logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus F551c - Touchpad nie działa po wymianie matrycy, Windows go nie wykrywa

antonijasny 11 Cze 2016 18:02 1209 2
REKLAMA
  • #1 15735743
    antonijasny
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam! Przeczytałem podobne tematy. Wymieniłem matrycę Asus F551c z windows 8.1 i po złożeniu zauważyłem, że touchpad nie działa (przed naprawą działał). Sprawdziłem taśmę od touchpada multimetrem i jest ok, wtyki wydają się też być ok. Laptopa już ktoś wcześniej naprawiał a taśma od wyłącznika musiała zostać wymieniona (już działa). Touchpad nie jest testowalny z poziomu biosa. Sprawdziłem i klawiszami funkcyjnymi nie został wyłączony. Windows go nie widzi z poziomu menadżera urządzeń jak i panelu sterowania, a kubuntu nie chce się odpalić o dziwo na tym laptopie. Pomysły co może być nie tak? Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 15735755
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2777
    Popraw markę laptopa. Sprawdź czy taśma touchpada nie jest odwrotnie wpięta w złącze.
  • #3 15735766
    antonijasny
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Już sprawdzałem kolejność i jak podpinam (to już z 20 laptop, który w swoim życiu otwierałem i składałem) i nawet na odwrót podpiąłem, by sprawdzić czy nie złamana (multimetr wykluczył to podejrzenie). Pomysły?

Dodano po 1 [minuty]:

Nic nie rozumiem. Touchpad sam zaskoczył właśnie. Co jest?

Dodano po 32 [minuty]:

Laptop złożony i wszystko śmiga, ale nie rozumiem jak to się stało, że bez dotykania sam zaskoczył??? Zostawiłem go włączonego na odpalanie kubuntu. Nagrzał się? Nie wiem.... Jeżeli ktoś mi jest w stanie to wyjaśnić, to będę wdzięczny.
REKLAMA