logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6310i brak zasięgu i ręczne wysukiwanie tylko Idea !!!

1Paluch1 03 Lis 2005 14:00 2808 19
REKLAMA
  • #1 1951502
    1Paluch1
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    Witam Serdecznie !!!
    Dostałem Nokie 6310i do zrobienia !!!!
    Po włączeniu ma BRAK zasiegu !!!!
    Wymieniłem PA na zamiennik RF3103 i nic dalej to samo !!!
    Przy wyszukiwaniu RĘCZNYM znajduje tylko sieć IDEA !!!

Co robić ????
  • REKLAMA
  • #2 1951648
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 101
    po pierwsze... na pewno nie jest dobrym pomysłem wstawiać 3103,
    po drugie...nie koniecznie musi być to PA,należy sprawdzić diplexer
    po trzecie ...czasami moze to być sprawa banalna-gniazdo anteny zewnetrznej,zły styk anteny wewnetrznej
    po czwarte...postów na ten temat było sporo
  • #3 1951975
    1Paluch1
    Poziom 20  
    ok a mogłbyś mi podać kilka linków z tymi postami ????
    bo szczeże to ja nie wiem co moge zrobić jeszcze z tym!!!!
    Słyszałem że te PA będzie pasować ale czy napewno ???????????
    A jak Diplexer to na jaki go wymienić ???
    Od jakiego telefonu będzie pasować ????
    np od 3310 ?????
  • #4 1951984
    Swayzee
    Poziom 12  
    Ostatnio miałem taką nokię (na ręcznym tylko IDEA) i padł diplexer. Po wymianie wszystko było OK.
  • REKLAMA
  • #6 1952025
    1Paluch1
    Poziom 20  
    OK !!!
    A jaki DIPLEXER tam moge wsadzić ????
    Czy będzie pasować od NOKII 3310 ???
    Czy od jakiegoś innego ?????????
  • #7 1952635
    brajek
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    nie nie bedzie pasowal tylko od 6310 zobacz na www.magboss.pl
  • REKLAMA
  • #8 1952687
    JareckiP
    Poziom 27  
    Raczej od 6310i :)
  • #9 1952834
    1Paluch1
    Poziom 20  
    to nie ma zamiennika ????
    no a jak wsadze od 3310 to bedzie zasieg ????
    nie potrzebuje 3 zakresów !!!
  • #10 1952916
    ftb
    Poziom 35  
    antenna switch poza 6310 może być z np 8310.Ten element jest ściśle związany z PA jaki tam pracuje więc szukać należy fonów z podobnymi końcówkami.
    Do testów możesz przełącznik zkrosować,czyli po wylutowaniu go zwierasz krótkim przewodem trzy punkty.Są to TX,RX i Antena.Musisz wybrać na którym paśmie chcesz przeprowadzić test i odpowiednie do tego wybrać piny do zwarcia.Co i jak masz w załączniku.
    To pozwoli Ci ustalić czy np PA jest ok.
    Załączniki:
    • 6310i_switch.zip (17.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 1953001
    1Paluch1
    Poziom 20  
    ok postaram sie sprawdzic to tylko nie wiem czy mi wyjdzie !!!

A jak PA jest ok to ??? co DIPLEXER ????
    a i co na to bedzie wskazywać ????

Zrobiłem mostkowanie ale takie jak nizej i teraz na wyszukiwaniu ręcznym jest jeszcze ERA !!!
    Po włożeniu KARTY ERA jest zasieg co prawda mały jedna kreska ale nie mozna sie dodzwonić !!!!
    Po włozeniu Karty IDEEA jest przez kilka sekund zasieg i zaraz znika
    !!!
    Załączniki:
    • Nokia 6310i brak zasięgu i ręczne wysukiwanie tylko Idea !!! mostkowanie.JPG (16.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 1954428
    gutek44
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    przelutuj jeszcze mjonera
  • #13 1954568
    1Paluch1
    Poziom 20  
    ok spróbuje
    a jak to ma kulki pod sobą to co ????
    jak najlepiej postawić KULKI zeby wyszły bo na innych układach mi nie chcą wyjść
    !!!!
  • #14 1955104
    JareckiP
    Poziom 27  
    1Paluch1 jak zadzwoniłeś na zmostkowanym diplexerze to mogła polecieć PA.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic367402.html#1860218#1860218
    Proponuję wpierw poczytać trochę forum bo zadajesz pytania na które uzyskałbyś odpowiedź korzystając z https://www.elektroda.pl/rtvforum/search.php
    i będzie szansa że nie pogorszysz jego stanu technicznego eksperymentując bezwiednie :)
  • #15 1956334
    1Paluch1
    Poziom 20  
    Nie juz wzielem kabelki z DIPLEXERA!!!!
    I teraz jest tak na ERZE zasieg jest bardzo mały ale jest i idzie czasem siedowdzwonić i czasem zgubi zasieg i po jakiejś chwili znowu jest !!!
    Na PLUSIE wogle nie łapie nic !!!
    Na ideii tylko na chwile potem znika jak sie pojawi to mozena zadzwonić i potem znowu znika !!!!

W ręcznym wyszukiwaniu znajduje IDEE i ERE tylko i co to moze byc ?????
    POZDRAWIAM i mam nadzieje ze ktos mi pomoze tutaj bo ja niewiem bo na forum piszą i to i to ja bym chciał sie dowiedzieć co konkretnie boli moja nokie i co jej tzeba wymienic ??
  • #16 1956369
    ftb
    Poziom 35  
    nie tylko Ty chciał bys wiedzieć ale czasami to nie jest takie proste.Typowe uszkodzenia przy braku zasiegu to tak jak opisano wyżej.Pytasz czy można podmienić na nieco inne PA ,diplexer.Z tym to jest tak że w jednym przypadku dasz np RF3103 i bedzie przez jakiś czas pracować a w innym odrazu się uwali.Tak naprawdę to nie mając odpowiednich przyrządów (generatory stabilblok,analizatory lub jeszcze lepiej specjalnie do tego celu skonstruowane urządzenia) poruszamy się trochę jak ,,dzieci we mgle,,Nie masz czym zmierzyc np jaki sygnał jest podawany(czy wogóle jest) na wejscie PA i jaki wychodzi, dlatego jak podmienisz PA musisz mieć pweność że jeśli uszkodzenie dalej istnieje to nie jest to końcówka itd...
    Najczęściej wymiana gniazda anteny,sama antena i połaczenia z płytą,antenna switch,PA plus ew zasilanie jej,Mjolner i ew filtry,VCO wystarcza by fon naprawić ale nie koniecznie ...jak prawidłowo wykonasz to co wymieniłem i dalej du** to może być uwalona płyta lub UEM-ew brak sterowania z niego.
    Osobiście sądzę że w tym przypadku nie jest tak żle by zabierać się za klejonego UEMa czy procka.

ftb
  • REKLAMA
  • #17 1956998
    1Paluch1
    Poziom 20  
    Powiem TAK !!!
    Że juz ktoś wcześniej wymieniał PA bo wyciagałem nie orginał i było to samo na chwile złapał siecERY i potem nic
    i teraz mi się wydaje że jest lepiej bo przynajmniej można sie czasami dodzwonic :D
    A cały czas nie wiem co najlepiej zacząć wymieniać !!!
    Z tego co widze i czytam to chyba wszystko po kolei ale szkoda ze nie ma jakis prostych zamienników bo słyszałem że DIPLEXER z allegro są wadliwe !!!
    PA wymieniłem więc teraz nie wiem co dale i co jest uszkodzone
    Wiem że dużo rzeczy idzie za zasiegiem !!!!
  • #18 1957646
    JareckiP
    Poziom 27  
    Kup diplexer z pewnego źródła.Jest wiele sklepów w sieci :) albo z jakiegoś trupa 6310i ;)
  • #19 1958166
    pdm64
    Poziom 14  
    Słaby zasięg oznacza małą czułość aparatu najczęściej wtedy telefon widzi sieci w paśmie 1800 najczęściej u nas idea. W powyzszych przypadkach nalezy sprawdzic wszystko w torze odbioru idąc od anteny w kierunku mjolner-a tj. antene i jej styki na pcb, złącze anteny zewnętrznej, diplexer, wzmacniacze LNA , mjolner. Mostkowanie diplexera nie jest za dobrym pomyslem bo nie wiesz czy uszkodzony masz diplexer czy tez nie dziala przełączanie zakresów (linie Vant na schemacie). Co do zamiennika tego diplexera to nie mozna tutaj wladowac zadnych od 3310/6210 bo telefon bedzie dzialal tylko w pasmie 1800/1900 a 900 bedzie zwarte do masy. Z tego co pamietam jako zamiennik sprawdza sie diplexer z 6100/3100 ale to jeszcze lepiej sprawdzic na schemacie dla pewnosci.

pozdrawiam pdm64
  • #20 1995859
    1Paluch1
    Poziom 20  
    Ale diplexer czy coś innego poszo o to jest pytanie ??????????????

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Nokia 6310i ma problem z brakiem zasięgu i podczas ręcznego wyszukiwania sieci znajduje tylko Idea, a po wymianie końcówki mocy PA (na zamiennik RF3103) problem nie ustąpił. Wskazano, że nie zawsze PA jest przyczyną, należy sprawdzić diplexer, który często ulega uszkodzeniu i jest kluczowy dla prawidłowego przełączania pasm GSM 900/1800. Zamienniki diplexera z modeli 3310 czy 6210 nie pasują, gdyż telefon wtedy działa tylko w paśmie 1800/1900, a pasmo 900 jest zwarte do masy. Zalecane jest stosowanie oryginalnego diplexera z 6310i lub ewentualnie z modeli 6100/3100, jednak wymaga to weryfikacji na schemacie. Uszkodzenia mogą też dotyczyć gniazda anteny, anteny wewnętrznej, przełącznika antenowego (antenna switch), filtra Mjolner, wzmacniaczy LNA oraz układu UEM. Mostkowanie diplexera do testów jest ryzykowne i może uszkodzić PA. Słaby zasięg i widoczność tylko sieci Idea (1800 MHz) wskazuje na niską czułość odbiornika i problemy w torze antenowym. Naprawa wymaga dokładnej diagnostyki i pomiarów specjalistycznym sprzętem. Zaleca się zakup diplexera z pewnego źródła lub z uszkodzonego telefonu 6310i.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA