logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

tv philips 21" blady obraz po nagrzaniu jest ok

elektric220v 01 Lip 2005 19:04 1039 6
REKLAMA
  • #1 1621646
    elektric220v
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam mam tv philipsa 21 cali
    w który ma dziwne objawy:
    tv normalnie startuje ,lecz obraz jaki się pojawia
    na początku jest bardzo blady z widocznymi liniami poziomymi
    w górnej części ekranu.
    Wymieniłem elkę 100mF 160v
    obraz zmienił się na normalny lecz co jakiś czas nabiera zielonej
    barwy.
    Czy to mogą powodować inne elki którym przyszedł czas na emeryturę.
    Czy elementy z pk.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1621741
    elektric220v
    Poziom 11  
    dzięki za info!
    czy istnieją jakieś płyny służące do tego typu
    operacji?
    czy zwykły czyścik z włókna szklanego

Dodano po 55 [minuty]:

sądze że kineskop jest raczej dobry ,poniewaz są momenty gdzie ma dobrą ostrość .A za chwilę nachodzi go zielona mgiełka.Z takim zakłuceniem falowania obrazu jaki powoduje komórka.
  • #4 1622008
    leskes
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    powodem moga byc ,,zimne,,luty oraz elektrolit filtrujacy napiecie wzmacniaczy wizyjnych(1;4,7;10 mikro F na 250V ( wartosc zalezy od modelu) powodzenia ! jakie jest napiecie S2 ?
  • REKLAMA
  • #5 1622220
    opto17
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    jerzeli chcesz sprawdzić czy to kineskop połuż telewizor na koneskpie i delikatne popukaj w lampę i zobacz co bedzie jerzeli obraz zacznie zaskakiwac na zielono to kinol a jak nie to wpożądku przypatrz sie uważnie lutom na płtce na lampie i poprw je
  • REKLAMA
  • #6 1622823
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1047
    "Opto 17"! Te same objawy będą przy skorodowanych stykach podstawki kineskopu! Najpierw doradzam OCZYSZCZENIE jej lub wymianę podstawki. Płyny mogą być różne. W "handlu" występyją pod różnymi nazwami. Ja używam alkoholu lub rozpuszczalników ropopochodnych. Czyścik z włókna szklannego raczej zbyt mocno będzie zdzierał, nie tylko produkt korozji ale i sam metal. Lepiej to zeskrobać jakimś miększym materiałem. Te styki są (były) srebrzone, więc niech choć trochę tej powłoki pozostanie!
  • #7 1623016
    elektric220v
    Poziom 11  
    dziękuję za pomoc
    wyczyściłem i przelutoawałem pk z pastą cynkową
    znalazłem jeszcze kilka zimnych na płycie głównej
    i tv zaczął chodzic poprawnie bez żadnych zakłuceń
    oglądałem na nim wczoraj cały wieczór i nie było żadnych zakłuceń

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Philips 21" pojawia się blady obraz z poziomymi liniami oraz zielona mgiełka po nagrzaniu. Wymiana kondensatora elektrolitycznego 100µF 160V poprawiła obraz, lecz problem zielonej barwy pozostał. Przyczyną mogą być uszkodzone elektrolity filtrujące napięcie wzmacniaczy wizyjnych, zimne luty lub skorodowane styki podstawki kineskopu ("pk"). Zalecane jest oczyszczenie i przelutowanie styków podstawki kineskopu, stosowanie pasty cynkowej oraz wymiana podejrzanych elektrolitów. Do czyszczenia styków polecany jest alkohol lub rozpuszczalniki ropopochodne, natomiast niezalecane jest używanie czyścików z włókna szklanego, które mogą uszkodzić srebrzoną powłokę styków. Po oczyszczeniu i przelutowaniu styków oraz naprawie zimnych lutów telewizor działa poprawnie bez zakłóceń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA