logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neostrada - Jaka prędkość osiągnę na moim łączu

qwertykokos 21 Cze 2016 19:20 1533 5
REKLAMA
  • #1 15759341
    qwertykokos
    Poziom 6  
    Ocena: 48
    Dzień dobry. Kończy mi się umowa z orange na neostradę 10mb/s. Zaproponowali mi 80mb/s ale im więcej czytam tym mam coraz więcej obaw co do zmiany. Nie wiem teraz czy przedłużyć w opcji troszkę większej czyli 20mb/s przez ADSL czy 80mb/s przez VDSL.
    Pierwsza sprawa to parametry łącza. Ile mogę osiągnąć max na moim łączu przy opcji ADSL 20 i VDSL 80?
    Druga obawa dotyczy modemu FunBox 2.0 który oferuje Orange. Czytałem że są z nim lekkie problemy. Lubi sie wieszać i ma słaby zasięg. Niektórzy się skarżyli że w drugim pokoju już mieli spadek o 3 kreski. Teraz mam router TPlinka i praktycznie od 3 lat jest włączony 24/7 i nie ma z nim żadnych problemów. Zasięg również jest rewelacyjny.
    Może ktoś kto posiada ten modem coś napisze o swoich spostrzeżeniach.

• REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15780868
    qwertykokos
    Poziom 6  
    Witam ponownie. Dziś podniesiono mi prędkość internetu z 10mb na 20mb. Przy opcji 10mb na speed test miałem zazwyczaj 10 a nawet 10,5mb. Teraz mam max 15mb. Dziwi mnie to gdyż sąsiad przy opcji 20mb w teście wyciąga 20mb. Czy orange może jakoś ograniczać transfer? Teraz mam takie dane w menu routera.
  • REKLAMA
  • #4 15781840
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5498
    qwertykokos napisał:
    sąsiad przy opcji 20mb w teście wyciąga 20mb

To nic nie znaczy - podłączony do innej "rozdzielni" niż Ty, krótszy kabel do centrali, nowsza linia itd. - tym się nie sugeruj.
    To nigdy nie będzie "pod kreskę" - bo pakiety mają swoje nagłówki, transmisja (to się nie liczy 1-1) - więc to nigdy nie będzie 20 Mb pod korek - 17/18 Mb jest realne - ale pewnie też o 3 w nocy.
    Przy poprzedniej prędkości działało lepiej, bo miałeś 10 Mb a to mniejsze obciążenie sprzętu po stronie centrali, mniejszy "narzut" przepustowości dla Ciebie - ciesz się, że masz tyle - znam takich co mają VDSL do 80 Mb a mają raptem 20 Mb :D .
  • REKLAMA
  • #5 15781887
    qwertykokos
    Poziom 6  
    Proponowali mi do 80 ale trochę się tego obawiałem gdyż po pierwsze te modemy z Orange mają słaby zasięg i na piętrze na pewno nie będę miał wifi. Mam router tplinka td8960n ale nie wiem czy będzie współpracował jako Access point z funboxem czy liveboxem z Orange. Jedni twierdzą że będzie działał inni że nie a nie mam u kogo sprawdzić. Kolejna rzecz to podobno nie wszystkie telefony działają z modemami Orange. Mam sagema a120 i podobno on nie będzie działał. Także same problemy. Przy 80mb przynajmniej miał bym większy upload.
  • #6 15781972
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5498
    qwertykokos napisał:
    Mam router tplinka td8960n ale nie wiem czy będzie współpracował jako Access point z funboxem czy liveboxem z Orange. Jedni twierdzą że będzie działał inni że nie a nie mam u kogo sprawdzić.

Połączysz kablowo - będzie działać.
REKLAMA