Witam,
Planuję zmodernizować sieć w małej firmie.
Aktualnie głównym dostawcą neta jest TP - niestety jest to totalne (...) - tzn firma jest na kompletnym pustkowiu gdzie łącze pozwala na max 5MB download'u i max 1MB upload'u.
Stwierdziłem, że jedynym słusznym rozwiązaniem jest internet LTE jednego z operatorów.
Po zastosowaniu masztów i anten osiągnąłem 40MB download i 7MB upload z Orange.
Teraz chciałbym ten internet rozprowadzić po firmie.
I tu pytanie:
Czy istnieje jakieś urządzenie czy router, do którego będę mógł wpiąć dwa źródła internetu i zdalnie przełączać pomiędzy jednym i drugim albo w przypadku braku lub zwolnienia jednego ze źródeł internetu urządzenie automatycznie przełączało się na aktywną dostępną sieć?
Teraz to wygląda tak:
- Huawei E3372 + anteny zewnętrzne
- E3372 wpięty w router LTE TP-link TL-MR3420
- z Routera WI-FI na kilka komputerów
- z Routera RJ-45 do switch'a i kablami na kolejnych kilka komputerów
Tyle, że ten system pozwala tylko na korzystanie z internetu mobilnego a ja chciałbym do całej tej sieci zapodać jeszcze NEO w razie braku lub kiepskiej jakości LTE (np podczas złej pogody)
Planuję zmodernizować sieć w małej firmie.
Aktualnie głównym dostawcą neta jest TP - niestety jest to totalne (...) - tzn firma jest na kompletnym pustkowiu gdzie łącze pozwala na max 5MB download'u i max 1MB upload'u.
Stwierdziłem, że jedynym słusznym rozwiązaniem jest internet LTE jednego z operatorów.
Po zastosowaniu masztów i anten osiągnąłem 40MB download i 7MB upload z Orange.
Teraz chciałbym ten internet rozprowadzić po firmie.
I tu pytanie:
Czy istnieje jakieś urządzenie czy router, do którego będę mógł wpiąć dwa źródła internetu i zdalnie przełączać pomiędzy jednym i drugim albo w przypadku braku lub zwolnienia jednego ze źródeł internetu urządzenie automatycznie przełączało się na aktywną dostępną sieć?
Teraz to wygląda tak:
- Huawei E3372 + anteny zewnętrzne
- E3372 wpięty w router LTE TP-link TL-MR3420
- z Routera WI-FI na kilka komputerów
- z Routera RJ-45 do switch'a i kablami na kolejnych kilka komputerów
Tyle, że ten system pozwala tylko na korzystanie z internetu mobilnego a ja chciałbym do całej tej sieci zapodać jeszcze NEO w razie braku lub kiepskiej jakości LTE (np podczas złej pogody)