logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz a pasek LED RGB sterowany pilotem

skysoff 13 Cze 2016 16:00 1194 5
REKLAMA
  • #1 15739848
    skysoff
    Poziom 8  
    Witajcie,

Niedawno zakupiłem zestaw paska led rgb wraz ze sterownikiem i pilotem .
    Oczywiście wszystko działa , aczkolwiek nie wykorzystałem całego paska i zostało mi ok 2m . Mam takie pytanie, chciałem zamontować 2 metrową pozostałość paska z tym, że teraz nie mam do niego ani pilota ani sterownika .

Co sie stanie jak podłącze ten pasek tylko pod zasilacz ? Bedzie swieciło tylko białe swiatło ? Jest możliwość dorobienia takiego zestawu lub kupna ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15739892
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1539
    skysoff napisał:
    Co sie stanie jak podłącze ten pasek tylko pod zasilacz ? Bedzie swieciło tylko białe swiatło ?

Niekoniecznie tylko białe, w zależności od podłączenia uzyskasz kolor niebieski, zielony, czerwony lub ich mieszaninę.

skysoff napisał:
    Jest możliwość dorobienia takiego zestawu lub kupna ?

Sterownik z pilotem można kupić osobno.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 15739895
    jaszczur1111
    Poziom 33  
    Ocena: 494
    Będzie świeciło to co podłączysz. Czyli masz do wyboru 3 kolory. Jak dobierzesz odpowiedni prąd to będzie białe. Można dać 3 regulowane zasilacze. Masz tam zapewne wyprowadzenia osobno dla każdego koloru i przewód wspólny. Oczywiście pewnie można pobawić się w zbudowanie sterownika do tego ale znając tradycje chińskich producentów łatwiej kupić gotowca.
  • REKLAMA
  • #4 15740062
    skysoff
    Poziom 8  
    Czyli chodzi o to, że jak mam 4 styki to inne połączenie kombinacyjne da inny kolor ? Bo rozumiem, że ten +12v musi być podłaczony na stałe bo jest + a przełączanie pomiedzy R G i B da inne kolory ?
    Jezeli dam jeden przewód na 12v a drugi na R to otrzymam barwę czerwoną itp tak ?

Zasilacz a pasek LED RGB sterowany pilotem
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 15740077
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1539
    Do +12V podłączasz + z zasilacza 12V. Do G, R lub B podłączasz minus z zasilacza.
  • #6 15740081
    skysoff
    Poziom 8  
    No i o to mi chodziło , Dzięki wielkie za pomoc :)
REKLAMA