logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka jest rzeczywista prędkość internetu Vectra w pakiecie 100Mb/s za 40zł?

RockyElite 05 Lip 2016 19:40 4272 8
REKLAMA
  • #1 15788859
    RockyElite
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam. Chciałby przejść z internetu UPC na Vectrę. Mam do wyboru pakiet 100Mb/s za 40zł u opiekuna budynku. I teraz mam pytanie. Jaka będzie gwarantowana prędkość tego łącza: 80, 60 czy 50? Jeśli ktoś miał do czynienia z Vectrą proszę o komentarz.
  • REKLAMA
  • #2 15788872
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 15788877
    VooVoo
    Poziom 34  
    Ocena: 266
    1. nie ma czegoś takiego jak opiekun budynku. To zwykły handlarz, który zrobi wszystko aby podpisać umowę i odebrać prowizję
    2. pakiet 100 Mbps, musi mieć 100 Mbps +/- 10 % (to nie tepsa czy inny orange ;) )
    3. nie spodziewaj się tej prędkości po wifi, jest gwarantowana tylko na połączeniu kablowym
  • REKLAMA
  • #4 15788966
    RockyElite
    Poziom 5  
    turlam.dropsa napisał:
    RockyElite napisał:
    Witam. Chciałby przejść z internetu UPC na Vectrę. Mam do wyboru pakiet 100Mb/s za 40zł u opiekuna budynku. I teraz mam pytanie. Jaka będzie rzeczywista prędkość tego łącza: 80, 60 czy 50? Jeśli ktoś miał do czynienia z Vectrą proszę o komentarz.

Nie ma czegoś takiego jak rzeczywista prędkość łącza. UPC może gwarantować prędkość w obrębie sieci, która należy do UPC. I nic więcej. Bo jak chcesz ściągać dane z prędkością 100 Mb/s z odległego serwera którego łącze ma maks. 10 Mb/s?

Chodziło mi o gwarantowaną. Pomyliłem się.
  • REKLAMA
  • #5 15789248
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 15789282
    Szczota6
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Gwarantowanego łącza nie dostaniesz. Nie ten przedział cenowy.
    W przypadku gwarantowanego łącza gwarancje głownie dostaniesz w obrebie sieci operatora i w najlepszym wypadku styku miedzyoperatorskiego
  • #7 15789503
    RockyElite
    Poziom 5  
    turlam.dropsa napisał:
    RockyElite napisał:

Chodziło mi o gwarantowaną. Pomyliłem się.

UPC może Ci jedynie zagwarantować, że na pewno nie będziesz miał szybszego downloadu niż 100 Mb/s :) Nic więcej! W umowie nie ma żadnej gwarancji. Tak samo jak sprzedawca anteny telewizyjnej, telewizora i kabla antenowego nie zagwarantuje że tygodniowo w telewizji będzie 20 hitów kinowych. Bo to po prostu nie zależy od nich.

W rozmowie z UPC konsultant powiedział mi, że gwarantowana prędkość to 80% łącza. Właśnie o tę prędkość pytam. Czy tak samo będzie w Vektrze. Np. w internecie 100 Mb/s nie chciałbym mieć powiedzmy 50 Mb/s tylko 100 - 80 Mb/s.
  • REKLAMA
  • #8 15789830
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 15789840
    Wabank
    Poziom 4  
    Ja mam Vectrę i działa fajnie, prędkość jest super, ale umowy... tysiąc pakietów włączonych, które trzeba wyłączyć, bo inaczej będzie się płacić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa przejście z internetu UPC na Vectrę, pytając o gwarantowaną prędkość łącza w pakiecie 100 Mb/s za 40 zł. Odpowiedzi wskazują, że nie ma formalnej gwarancji prędkości, a rzeczywista prędkość może wynosić od 50 do 80 Mb/s, w zależności od warunków sieciowych. Użytkownicy podkreślają, że prędkość 100 Mb/s jest gwarantowana tylko na połączeniu kablowym, a nie przez Wi-Fi. Wiele osób zwraca uwagę na brak zapisów w umowach dotyczących gwarantowanej prędkości oraz na problemy z dodatkowymi opłatami w Vectrze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA