logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sinus 43 - słuchawka nie włącza się, sygnalizacja ładowania gaśnie po 2 sekundy

Trener 01 Lip 2005 17:19 1233 7
REKLAMA
  • #1 1621387
    Trener
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam. Z dnia na dzień sinus słuchawka Sinus 43 przestała działać, nie reaguje na nic, nie włącza się. Gdy stawiam na ładowarkę zapala się sygnalizacja ładowania na 2 sekundy i gaśnie. Wstawiałem różne aku - nic nie dało.
    Cóż być może?
  • REKLAMA
  • #2 1621785
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2922
    Najprawdopodobniej jest uszkodzony bezpiecznik w słuchawce.
  • REKLAMA
  • #3 1660646
    Trener
    Poziom 12  
    Nie znalazłem w słuchawce bezpiecznika. Czy mógłbyś naprowadzić mnie gdzie on się znajduje i jak wygląda? Szukałem ja oraz kolega mający jakieś pojęcie o elektronice i nic.
  • Pomocny post
    #4 1660796
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Nie mam akurat w naprawie tego modelu Sinusa 43 (czyli Gigaseta 1000) ale mam podobne gigasety na których widać dwa rodzaje bezpieczników smd.
    Przy tym pierwszym wylutowane są blaszki stykowe do akumulatorków.
    Przypuszczam, że teraz znajdziesz ten bezpiecznik.
    Załączniki:
    • Sinus 43 - słuchawka nie włącza się, sygnalizacja ładowania gaśnie po 2 sekundy gigas.jpg (162.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sinus 43 - słuchawka nie włącza się, sygnalizacja ładowania gaśnie po 2 sekundy gig.jpg (158.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 1667086
    Trener
    Poziom 12  
    Tak było. Dzięki za zdjęcia. Skąd tylko wziąć taki bezpiecznik, jaki on ma symbol, jak się nazywa? Tymczasowo go cieniutkim drucikiem zwatowałem i działa, ale na dłuższą metę chciałbym go wymienić.
  • #6 1667094
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Cieszę się, że ci pomogłem. Staram się zawsze wstawić bezpiecznik z innego aparatu, jednak gdy nie mogę znaleźć to wyciągam "drucik" z bezpiecznika szklanego i przylotowuję bezpośrednio do druku. Jeżeli jest trochę miejsca to wstawiam np. bezpiecznik miniaturowy z końcówkami do druku i przylutowuję mu krótkie przewody i umieszczam w wolnej przestrzeni, możliwie blisko oryginalnego.
  • REKLAMA
  • #7 1976479
    Trener
    Poziom 12  
    Zostało na druciku i już działa kilka miesięcy.:D
  • #8 1976508
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    No to fajnie, ale rozejrzyj sie jednak za takim bezpiecznikiem. Przecież jak ktoś ma to może ci przysłać nawet w kopercie.

Podsumowanie tematu

✨ Słuchawka Sinus 43 (Gigaset 1000) przestała się włączać, a sygnalizacja ładowania gaśnie po około 2 sekundach. Problem nie ustąpił po wymianie akumulatorów. Przyczyną najprawdopodobniej jest uszkodzony bezpiecznik SMD znajdujący się w obwodzie zasilania słuchawki. Bezpiecznik ten jest trudny do zlokalizowania bez zdjęć lub doświadczenia, ale w podobnych modelach Gigaset występują dwa typy bezpieczników SMD przy stykach akumulatora. Tymczasowym rozwiązaniem jest zastąpienie bezpiecznika cienkim drucikiem, co pozwala na działanie urządzenia, jednak zaleca się wymianę na oryginalny lub miniaturowy bezpiecznik z końcówkami do druku, przylutowany blisko oryginalnego miejsca. Poszukiwanie odpowiedniego bezpiecznika może wymagać kontaktu z serwisem lub innymi użytkownikami posiadającymi ten element.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA