logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skaczący ping w grach na routerze Technicolor T7200, UPC Fiber Power 30mb/s

lolek2417 06 Paź 2014 23:44 2250 12
REKLAMA
  • #1 14021297
    lolek2417
    Poziom 14  
    Ocena: 76
    Witam Was,

Jestem abonentem UPC (Fiber Power 30mb/s ) posiadam router Technicolor t7200 ( wczesniej mialem cisco , jednak po wizycie technika wymienil go poniewaz tamten byl uszkodzony ) , mój problem polega na :

- mój internet w ciągu dnia jest zmienny jak kobieta, tzn. w dzień potrafi być wszystko dobrze a wieczorem tragedia i odwrotnie . O co chodzi chodzi o np. o to

bardzo często mi się zdarza że z 30mb/s po wifi mam tyle co na obrazku lub jeszcze mniej , dodatkowo ping nie odzwierciedla rzeczywistości.

- W grze counter strike global offensive mój ping czasami jest po 30-40 a bardzo często mam po 150-300-500 gra laguje co znacznie utrudnia grę.
    - W ustawieniach routera mam włączone tryb 802.11 tylko n
    - Również mam włączoną funkcję UPnP
    - wyłączyłem dzisiaj funkcję UPC Wi-Free
    - Dodam że zmiana kanałów nic nie daje kompletnie , przerabiałem ten temat wielokrotnie.
    - na kablu mam pełną prędkość pobierania i wysłania za każdym razem.
    - W domu mam 2 lapki i stacjonarny z każdym sprzętem po wifi jest problem.
    - Moja karta sieciowa w stacjonarnym to tplink WN722N z anteną ( mam pełny sygnał router jest u mnie w pokoju )
    - Rzucam screen z inSSIDer'a wydaje mi się że wszystko wygląda w porządku:

- wyłączyłem protkół ipv6 ( gdzieś to u Was na forum wyczytałem że może przeszkadzać)

Przyznam że ręce mi opadają , sytuacja ma miejsce od niedawna , był technik wymienił router polecił mi że mogę zmniejszyć szyfrowanie ( zmniejszyłem teraz mam WPA Personal ) dodatkowo powiedział że to może być wina luster , mam szafe składaną dwu skrzydłową z lustrami.

Jak nic się nie zmieni to rezygnuje z UPC.
    Jeżeli jest jeszcze coś co mógłbym spróbować zmienić / przestawić to czekam na Wasze odpowiedzi / rady

Z góry wielkie dzięki

ps. Wrzucam pingi w www.wp.pl i www.onet.pl ( widac ze cos jest nie tak ) :

• REKLAMA
  • #2 14021344
    adam951
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    A podłącz sobie PCta po LANie skoro masz router w tym samym pokoju i zobacz, jak to się będzie wtedy zachowywać. Wydaję mi się, że pingi powinny zejść. U mnie dzieciaki jak grają po LANie to mają 30-40ms a po WiFi lubi sobie skakać do kilkuset ms.
    Generalnie straszny tłok na WiFi tam masz. :D
    A i winowanie luster ciekawe jest. :D
  • #3 14021357
    lolek2417
    Poziom 14  
    Podłączałem dwa lapki po lanie na jednym i drugim jest gitara transfer . ( tzn. pełny )

Dodatkowo mam 3 telefony ( 2 android 1 windows phone wszystko po wifi ) takze w sumie jest 6 urzadzen . Tylko że to nie jest zasada ponieważ w większości z tych 6 urządzeń podłączone i aktywne są max 3 , tzn. same komputery.
  • REKLAMA
  • #4 14023438
    adam951
    Poziom 14  
    Transfer transferem, ale jakie masz opóźnienia po LANie?
  • REKLAMA
  • #6 14023924
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5454
    lolek2417
    Śmietnik w eterze, chcesz mieć lepiej, to rozwiązanie to kabel, lub przejście na 5 GHz, ale to wymiana kart sieciowych w komputerach, no i problem z pozostałymi "gratami".
  • #7 14024014
    lolek2417
    Poziom 14  
    Obawiałem się takiego rozwiązania :( , wczoraj wyłączyłem tryb 802.11 , i powiem Wam że dziś przez cały dzień było dobrze , a na sam wieczór znowu to samo
  • #8 14025467
    adam951
    Poziom 14  
    Dlaczego się obawiałeś? Moim zdaniem znacznie lepiej podpinać się po kablu. Jesteś w tak komfortowej sytuacji, że nie musisz wiercić dziur w ścianach.
    Na tą chwilę przechodzenie na 5GHz jest mało ekonomiczne.
    Ustawieniami WiFi nic nie zdołasz. Problem będzie nadal. Pod wieczór wzmaga się ruch i zwyczajnie przyczyną jest wpływ sieci sąsiadów. Najwyżej sobie spróbuj w routerze na sztywno ustawić kanał (taki, który jest najmniej używany) i zobaczyć efekty. Ale to już jest takie kombinowanie i teoretyzowanie. Podłącz kabel i miej spokój. :)
  • REKLAMA
  • #10 14025789
    adam951
    Poziom 14  
    Masz listwy podłogowe? Wtedy mógłbyś go schować w listwie. :) Chyba, że biurko z PCtem masz na środku pokoju.
  • #11 14025833
    lolek2417
    Poziom 14  
    nie mam listew właśnie :/ i nie mam pojęcia jak ten przewód poprowadzić bo mam kuchnię z aneksem po prawej stronie od routera a po lewej drzwi do pokoju , a komp jest z 1,5 metra od routera
  • #12 14026081
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5454
    lolek2417
    No to pozostaje PowerLine.
    Sam z tego korzystam, bo niestety tak jak u Ciebie, i u mnie nie ma możliwości poprowadzenia skrętki, bo nie ma jak i gdzie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z niestabilnym pingiem w grach online, szczególnie w Counter-Strike: Global Offensive, korzystając z routera Technicolor T7200 i łącza UPC Fiber Power 30mb/s. Ping waha się od 30 do 500 ms, a prędkość internetu przez Wi-Fi jest zmienna, podczas gdy po kablu LAN osiąga pełną prędkość. Użytkownik próbował różnych ustawień routera, w tym zmiany kanałów i wyłączenia funkcji UPC Wi-Free, jednak problem nadal występuje, szczególnie wieczorem. Użytkownicy sugerują podłączenie urządzeń przez kabel LAN lub przejście na pasmo 5 GHz, a także rozważenie użycia adapterów PowerLine, gdyż nie ma możliwości poprowadzenia kabla w pokoju.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA