która wyłącza komputer. Pomimo wymiany pasty termoprzewodzącej i czyszczenia, wentylator działa tylko przy wysokich temperaturach i na niskich obrotach. Użytkownik poszukuje sposobu na ustawienie wentylatora na stałe maksymalne obroty. W odpowiedziach sugerowane są różne programy do regulacji obrotów wentylatora, takie jak MSI Afterburner, RivaTuner oraz Speedfan, jednak użytkownik napotyka problemy z ich działaniem. Proponowane są również modyfikacje w BIOSie karty graficznej oraz instalacja starszych sterowników, co może pomóc w rozwiązaniu problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA