logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skaczący ping 70-140ms co 3-5s na routerze Technicolor TC7200U od UPC

Osama Bin Laden 02 Lip 2016 19:12 4398 8
REKLAMA
  • #1 15782588
    Osama Bin Laden
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam
    Mam problem ze strasznie skaczącym pingiem(70ms-140ms co jakieś 3-5 sekund). Internet od UPC router to Technicolor TC7200U nie wiem co tam jeszcze potrzebne napiszcie to podam. Czytałem już wcześniej że może to być winą usługi WLANsvc ale potrzebuje zestawić łącza wifi podobno jest do tego program ale nie wiem gdzie go znaleźć. Z góry dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 15782615
    -Sullivan-
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Czy sterowniki od karty sieciowej, z której korzystasz masz zainstalowane od Microsoftu czy od producenta? Ping wysoki po LAN czy WLAN?
  • REKLAMA
  • #3 15782672
    Osama Bin Laden
    Poziom 8  
    Sterowniki od producenta. Ping po WLAN
  • REKLAMA
  • #4 15782676
    -Sullivan-
    Poziom 12  
    Spróbuj przeskanować jakimś darmowym programem zajętość kanałów przez innych użytkowników routerów. Może być tak, że inni korzystają z tego samego przy swoich sieciach bezprzewodowych i dzieje się tak przez zakłócenia. Dla pewności przeinstalowałbym sterownik do WLAN lub zaktualizował do najnowszego. To też często pomaga.
  • #5 15782768
    Osama Bin Laden
    Poziom 8  
    Na tym samym kanale jest chyba z 6 sieci ale nie moge tego zmienic musialbym dzwonic do UPC a co z tym wylaczeniem uslugi WLANsvc? wylaczenie jej nic nie da?(Przepraszam za brak polskich znakow ale mi sie klawiatura niemiecka wlaczyla i nie wiem jak to zmienic.)
  • #6 15783310
    -Sullivan-
    Poziom 12  
    Nie musisz dzwonić do UPC żeby zmienić kanał, na którym pracuje sieć bezprzewodowa. Za pomocą przeglądarki internetowej możesz zalogować się do routera (przeczytaj jego instrukcje) i zmienić ustawienia. Co do niemieckiej klawiatury - przetrzymaj lewy CTRL a następnie naciśnij lewy SHITF, powinno wrócić do normy. Odnośnie wyłączenia usługi to z tym bym poczekał i wątpię aby to była wina usługi. Nigdy jeszcze mi się nie zdarzyło żeby usługa powodowała skakanie pingu.
  • REKLAMA
  • #7 15783413
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5326
    Osama Bin Laden napisał:
    Internet od UPC router to Technicolor TC7200U

Czyli standardowo ustawione kanały 1, 6, 11 i włączona usługa WIFREE, która działa też na tych kanałach.
  • #8 15795983
    Osama Bin Laden
    Poziom 8  
    Przepraszam że tak długo nie odpisywałem.
    KOCUREK1970 napisał:
    Czyli standardowo ustawione kanały 1, 6, 11 i włączona usługa WIFREE, która działa też na tych kanałach.

Tak
    -Sullivan- napisał:
    Za pomocą przeglądarki internetowej możesz zalogować się do routera (przeczytaj jego instrukcje) i zmienić ustawienia.

Taki mały problem jest że nie mogę znaleźć tej instrukcji.
    -Sullivan- napisał:
    Odnośnie wyłączenia usługi to z tym bym poczekał i wątpię aby to była wina usługi. Nigdy jeszcze mi się nie zdarzyło żeby usługa powodowała skakanie pingu.

Ludzie się na forach chwalą że im to jednak pomogło w sumie to jak czytam o tej usłudze to można dojść do wniosku że faktycznie może powodować jakieś skoki pingu.
  • #9 15796137
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5326
    Osama Bin Laden napisał:
    KOCUREK1970 napisał:

Tak

WiFree to usługa dla innych - można ją wyłączyć w panelu Moje UPC (ale trzeba mieć z UPC autoryzację do założenia tego konta).
    Osama Bin Laden napisał:
    Taki mały problem jest że nie mogę znaleźć tej instrukcji.

Przecież jest na stronie UPC:
    https://www.upc.pl/pdf/upc_instrukcja_technicolor_7200.pdf

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z niestabilnym pingiem (70-140 ms co 3-5 sekund) na routerze Technicolor TC7200U od UPC. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie sterowników karty sieciowej oraz skanowanie zajętości kanałów Wi-Fi, ponieważ zakłócenia od innych sieci mogą wpływać na jakość połączenia. Użytkownik zauważył, że na tym samym kanale działa kilka innych sieci, co może być przyczyną problemu. Zasugerowano również, że zmiana kanału może być dokonana przez przeglądarkę internetową, a nie przez kontakt z UPC. Wspomniano o usłudze WiFree, która może wpływać na ping, ale zalecano ostrożność przed jej wyłączeniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA