logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3310 - problem z zasięgiem w sieci Idea, diplexer czy coś innego?

Marsad85 01 Lip 2005 15:24 1008 8
REKLAMA
  • #1 1621145
    Marsad85
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    tym razem mam 3310 z lekko uszkodzonym zasiegiem:) jak wsadze karte sami swoi to dziala wszystko ok. jak wsadzalem karte z idei to czasmi pokazywal sie na chwile zasieg i znikal a czasem wogule nie bylo, na wyszukiwaniu recznym znajdywa albo sama idee albo czasami idee i plus albo sam plus i oczywiscie odmowa dostepu :( wymienilem diplexer 2 razy(i za kazdym razem byly takie same objawy) i teraz jak zalanczam tel to pokaze sie na chwile zasieg i znikinie i za jakies 10 sekund znowu sie pojawia i wtedy czasami mozna normalnie dzwonic a czasami nie tylko sa kreski zasiegu a w sami swoi wszystko dziala OK. Jest to wina diplexera czy czegos innego ?? bo te co wozylem sa z odzysku i nie jestem w 100% pewny czy sa srawne :(
  • REKLAMA
  • #2 1621460
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    sprawdź na napewno działającym z jakieś dobrej 3310. nie ma co grzebać dalej na czuja.
  • REKLAMA
  • #3 1621588
    Marsad85
    Poziom 17  
    no wlasnie ino jak narazie nie mam zadne sprawnej nokii :(
  • #4 1622577
    hotairserwis
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Na wstepnie trzebabylo wygrzac stereko switcha ,i koncowke mocy . Najprawdopodobniej to przelacznik po prostu Idea korzysta z inej czestotliwosci niz plus i era i wymaga sprawnego przelacznika . Pozdro.
  • REKLAMA
  • #5 1622618
    wanek
    Poziom 19  
    Ocena: 1
    1800MHz nieżywe, serwisówka i sprawdzasz kolejno ze schematem od RF, w takiej ramce jest oznaczone "900" i "1800" - Ty sprawdzasz "1800", jako że zdechło Ci 1800 MHz
  • REKLAMA
  • #6 1622756
    Marsad85
    Poziom 17  
    na poczatku wykompalem tel i wygrzalem , aha i koncowke wymienilem :) hmmm tylko to jest to ze jak narazie to w serwisowce nie lapie sie zabardzo :( moze jakies wskazowki ?? :)
  • #7 1623405
    lprzyjemski
    Poziom 12  
    karta moze byc cos walnieta
  • #8 1623497
    Marsad85
    Poziom 17  
    lprzyjemski napisał:
    karta moze byc cos walnieta

chodzi ci o karte SIM z idei?? jak tak to napewno jest dobra bo uzywam ja od dobrych paru lat na innym tel i jest wszystko wporzadku :)

przegladam 1800MHz wedlug serwisowki ale zabardzo niewiem na co mam zwracac szczegolna uwage:( mam przemiezac wszystkie eleenty czy jak ??
  • #9 1630673
    Marsad85
    Poziom 17  
    Dzieki za pomoc sprawa opanowana :) podmienilem diplexer z dzialajacej nokii i bylo to samo, wiec stwierdzilem ze wymienie jeszcze raz koncowke bo z RF3103 rozne bywa i ...... okazalo sie ze wszystko smiga dobrze :)

dzieki za pomoc :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem z zasięgiem w telefonie Nokia 3310 przy użyciu karty sieci Idea objawiał się chwilowym pojawianiem się i znikaniem zasięgu oraz odmową dostępu. Karta SIM z Idea była sprawdzona i działała poprawnie w innych telefonach. Wymiana diplexera nie rozwiązała problemu, co sugerowało uszkodzenie innego elementu. Wskazano na konieczność sprawdzenia i ewentualnej wymiany przełącznika częstotliwości (diplexera) oraz końcówki mocy, zwłaszcza w paśmie 1800 MHz, które jest używane przez Idea. Po podmianie diplexera z działającej Nokii problem pozostał, natomiast wymiana końcówki mocy RF3103 rozwiązała problem i telefon zaczął poprawnie odbierać sygnał sieci Idea. Zalecane było także wygrzewanie elementów i kontrola zgodnie ze schematem serwisowym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA