logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AirLive g.duo - Wymiana fabrycznych anten 2dB na 8dB

Grigori310891 03 Lip 2016 18:25 972 7
REKLAMA
  • #1 15784353
    Grigori310891
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    Witam, czy taka wymiana polepszy zasięg WiFi ?
    Obecnie łączy się z parterem do LiveBoxa, jest na 1 piętrze przy oknie a budynek 2 piętrowy, jest to taki nieduży hotel. 2 piętro wygląda odwrotnie.

Czy nie bawić się i zastosować repeater (z dwa co najmniej)
  • REKLAMA
  • #2 15784630
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2672
    Takie połączenie zawsze będzie kuleć bo ściany mają duże tłumienie dla tej częstotliwości plus pewnie zakłócenia od innych sieci. Nie polecam łączenie wzmacniaczy via wzmacniacz.
  • REKLAMA
  • #3 15785124
    Grigori310891
    Poziom 23  
    To jest plus że innych sieci nie ma (jedynie LB i moje, bo to po sąsiedzku także można dostosować kanały) Tak właśnie myślę co zrobić bo nie ma jak kabli pociągnąć. 2,4Ghz ma lepszy zasięg, a że są pokoje to myślę zostać przy tym.
    Jest jeszcze Opcja co by w koszty nie wchodzić połączenie kablowe LB plus jakiś AP a do tego AP wrzucić na 2 piętro tego g.duo z lepszymi antenami. Przy 8dBi te 27,5 stopnia powinno się chyba rozproszyć.
  • #4 15785308
    Darom
    Specjalista elektryk
    Ocena: 586
    Witam
    Z zasady taka zmiana anten nie powinna w ww. sytuacji zmienić zasięgu. AP mają jakąś moc, stacje klienckie także, a ich odbiorniki charakteryzują się jakąś czułością. Co da skupianie wiązki (antena o wyższym zysku) jak i zaraz potem i tak to jest rozpraszane przez ściany. Podobnie ze stropami. Spotkałem się z takimi, gdzie tłumienie dochodziło do 40dB.
    Nie mając szczegółów odnośnie konstrukcji ścian i stropu - można sobie wróżyć z fusów.

pzdr
    -DAREK-
  • #5 15787726
    Grigori310891
    Poziom 23  

Udało się właścicielowi przeciągnąć Rj45 na zewnątrz przez Okno. Dałem testowo zamiast AirLive g.duo, TD-w8970 v 1.2 (3x5dBi) w trybie AP

Tylko testowo On tam stoi na razie, teraz pytanie czy zakupując TL wa830re (lub inny AP) który ma technologie MIMO = Czyli mógłbym w tym przypadku rozciągnąć anteny przez przewód i rozmieścić w równych odstępach aby pokrycie było "całe" ?
  • REKLAMA
  • #6 15787783
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 863
    Grigori310891 napisał:

Tylko testowo On tam stoi na razie, teraz pytanie czy zakupując TL wa830re (lub inny AP) który ma technologie MIMO = Czyli mógłbym w tym przypadku rozciągnąć anteny przez przewód i rozmieścić w równych odstępach aby pokrycie było "całe" ?
    Mozesz anteny umiescic w roznych miejsach ale wtedy to nie bedzie dziala w trybie MIMO.
  • REKLAMA
  • #7 15788022
    Grigori310891
    Poziom 23  
    Hmm, to jak przewiercimy to przeciągnę dwa przewody najwyżej do TD i g.Duo. Powiedzcie mi czy to normalne że stojąc przy g.duo mam do niego oczywiście pełny zasięg, podłączam się pod LB (wifi) mam 3 kreski. Prędkość wynosi 20Mbps, czyli max mojej karty sieciowej. Natomiast przez g.duo wynosi ~6Mbps (podłączony w trybie AP Client + AP) Kanały 1 i 6 innych sieci nie ma w pobliżu. Czy g.Duo dzięki dwóm torom radiowym nie powinien dawać pełnej mocy? Obojętnie czy na antenach 2dBi czy na 5dBi. Tx też testowo zmieniałem, na większy / mniejszy itp.
  • #8 15788026
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 863
    Grigori310891 napisał:
    Hmm, to jak przewiercimy to przeciągnę dwa przewody najwyżej do TD i g.Duo. Powiedzcie mi czy to normalne że stojąc przy g.duo mam do niego oczywiście pełny zasięg, podłączam się pod LB (wifi) mam 3 kreski. Prędkość wynosi 20Mbps, czyli max mojej karty sieciowej. Natomiast przez g.duo wynosi ~6Mbps (podłączony w trybie AP Client + AP) Kanały 1 i 6 innych sieci nie ma w pobliżu. Czy g.Duo dzięki dwóm torom radiowym nie powinien dawać pełnej mocy? Obojętnie czy na antenach 2dBi czy na 5dBi. Tx też testowo zmieniałem, na większy / mniejszy itp.

6mbit brzmi jak zle wybrany tryb pracy. Sprwdz konfiguracje.

Edit:
    2 radia to nei sa po to żeby działało szybciej tylko żeby nie działało wolniej.
    Przy 1 radiu to samo radio odbiera i nadaje. Wiec jest połowa maksyamlnej przepustowosci. Przy dwoch radiach jedno radio nadaje, drugie odbiera, wiec powinienes otrzymac maksymalna predkosc wynikajaca z trybu pracy, czyli u Ciebie takie 20mbit.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię wymiany anten w urządzeniu AirLive g.duo z fabrycznych 2dB na 8dB w celu poprawy zasięgu WiFi w hotelu. Użytkownik zauważył, że obecne połączenie z LiveBoxem na parterze jest słabe, a na piętrze zasięg jest ograniczony przez ściany. Odpowiedzi sugerują, że zmiana anten może nie przynieść oczekiwanych rezultatów z powodu dużego tłumienia sygnału przez ściany i stropy. Zamiast tego, rozważano zastosowanie repeaterów lub połączenia kablowego z punktem dostępowym (AP). Użytkownik testował również inne urządzenia, takie jak TD-w8970, i zastanawiał się nad wykorzystaniem technologii MIMO w nowym AP, co mogłoby poprawić pokrycie sygnałem. Wskazano, że przy dwóch torach radiowych w g.duo nie osiągnięto pełnej prędkości, co może być wynikiem niewłaściwej konfiguracji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA