logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 21MK2760/91R - przebarwiony obraz, znikają kolory.

despus 29 Wrz 2007 18:42 1788 7
REKLAMA
  • #1 4332330
    despus
    Poziom 2  
    Witam serdecznie forumowiczów i zwracam się z prośbą o pomoc:

TV jw. - gubi kolory, pada tor za torem koloru, obraz potrafi być nawet żółto-zielony. Usterka chyba jest tożsama z tym, co miałem w monitorze LG Flatron 915FT - tam pomogło przelutowanie układu IC303 na płytce kineskopu, zgodnie z radami z forum (dziękuję!).

Usterka w Philipsie, to chyba jest zimny lut - doraźnie pomaga stuknięcie w bok obudowy i kolory na jakiś czas powracają, aby po krótszej czy dłuższej chwili znów w kilku stopniach wrócić np. do kombinacji żółto-zielonej. Zauważyłem, że obraz "pada" kilkustopniowo - może to ma jakieś znaczenie w zdiagnozowaniu usterki.

Pytanie laika - jaki układ na PK przelutować bądź wymienić (jeśli problem tkwi właśnie tam)?
    Z obsługą Elwika doskonale sobie radzę, zdecydowanie gorzej z czytaniem schematów serwisowych.

Czy są potrzebne jeszcze jakieś dodatkowe informacje, do podania których musiałbym "otworzyć" TV? Jeśli tak - czego i gdzie szukać?

Dziękuję i pozdrawiam
    Damian
  • REKLAMA
  • #2 4332367
    slawek1111

Poziom 27  
    Ocena: 90
    Na początek dokładnie przelutuj płytkę PK pod kątem zimnych lutów.Następnie zrób pomiary na katodach RGB.Sprawdź układ rozmagesowywania kineskopu.
    Konto firmowe:
    Pro Elektro Serwis
    Sportowa 7, Kluczbork, 46-200 | Tel.: 730XXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #3 4332672
    ciachoni
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Zapewne to nie zimne luty na płytce kineskopu tylko trzeba poprawić luty na układzie scalonym z dekodera koloru i matrycy RGB
  • #4 4334103
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 4336101
    despus
    Poziom 2  
    Witam i dziękuję za podpowiedzi.

Przelutowałem "na szybko" płytkę kineskopu - telewizor zachowuje się już zupełnie inaczej - zmiany kolorów jeszcze się zdarzają - ale w taki sposób, jakby siadał tylko jeden tor koloru - białe logo stacji TV - robi się jakby kremowe, delikatne stuknięcie w bok obudowy - pomaga.

Natomiast zauważyłem nowy objaw - bywa, że kolory teraz "tną" się po konturach wyświetlanego obrazu - poziome paski, "jakby od grzebienia" z lewej w prawą stronę od konturów, np. głowy prezentera, czy innych, większych powierzchni różniących się kontrastem na ich styku.

Macie jakieś propozycje?

Gruntowne przelutowanie elektroniki będę mógł zrobić dopiero w piątek/sobotę.

Dziękuję za dotychczasowy odzew i pozdrawiam
    Damian
  • REKLAMA
  • #6 4337953
    slawek1111

Poziom 27  
    Ocena: 90
    No właśnie.Proponuję najpierw gruntowne przelutoanie elektroniki.Potem będziemy myśleć co dalej.
    Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    Pro Elektro Serwis
    Sportowa 7, Kluczbork, 46-200 | Tel.: 730XXXXXX (Pokaż)
  • #7 4434461
    despus
    Poziom 2  
    Witam po czasie :-)

Sprzęt gruntownie przelutowany, udaje, że działa, tzn. częstokroć długo bez zastrzeżeń ale bywa, że nie tylko traci kolory a nawet - kineskop robi się po prostu czarny...

Jako, że nie ma tego złego - a i działania naprawno-obronne podejmowałem - powoli przygotowuję żonę na wymianę sprzętu na większy - 21" to dla mnie za mało... działania są na tyle skuteczne, że ostatnio się zapytała przy przedstawieniu kilku modeli TV o to, który jest ten, który CHCEMY :-))

pozdrawiam
    Damian

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Philips 21MK2760/91R, który traci kolory, a obraz przybiera żółto-zielone odcienie, co wskazuje na uszkodzenie torów koloru. Objawy sugerują zimne luty, podobne do wcześniejszej usterki w monitorze LG Flatron 915FT, gdzie pomogło przelutowanie układu IC303 na płytce kineskopu. Zalecane jest dokładne przelutowanie płytki PK (płytki kineskopu) oraz sprawdzenie lutów na układzie scalonym dekodera koloru i matrycy RGB. Dodatkowo należy wykonać pomiary na katodach RGB i zweryfikować układ rozmagnesowywania kineskopu. Po przelutowaniu płytki kineskopu problem częściowo ustąpił, jednak nadal występują zakłócenia kolorów i pojawiły się poziome paski na obrazie, co może wskazywać na dalsze problemy z elektroniką. Zalecane jest gruntowne przelutowanie całej elektroniki telewizora. W dalszym etapie warto sprawdzić napięcie na złączu S2. Pomimo napraw, telewizor czasami traci kolory całkowicie, a kineskop może się wyłączać, co sugeruje konieczność wymiany sprzętu lub dalszej diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA