logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AIR czy elektrotechnika na PWr? Wydział elektryczny, jakość kształcenia, rankingi

Dzonzi 27 Cze 2016 09:07 2139 1
REKLAMA
  • #1 15770882
    Dzonzi
    Poziom 12  
    Ocena: 59
    Chodzi o wydział elektryczny. Podobno elektrotechnika jest tam bardzo dobra, teraz są pierwsi w rankingach tego kierunku w Polsce. AIR jest na dużo dalszej pozycji, chyba 12 czy to oznacza, że tak słabo tam jest?

Na AIR dla mnie przemawia mniej matmy, przez co lżej, a ja z matmy orłem nie jestem. ETK za to jest obszernym kierunkiem i można po nim robić praktycznie wszystko co związane z prądem.

No i jeszcze na AIR więcej programowania i elektroniki, co też jest dla mnie plusem. Zastanawiam się tylko nad jakością kształcenia. Może mają jakieś słabe laboratoria, czy coś...
  • REKLAMA
  • #2 15774193
    slvk
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Zależy, co najbardziej chcesz robić po studiach. Rankingami nie ma co się jakoś specjalnie mocno przejmować, PWr to ogółem dobra uczelnia, ale nawet dobra uczelnia nie zrobi z idioty dobrego inżyniera ;)
    Ogółem elektrotechnika to fajny kierunek, bo porusza się tam zarówno programowanie, elektronikę, telekomunikację, maszyny elektryczne, plc, elektroenergetykę, więc każdy znajdzie coś, co lubi. Jeśli widzisz się w przyszłości w automatyce to zarówno po elektrotechnice jak i po automatyce masz duże szanse na załapanie spoko pracy w tej branży, natomiast jeśli zamiast typowej automatyki bardziej widzisz się przy robotach przemysłowych to AiR będzie lepszym rozwiązaniem. Jeśli nie jesteś do końca pewien, to możesz machnąć na pierwszym stopniu właśnie elektrotechnikę, która jest nieco bardziej ogólna, niż AiR, w trakcie 3,5 roku poznać różne zagadnienia i dowiedzieć się, co kręci Cię najbardziej i w tym kierunku rozwijać się samodzielnie, łapać jakieś praktyki, staże, szkolenia. No i ważna rzecz - studia same w sobie nie sprawią, że będziesz dobrym automatykiem/elektrykiem. Samemu też coś trzeba robić, uczyć się w domu zagadnień, których się nie poznaje na uczelni, można też dołączyć do koła naukowego, ogółem wszelka aktywność poza samym chodzeniem na zajęcia jest w stanie naprawdę dużo pomóc :)
REKLAMA