logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Neostrada 80Mb będzie działać lepiej niż 20Mb przy tych parametrach linii?

Marcus91 24 Cze 2016 21:11 1236 10
REKLAMA
  • #1 15766376
    Marcus91
    Poziom 7  
    Ocena: 8
    Witam
    Chciałem zmienić opcje neostrady z 20Mb na 80Mb i mam takie pytanie czy takich parametrach lini będzie to lepiej chodziło niz 20Mb bez jakiś większych problemów?
    Czy Neostrada 80Mb będzie działać lepiej niż 20Mb przy tych parametrach linii?
  • REKLAMA
  • #2 15766511
    Epic
    Poziom 30  
    Ocena: 108
    Pytanie, czy masz potwierdzoną możliwość skorzystania z oferty do 80 Mb/s. Parametry ADSL nie mają większego wpływu na te możliwość, gdyż ta prędkość jest oferowana w technologi VDSL. Jest to kwestia, możliwość technicznych centrali i twojej odległości do niej.

Sprawdź, dzwoniąc lub przez formularz na stronie Orange, czy masz dostępną ofertę Neostrady 80 Mb/s.
  • REKLAMA
  • #3 15766554
    Marcus91
    Poziom 7  
    Dziś dzwoniłem do centrali i tam potwierdzili mi możliwość instalacji 80Mb rownież po zalogowaniu na stronie mam wyświetlona opcje 80.Pytam dlatego bo niecały miesiąc temu byłem w punkcie orange i tam pan powiedział mi ze nie ma możliwości i to mnie całkiem zdezorientowało.Jeśli posiadam router który nie ma możliwości przełączenia na VDSL to w takim przypadku będzie konieczna wymiana routera? obecnie posiadam Tp link wd 8961nd
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15766915
    Epic
    Poziom 30  
    Ocena: 108
    Konsultanci Orange i nie tylko mają, często skrajnie różny poziom wiedzy, również o możliwościach technicznych instalacji. Jak jest opcja w formularzu to to jest raczej wiążące.

Za 1zł miesięcznie Orange daje swój modem VDSL pt. Funbox. Działać działa, ale nie jest to nic specjalnego i lepiej wyposażyć się w coś lepszego
  • Pomocny post
    #5 15767239
    krzych66
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    Patrząc na tłumienie jest w zasięgu,ale tłumienie to nie wszystko zależy od zaszumienia kabla i instalacji w mieszkaniu która musi być parowana najlepiej skrętka utp.Coś pomiędzy 30 a 40Mb może będzie.Orange daje teraz w dzierżawe Funbox 2 lub Livebox 3.Zakup własnego routera VDSL to spory wydatek od około 400 złotych wzwyż.Można poszukać na aukcjach używanego DGT.
  • #6 15767604
    Marcus91
    Poziom 7  
    czyli najpierw lepiej umówić się z technikiem żeby sprawdził czy jest sens a później ewentualnie coś w tym kierunku działać ?
  • REKLAMA
  • #7 15767648
    krzych66
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    Zamawiasz usługe, tecchnik przychodzi zrobi testy powie ci prędkość a ty to akceptujesz albo nie.
  • Pomocny post
    #8 15767682
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5488
    Marcus91 napisał:
    mam takie pytanie czy takich parametrach lini będzie to lepiej chodziło niz 20Mb bez jakiś większych problemów?

Odpowiem tak - gwarancji Ci nikt nie da - może to 80 Mb chodzić jak 20 Mb :) .
    Brać sprzęt od operatora - bo jak kupisz swój router za 500 zł (a tyle skromnie do VDSL trzeba wydać) a działać nie będzie po Twojej myśli, to 500 stów w błoto.
    Nie podpisuj niczego w salonie - tylko bierz przez net, telefon (możliwość odstąpienia w 10 dni).
    Zamówienie też przez neta złożyć.
  • #9 15768146
    Marcus91
    Poziom 7  
    Dziękuje bardzo wszystkim za pomoc i porady:)
  • Pomocny post
    #10 15768248
    robertamel
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    W moim przypadku na stronie Orange widniało, że mogę mieć max 10Mbit/s w ADSL. Konsultant powiedział, że wg jego danych u mnie zadziała 80Mbit/s VDSL. Przyjechał monter sprawdził łącze i jest 30Mbit/s przy umowie do 80Mbit/s. Pytał, czy to mi odpowiada, ja mu odpowiedziałem, że to mi odpowiada. Montaż był gratis, dzierżawa Funboxa za symboliczne 1zł/miesiąc. Upstream mam na poziomie 1,5Mbit/s.
  • #11 15768491
    Marcus91
    Poziom 7  
    Oo czyli mam jakaś szanse :) technicy mi sprawdza i bede wiedział dziękuje robertamel za info

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik rozważa zmianę prędkości Neostrady z 20Mb na 80Mb i pyta, czy przy jego parametrach linii będzie to działać lepiej. Odpowiedzi wskazują, że kluczowe jest potwierdzenie dostępności usługi 80Mb/s, która wymaga technologii VDSL, a nie ADSL. Użytkownik został poinformowany, że jego router TP-Link WD 8961ND może nie obsługiwać VDSL, co może wymagać zakupu nowego modemu. Konsultanci Orange mają różny poziom wiedzy, dlatego zaleca się skontaktowanie się z technikiem, który oceni jakość łącza. W przypadku pozytywnego wyniku, użytkownik może otrzymać modem Funbox za 1zł/miesiąc. Istnieje ryzyko, że prędkość 80Mb/s może nie być osiągnięta, a użytkownik powinien unikać podpisywania umów w salonach, preferując zamówienia online.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA