logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki sprzęt estradowy, żeby "nie marudzili"

Kwaczor 01 Lip 2005 22:50 12663 53
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak złożyć niedrogi zestaw estradowy, żeby muzycy nie narzekali i sprzęt był akceptowalny na koncertach?

Najlepiej oprzeć się na własnych, dobrze zrobionych paczkach, bo przy markowych kolumnach z wyższej półki budżet szybko pęknie, a jeśli konstrukcja i głośniki są porządne, nikt nie będzie się czepiał [#1624853][#1622644] Do tego wybierz większy mikser Yamahy zamiast mniejszego, bo dodatkowe kanały szybko się przydają, a na imprezach i tak „apetyt rośnie w miarę jedzenia” [#1624853][#1635659] Multicore ma być solidny, bez mikrofonowania; proponowano 24/4 i dłuższy zapas długości, np. 25–40 m, a nie najtańsze wynalazki [#1624853][#1683578] W mikrofonach bezpieczny standard to choćby jeden SM58, do reszty można dać tańsze Sennheisery, Audio-Technikę albo AKG; do perkusji przydadzą się też DI-boxy i bramki, a na odsłuchach korektor tercjowy bardzo pomaga [#1624853][#1635659][#1629678] Końcówki mocy warto kupić porządniejsze niż DAP, bo pojawiały się ostrzeżenia o awariach; częściej polecano ADS, a do podziału pasma Behringer DCX2496 uznano za sensowny wybór w niższym budżecie [#1622313][#1627449] W peryferiach lepiej nie oszczędzać na kompresorach i nie brać Behringera do krytycznych zadań, bo jego kompresory oceniano bardzo słabo; zamiast tego padły propozycje DBX albo TC/lexiconowych efektów [#1624853][#1631153][#1629678]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 1622214
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 43
    Temat zakładam jako taki luźny. W tej chwili nie mam możliwości zbudowania nawet podobnego zestawu. Ale jak wiadomo zdarza się, że muzycy będący jak wiadomo doskonałymi znawcami sprzętu nie będą grali na jakimś sprzęcie "bo nie".

I teraz zakładam, że chce sobie cosik zakupić. Więc po kolei:

Kolumny. Jakoś zrażony do JBL postanawiam zrobić małą odmianę i sięgam w kierunku Yamahy.
    Podobają mi się kolumny serii CLUB V. Konkretnie stawiam na S115V po 4szt na strone. Nie wiem jeszcze co dać na bas. Myśle o SW118V. Cena nie jest zabójcza, driver 2", dzwięk przyzwoity. Mam sprzęt o mocy 2kW na górze na stronie i 2,4kW w basie na stronie. Idziemy do końcówek

Czy potwornym grzechem jest posiadanie DAPów?? Totalnie nie wiem jak dobrac końcówki. Czy mieć kilka mniejszych, czy 4 sporej mocy. Wydam i tak na nie majątek, więc musze sprawe dobrze przemyśleć. Na razie oglądam miksery

Do końca nie jestem zdecydowany. Musze wybierać pomiędzy 24 i 16 kanałów. Wybieram znow yamahe. Model MG 16/6FX, albo większy 24-kanałowy brat. Wszystko zależy od tego czy będe chciał nagłaśniac perkusję. Ale przy takiej mocy to już chyba tak.

Czas na multikabel. Przecież nie będe siedział na scenie. Więc potrzebuje w zaleznosci od miksera: 16/4 albo 2 mniejsze. Nie wiem też jaka długość. W zasadzie wydaje mi się, że 15m powinno wystarczyć. Znów pytanie, czy mogę sobie pozwolić na DAPa, czy musze miec coś lepszego. W sumie i tak zawsze ludzie po tym biegają i nie ma jak schować.

Mikrofony. No tutaj to nie mam pola do popisu, bo sie nie znam. Znam shure, AKG, Shenheiser. Pytanko czy wystarczą mi mikrofony rzędu np PG Shura, czy trzeba kupowac koniecznie SM. A może zupełnie inne wyposazenie?

Dochodzą sprawy dodatkowe. Odsłuchy dla muzyków (ile i jakie), statywy na mikrofony, jakies sensowne RACKi. O oświetleniu nawet boje się myśleć.

No i czas wrócić z wycieczki na ziemię. Niech się wypowiedzą znawcy tematu, na co warto zwrócić uwagę, gdzie można trochę urwać. Ważne, żeby nie mieć problemów z wykonawcami. A do tego trzzeba pamietać, że mało kto ma nieograniczone fundusze, więc darujmy sobie jeszcze dalsze wycieczki :)
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • REKLAMA
  • #2 1622313
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 1622468
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 1622489
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #5 1622644
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 63
    Mackie z podstawowych serii rowniez i rcfy skreslilbym na poczatku nie warte ceny nadaja sie ale dla zespolu weselnego czy dja mobilnego (o doswiadczeniu z kolumnami rcfa pisalem w jednym postów)

Tak samo mozna sobie odpuscic tanie seriie pevayow itp.

Ostatnio byl koncert w mojej wiosce Sylwii Wiśniewskiej naglasniala to firma p. Polichta z bochni ale paki i koncowki mieli wyporzyczone co prawda w rackach siedzialy creesty ale paki byly noname znaczy robione przez jakiegos goscia dla nich wlasnie zestaw mial 2x20kW jakos gwiazda ani zespol nie narzekali na naglosnienie
  • REKLAMA
  • #6 1622945
    Kwaczor

To ze jestesmy w stanie zrobić niezłe paki we własnym zakresie, to wiemy. Z basowymi tez sobie poradzimy. W tym rzecz, że czasem trzeba pochwalić się nazwą, żeby wybrali własnie nas :(.

A jak myśli się o jakimś powąznym graniu, to już wogole. Jakby ktoś mogł się jeszcze ustosunkować do paczek i do ilosci wzmacniaczy - rozwiazania zasilania kolumn.
    Konto firmowe:
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #7 1623121
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 63
    To proponuje zrobic wizulanie podobne do jakis fabrycznych cenionych i dolorzyc napis :D ludzie sie zwykle nie znaja roznierz "specjalisci - akustycy" nie wiem czemu ale jakos nie widzi mie sie yamaha w takim duzym zestawie moze raczej grzebnac po pro modele JBLa albo z polaudio wybierac paczki z rozsylem 60x40 stopni bo w miare ladnie da sie skladac w wieksze systemy no i cos w tym jest zeby powiedzmy na 2 paki szla 1 koncowka mocy mniejsza aletu chyba do pro naglosnienia nie pachlbym sie w dapy nie schodzilbym ponizej ADSa

A te Pevaye ktore sie popalily to pewnie z serii messenger standart porazka sztuke na 15" mozna kupic za mniej jak 600zł zreszta o wszystkich tych tanszych peveyach nie mam dobrego zdania nadaje sie to wiadomo na co
  • Pomocny post
    #8 1624853
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 78
    Paczki robić. Tak działają wszyscy w Polsce i na świecie. Jeśli uważasz że z tym sobie poradzisz nie przejmuj się marką rób swoje. My mamy masę paczek klepanych we własnym zakresie a i taki gigant jak Fotis także ma swój zestaw. Na firmowe solidne paczki Cię nie stać a gwarantuję że jeśli dobrze skonstruujesz kolumnę i zastosujesz w niej solidne głośniki nikt specjalnie czepiał się nie będzie.
    Mikser Yamaha i owszem choć niskie modele mają troszkę dziwną korekcję.
    Multikabel solidny żadne takie tam. To bardzo ważny element zestawu ma być wytrzymały i nie może mikrofonować (pamiętam miałem do czynienia z pytą z byłego NRD i wystarczyło by ją lekko trącić a słychać było trzaski. Zapewne żyły przesuwały się względem siebie.)
    Mikrofony: SM być musi choćby jeden. Do tego nikt się nie przyczepi. Poza tym polecam JTS (tanie podróbki Schure) i zenki z seri Evolution. Jakiś tani secik na bębny i będzie OK. Aha , no i z dwa, trzy Di-box-y.
    Wzmacniacze to problem nic nie polecam bo jak dla mnie całkowite minimum to Zeck z serii PT ale to duże pieniądze. Może coś z drugiej ręki nie za bardzo wiem co napisać.
    Statywy nie alu tylko stalowe! Kiedyś robił takowe Widlicki a i dziś bez problemu znajdziesz takowe wielu producentów.
    Odsłuchy robić (dwie drogi z driverem) i przydał by się korektor tercjowy. O ile na sumie w mękach przejdzie mniejszy o tyle odsłuchy wymagają tercji bo jak nie to artyści Ci łeb urwą a ty nigdy nie ukręcisz solidnego odsłuchu.
    I jeszcze jedno jeśli zakupisz kompresor Bhringer tak jak sugerował to kolega powyżej od razu się pakuj. Wielu elektroakustyków (łącznie ze mną) na samą myśl o pracy na czymś takim dostaje drgawek. Tu prym wiedzie DBX i nie ma zmiłuj się.
  • #9 1627295
    Kwaczor

OK

Pierwsze wnioski są następujące:
    1. Jeżeli umiem zrobić dobre paki, to moge z powodzeniem zrobić je sam
    2. Mikser Yamahy przejdzie
    3. Końcówki mocy wymagają doinwestowania
    4. Behringer bleeeeeeeee ;)
    5. Bezprzewodowe mikrofony AKG, przewodowe mogą być różne

Teraz jeszcze pytanko. Podział aktywny pomiędzy dołem a górą można zrealizować Behringerem, czy też wstyd?
    Konto firmowe:
  • #10 1627449
    aca
    Poziom 30  
    Ocena: 20
    Jedno pytanie. Dla jakiej wielkosci imprez to wszystko ( ile ludzi ) ? Jaka muzyka ?.
    Behringer DCX2496 Ultradrive Pro jest w porzadku ( a jak zarobisz duzo pieniedzy to kupisz sobie BSS ;-) )
  • #11 1627835
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Z Behringerem jest tak (oczywiście według mnie): robią rzeczy tanie powiedzmy takie sobie. Na scenie to się nie sprawdza, aczkolwiek jest kilka urządzeń działających poprawnie np. cała gama di-box-ów czy dość dobre (szczególnie na odsłuchy) pięcio-pasmowe parametryki. To samo tyczy się krossoverów. Model proponowany przez mojego przedmówcę nic mi nie mówi ale był kiedyś Behringer analogowy 3-drożny ,miałem z nim kontakt i działał prawidłowo. Sam zresztą posiadam mikser Behringera w teatrze w którym pracuję od czasu do czasu i jestem z niego zadowolony ale nigdy nie zdecydował bym się na nim ukręcić koncert.
    Co do bezdrutów AKG owszem ale zobacz ofertę JTS i zenka (seria Evolution). Te ostatnie posiadają genialnie rozwiązaną część w.cz.
    A myślałeś o graniu na trzy drogi?
  • #12 1627863
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 1627987
    plik4
    Poziom 26  
    Ocena: 12
    JEzeli moge sie wtracic to powiem tak.... Ostatnio odbyly sie Dni Tomaszowa (miejscowosci w ktorej mieszkam) i naprzywozili sprzetu o ile wiem 2x70kW. Wzieli za to 15kzl za dzien. A co najwazniejsze to przyjechali z karakowa.(jak by nie mozna bylo z blizszego miasta wziasc) Nie wiem czy moge podac firme jak cos to na PW. Opisze ich sprzet :

Wystawili rusztownaie takie jak do tynkowania budynków. (warszawskie) BYlo tego z 5 pieter (rusztowania kazde po 2m). Na samym dole stalo tylko 6 subów. Dalej na kazdym pietrze po 3 suby po srodku a na zewnatrz po obu stronach subów po 2 nadstawki i tak do samej gory. Wszystko zalilane ogromna iloscia koncowek na kazde "przesło" byl wzmachol na suby oraz dwa na nadstawki. Wszystkie kolumny byly wlasnej roboty. Na zadnej nie bylo napisane firmy. KAzda wygladala tak samo aha bardzo podobne do tych co robi toadi. Cala niebieska a przod gabka dziwkoprzepuszczalna. Wszystkopodlaczone bylo pod wiekowy mixer (chyab ze 20 lat) 48 kanalow. KAzdy kanal mial wychylowy wskaznik. A mioxer byl w zajerzdzonej obudowie ze slaejki. Wygladalo to jak byl by z szafki zrobiony. (sam mixer nie rack) Scena....jak scena wielkosc ze 15x10m. Na niej byl z 10 glow i ze 100 parw a wszystko sterowane z malutkiego sterownika. (30x40cm) nie wiecej niz 128 kanalow. Jak na tyle sprzetu co oni przywiezli to bylo fatalnie (2 tiry sprzetu). W zeszłym roku. Przyjechala firma i zrobila to na sprzecie OHM. Bylo to 6 subów na kanal MR-450. O do tego po 4 nadstawki (na 2x15) kanal. I na OHM bylo znacznie wyrażniej znacznie glosniej oraz nie wylo przesadzonego basu. Podsumowywujac w tym roku nie bylo slychac wykonawców tylko bass a jak spiewala flinta to tylko mozna bylo zrozumiec ja jak byla przerwa pomiedzy pisenkami. Aha jeszcze jedno sprzet dziala na full bo ajk przylukalem to na wzmacnaiczach zapalala sie czerwona dioda. A niekiedy nawet bylo juz slychac jak z subów glosniki w nich wydawaly dzwiek naglego zatrzymania mambrany przez zawieszenie. Wiec albo oni nie potrafili zbudowac sprzetu albo OHM buduje tak wspanialy sprzet.
  • #14 1628045
    tomaszo
    Ocena: 100
    Raczej to pierwsze - nie potrafili tego ustawic... Najgorzej, jak ten za galami nie ma za grosz sluchu i wyczucia...
    Przepraszam, ze sie zapedze ale bardzo zdziwilbym sie, gdyby ta Flinta byla slyszalna nawet przy odpowiednim ustawieniu...

Widac zadowolili wiekszosc - ktory przysla odczuc ucisk na przepone...

Kwaczor, widze, ze sie ostro zabrales - i tak trzymac!
  • #15 1628493
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 1628505
    aca
    Poziom 30  
    Tak OHM buduje sprzet, ktory brzmi bardzo dobrze(a topy sa 2x 12", a nie 2x15"). Moze dlatego brzmialo to kiepsko bo byl to wlasnie sprzet wlasnej roboty? Co do mikrofonow to na razie odpusc sobie mikrofony bezprzewodowe( chyba ze masz mase pieniedzy- 2000 do 3000 zl za sztuke).Dobry standard jakim jest SM58 jest uznany przez wszystkich muzykow i nikt Ci nie bedzie narzekal.Co do wzmacniaczy to jesli ma byc tanio i DAP to tylko modele Vision lub wzm. firmy BST modele Liker , ale jesli moze byc drozej to polecalbym firme PSE lub Maintronik( LDS nie znam wiec nie moge do niczego porownac)
  • #17 1628610
    plik4
    Poziom 26  
    Topy byly napewno na 2x15 i byly OHM. A nie wlasnej roboty. A naprawde gralo to lepiej niz ten co przywiezli w tym roku. Aha nie tylko flinty nie mozna bylo zrobumiec. Wszystkich jak grala cala ekipa. TYlko jak sam wokal zostawal to bylo co sslychac.
  • REKLAMA
  • #19 1628895
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 1628972
    _eddie_
    Poziom 33  
    Ocena: 107
    Tak co do scen to dodam cos - niedawno w Pszczynie (piknik z TVP3-"Dni Slowenii") odbyl sie koncert "De Mono" oraz tam jakiejs slowenki.Scena byla doskonala - oswietlenie:kilkanascie PAR-ek,duzo skanerow wysokiej mocy , strobo , nadymnice etc... naglosnienie:co do koncowek to nie wiem ale wygladalo to na crovny.Najfajniejsze byly jednak kolumny - na jedna strone przypadalo na sekcje srodek-hi 6 paczek JBL z serii srx na 15" oraz na bas tez szesc srx-ow na 18".Niby bas "tylko" na BR ale nie tylko z bliska przewracalo jelitami :P .Dobry tez byl odsluch na scenie bo oprocz singli dla artystow staly na rogach paczki i z nich slychac bylo caly master.Na scenie byl jeden mixer i drugi w " namiociku :P ".Swietny efekt dal telebim obok sceny.Jak ktos tam byl to niech mnie poprawi bo opis kiepski dalem... bo wiecie ;) cieplo bylo i tak po suchu nie szlo sie delektowac dzwiekiem :D Pozwalam sobie dac male foto.Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Jaki sprzęt estradowy, żeby "nie marudzili" 050626_211031.jpg (44.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 1629082
    _eddie_
    Poziom 33  
    Ocena: 107
    No jest jest :) Doskonala scena
  • #23 1629118
    Kwaczor

Ludziska! Odbiegacie od tematu. Proszę się powstrzymać.

Sprawa zaczyna sie krystalizować. Pomysł na Yamaszki porzucony zupełnie. Będą kolumny własnej roboty. Końcówki ADS, więc na biede porzucam crossover.

Proszę się wypowiedzieć szerzej na temat procesorów niezbędnych w takim wyposażeniu.
    Konto firmowe:
  • #24 1629345
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Kwaczor napisał:
    ... więc na biede porzucam crossover.

... a jak odetniesz dołki od środków? No chyba że pełne pasmo bez dołów.
  • #25 1629617
    Kwaczor

ADS ma wbudowany crossover. Czy jest wystarczajacy to nie wiem, ale ma chyba wystarczające możliwości regulacji.
    Konto firmowe:
  • #26 1629678
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 1629985
    aca
    Poziom 30  
    ==> plik4 znam tylko TRS-212 ( 2x12")na ktorych pracowalem. OHM nie ma w swoim programie 2x15"-moze to cos starszego? Mowiac o sprzecie robionym chodzilo mi o ten inny( zle brzmiacy).
    ==>Kwaczor Crossover bedzie Ci potrzebny jak juz napisalem Behringer DCX2496 Ultradrive Pro jest w porzadku .
  • #28 1630129
    plik4
    Poziom 26  
    moze i to bylostarsze ale dokladnei pamietam 2x15 byly moze gdzies ze strony miasta sciagn ezdjatko jak tylko bedzie z zeszlgo roku i pokaze.
  • #29 1631153
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Aby było miło dla ucha i z zgodnie ze sztuką nie tylko dołki należy uciąć od góry ale i środki od dołu a temu zadaniu podoła krossover. ADS z wbudowanym krosem chyba nie ma wyjścia na środki (no chyba że się mylę). Efekty wymienione powyżej jak najbardziej ale M-One to drogi zakup wydaje mi się że doskonale by się spisał gałkowy podwójny t.c.electronik M300. Przyzwoity efekt za przyzwoite pieniądze a do tego dualny. Jeszcze jedno: nadal będę się upierał by nie stosować kompresorów Behringer. Zły kompresor (pracujący nie liniowo, nie odzwierciedlający faktycznego ustawienia na gałkach itd.) spowoduje więcej problemów niż jego zupełny brak. Nie ma kompromisu przy kompresorze.
  • #30 1631551
    Kwaczor

Crossover w ADS jest tak rozwiazany, ze na koncówki idzie np. sygnał ponizej czestotliwosci, a na wyjście komplementarne idzie reszta. Wiec podział pełny. Crossover będzie, ale chce to odsunąc w czasie.
    Konto firmowe:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy doboru sprzętu estradowego, który zadowoli wymagających muzyków i zapewni solidne nagłośnienie. Autor rozważa kolumny Yamaha serii CLUB V (S115V i subwoofer SW118V) oraz końcówki mocy, zastanawiając się nad wyborem między wzmacniaczami DAP a bardziej wytrzymałymi ADS lub Elmuz, z uwagi na niezawodność i serwis. Wskazano, że tanie serie JBL, Peavey czy Mackie są mniej polecane, a lepiej inwestować w sprzęt z wyższej półki, np. Polaudio, ADS, Crown, Soundcraft, Spirit by Soundcraft. Miksery Yamaha (szczególnie większe modele 24-kanałowe) są akceptowalne, choć niektórzy preferują Allen & Heath (A&H) ze względu na lepszą ergonomię i korekcję. W kwestii mikrofonów rekomendowane są Shure SM58 i Beta 58, Sennheiser, JTS oraz Zenki Evolution, natomiast bezprzewodowe AKG budzą kontrowersje, a lepsze są Shure SLX lub alternatywy JTS. Wzmacniacze ADS mają wbudowany crossover, który może wystarczyć, ale zaleca się stosowanie zewnętrznych procesorów sygnału, np. Behringer DCX2496, Lexicon MPX550, TC M-One XL, a także korektorów tercjowych i kompresorów (z zastrzeżeniem, że kompresory Behringer bywają krytykowane). Ważne jest stosowanie solidnych kabli (Klotz, Proel, Adam Hall) i multicore o dobrej jakości. Własnoręcznie wykonane kolumny są akceptowalne, jeśli są dobrze zaprojektowane i wykonane z solidnych komponentów. Dyskutowano także o konfiguracji monitorów scenicznych, rozdzielaniu sygnałów AUX i rozbudowie systemu odsłuchowego. Podsumowując, kluczowe jest inwestowanie w trwały, markowy sprzęt z odpowiednią mocą i funkcjonalnością, dostosowany do wielkości imprez i wymagań muzyków.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA