logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router z funkcją przełączania między dwoma źródłami internetu w małej firmie

Daniel_GSM 29 Cze 2016 19:39 1479 6
REKLAMA
  • #1 15776666
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    Ocena: 138
    Witam,
    Planuję zmodernizować sieć w małej firmie.
    Aktualnie głównym dostawcą neta jest TP - niestety jest to totalne (...) - tzn firma jest na kompletnym pustkowiu gdzie łącze pozwala na max 5MB download'u i max 1MB upload'u.
    Stwierdziłem, że jedynym słusznym rozwiązaniem jest internet LTE jednego z operatorów.
    Po zastosowaniu masztów i anten osiągnąłem 40MB download i 7MB upload z Orange.
    Teraz chciałbym ten internet rozprowadzić po firmie.

I tu pytanie:
    Czy istnieje jakieś urządzenie czy router, do którego będę mógł wpiąć dwa źródła internetu i zdalnie przełączać pomiędzy jednym i drugim albo w przypadku braku lub zwolnienia jednego ze źródeł internetu urządzenie automatycznie przełączało się na aktywną dostępną sieć?

Teraz to wygląda tak:
    - Huawei E3372 + anteny zewnętrzne
    - E3372 wpięty w router LTE TP-link TL-MR3420
    - z Routera WI-FI na kilka komputerów
    - z Routera RJ-45 do switch'a i kablami na kolejnych kilka komputerów

Tyle, że ten system pozwala tylko na korzystanie z internetu mobilnego a ja chciałbym do całej tej sieci zapodać jeszcze NEO w razie braku lub kiepskiej jakości LTE (np podczas złej pogody)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15776842
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 15776857
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2681
    Można jeszcze zrobić na OpenWRT - Link - korzystam z takiego rozwiązania u mnie na formie i działa bez żadnego problemu.
  • #5 15776883
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    Tego routera WIFI w którego mam wpiąć Huawei E3372 (po USB) jeszcze nie kupiłem i obawiam się, że nie będzie mi potrzebny taki router z WIFI o czym napiszę później.

W związku z tym pytanie - czy możecie mi polecić jakiś w miarę dobry i w miarę tani router bez WIFI a tylko z wyjściami RJ-45 w którego będę mógł wpiąć Huawei E3372?
    Dobrze by było żeby miał przynajmniej 4 wyjścia LAN

Jak polecicie mi Router zgodnie z powyższa specyfikacją to narysuję wstępnie jak bym to chciał zrobić :)
    No a później będę oczekiwał krytyki i podpowiedzi :)

Póki co bez łączenia dwóch sieci widzę to tak:

Każdy switch będzie w oddzielnym pomieszczeniu z możliwością podłączenia do 4 komputerów.
    Dodatkowo pod switch nr 1 będzie podłączony royuter Wi-fi

Co o tym myślicie? Dobrze czy lepiej coś zmienić.
    Najdalszy switch będzie podłączony do routera kablem 30m

• REKLAMA
  • #6 15776921
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2681
    Jeżeli chcesz korzystać z LTE jako główne łącze kupił bym jakiś router z SIM. Modem USB to słaby pomysł w profesjonalnych rozwiązaniach.
  • #7 15776984
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    Tak jak napisałem wyżej:

Póki co bez łączenia dwóch sieci widzę to tak:

Każdy switch będzie w oddzielnym pomieszczeniu z możliwością podłączenia do 4 komputerów.
    Dodatkowo pod switch nr 1 będzie podłączony royuter Wi-fi

Co o tym myślicie? Dobrze czy lepiej coś zmienić?
    Switch nr 1 będzie podłączony do routera kablem 30m

A poniżej wersja druga gdyby router LTE miał tylko jedno wyjście LAN

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje modernizację sieci w małej firmie, gdzie obecnie korzysta z niskiej jakości łącza od TP. Po zainstalowaniu anten LTE z Orange uzyskał lepsze prędkości. Poszukuje routera, który umożliwi podłączenie dwóch źródeł internetu i automatyczne przełączanie między nimi w przypadku awarii. W odpowiedziach polecano różne rozwiązania, w tym routery Mikrotik, TP-Link TL-R470T oraz DrayTek Vigor 3200, które oferują funkcje load balancing i automatycznego przełączania. Użytkownik rozważa również zakup routera bez Wi-Fi, z co najmniej czterema portami RJ-45, aby podłączyć modem Huawei E3372.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA