logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ominąć blokadę P2P w akademiku? Port Forwarding?

crsevolution 02 Lip 2005 12:48 5016 10
REKLAMA
  • #1 1623234
    crsevolution
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Witam.. Mam następujący problem.. Otóż mieszkam sobie w akademiku i mamy tutaj bardzo szybkie łącze.. I wszystko było wspaniale do czasu, gdy mądry administrator wymyślił sobie, że zablokuje P2P :( I od tej pory nie chodzi żaden program (DC++ itp.) Można to jakoś ominąć ? Słyszałem coś o "Port Forwarding" ale nie za bardzo wiem o co chodzi i czy w ogóle można coś zdziałać poprzez przestawianie tego.. Pomocy !!
  • REKLAMA
  • #2 1623300
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 747
    Tyle razy pisano na ten temat...

:arrow: Szukaj
  • #3 1623311
    321Kami
    Poziom 23  
    Ocena: 6
    W ustawieniach programu p2p ustaw porty na port 80 i pojedzie :twisted:
  • REKLAMA
  • #4 1651541
    zorbek
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    probowalem w osiolku ustawic port 80 i niestety wywala mi bład krytyczny ze nie mozna utworzyć gniazda na w/w porcie:(( jak to obejść??:((
  • REKLAMA
  • #5 1651987
    mbo
    Ocena: 846
    Jeśli admin się postarał (a na to wygląda) - to możesz zapomnieć o P2P.
  • REKLAMA
  • #6 1652074
    zorbek
    Poziom 31  
    chyba si epostarał:(( ani edonkej ani tunelowanie nic z tych rzeczy:(( dobrze ze jest od 23 do 10ej:))
  • #7 1652465
    mbo
    Ocena: 846
    zorbek napisał:
    chyba si epostarał:(( ani edonkej ani tunelowanie nic z tych rzeczy:(( dobrze ze jest od 23 do 10ej:))

Czyli admin dba po prostu o dobre funkcjonowanie dostępu do internetu ...
  • #8 1653821
    zorbek
    Poziom 31  
    Może i tak:)) Ale jak było nas 10 było fajnie i p2p chodziło:)) A teraz gdy jest juz dość spora ilość użytkowników no to tak załatwiają sprawę ruchu:((

Ciekawi mnie jak funkcjonują pojawiające sie u nas usługi satelitarne:))??
  • #9 1653964
    Pavel81
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Dostęp do internetu to nie tylko przeglądanie stron. miałem podobny problem zablokował ale w umowie nie było nic o blokowaniu portów itd. Przeczytałem spokojnie umowę i zerwałem przed czasem jaki był zdziwiony hehe powiedziałem że mi interneto do przeglądania stron i do czatowania nie jest potrzebny. Swoją drogą smieszą mnie admini, którzy biorą się za udostępnianie internetu i ładują mnóstwo ludzi nadmiar żeby tylko kasę zbijać a że net słabo chodzi bo za dużo ludzi już jest to nie ważne więc trzeba poblokować porty żeby ludzie nie ściągali i przeglądali sobie tylko strony to po co taki internet. I na koniec mu powiedziałem że najpierw to trzeba mieć porządny sprzęt znać się na tym i dopiero udostępniać internet a jeśli się nie ma kasy to się siedzi cicho na d.... Tak samo śmieszą mnie admini którzy oferują internet a zupełnie nie znają się na konfiguracjach wchodzi i pyta się jak poblokować porty no szok normalnie. Jak można zajmować się czymś i nie znać się na tym :D

Teraz zmieniłem dostawcę adminem jest informatyk świetny gość zna się na rzeczy i porty mam odblokowane i powiedział że nie ma zamiaru blokować bo net nie jest tylko do przeglądania stron. Tylko że to jest gościu z kasą i znający się na rzeczy a nie jak te wypierdziołki co to chcą się wzbogacić na nas klientach brać nie wiadomo ile pięniędzy a oferować szajs :) Pozdrawiam
  • #10 1654038
    zorbek
    Poziom 31  
    Tak właśnie jest u mnie:)) tylko że panowie sie znają ale jakos niemogą poradzić sobie z zatykaniem łaczy przez duża ilośc połaczen jaka ma miejsce w p2p
  • #11 1655030
    SaraniS
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Witam :)
    U mojego ISP jest to chyba rozwiazane najrozsadniej: dwa abonamenty: "standard" i "plus", w "standardzie" p2p dziala od polnocy do 8 rano, w "plusie" cala dobe. W cenie roznica jest bodajze 2 PLN :D Zmienic abonament mozna w kazdej chwili. Oczywiscie "internet chodzi" o wiele lepiej na standardowym abonamencie, niz na "plusie", jednak jak ktos chce sciagac na okraglo, to ma taka mozliwosc - wiec wszyscy sa zadowoleni ;) Dodam jeszcze ze nie ma tez problemu jesli ktos chce zewnetrzne IP ;)
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W akademiku z szybkim łączem internetowym wprowadzono blokadę ruchu P2P przez administratora, co uniemożliwia działanie programów takich jak DC++. Próby obejścia blokady poprzez ustawienie portu P2P na port 80 kończą się błędem, ponieważ system nie pozwala na utworzenie gniazda na tym porcie. Blokada jest skuteczna i prawdopodobnie wynika z dbałości o stabilność sieci przy dużej liczbie użytkowników. Niektóre rozwiązania obejmują ograniczenia czasowe działania P2P (np. od 23:00 do 10:00) lub różne abonamenty ISP, gdzie droższy plan umożliwia całodobowy dostęp do P2P. Port forwarding nie jest skutecznym sposobem na obejście blokady w tej sytuacji, gdyż problem leży po stronie administratora sieci i polityki zarządzania ruchem. Dyskusja podkreśla również znaczenie odpowiedniej infrastruktury i znajomości konfiguracji sieci przez administratorów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA