logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niska prędkość internetu z Vectry - umowa 150 Mb/s, realnie 10 Mb/s przez kabel

M2444 13 Sie 2017 23:34 1824 13
REKLAMA
  • #1 16641023
    M2444
    Poziom 7  
    Witam mam problem z internetem z vectry . Prędkość jaka jest w umowie wynosi do 150Mb/s a po sprawdzeniu prędkości pobierania i przesyłania przez kabel pokazuje mi 10 Mb/s.Jaki moze być tego problem ?
  • REKLAMA
  • #2 16641147
    wampirek
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    Po pierwsze w umowie masz zapis "do 150 Mb/s" więc operator może nawet ci udostępnić internet z prędkością 10 Mb/s.
    Po drugie na twoim miejscu dzwoniłbym do operatora i przedstawiłbym mu sytuację.
    Pytanie jakie nasuwa się to jak masz to wszystko pospinane i czy prędkość mierzysz po WiFi czy po kablu? Kolejne pytanko to jakie urządzenie dostępowe dostałeś od dostawcy czy jest to modem czy router z wbudowanym modemem. Tak jednoznacznie nie da się określić co może być przyczyną i gdzie masz wąskie "gardło" i gdzie leży przyczyna tak niskiego transferu. Więcej informacji jest potrzebne do jakiejkolwiek dyskusji
  • REKLAMA
  • #3 16641486
    Nagus
    Poziom 27  
    Ocena: 97
    Sprawdź konfigurację karty sieciowej i poprawność instalacji sterowników.
    Użyj innego kabla.
    Wygląda jakby karta zafiksowała się na prehistoryczną prędkość 10Mbps.
  • #4 16641549
    M2444
    Poziom 7  
    Mierzylem prędkość po kablu ktory jest prosto od nich .Dostalem jakiś badziewny router od nich ktory miał zasięg tylko w jednym pokoju wiec po wizycie technika od vectry dalem swoj dawny router ASUS DSL-AC52U.Wszystkie sterowniki sa aktualne i dobrze ustawione ,mieszkam w Gdańsku wiec problemu z zasięgiem tez nie ma .Moze to ich wina i dali tylko 10 Mbps.
  • REKLAMA
  • #5 16642084
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5332
    wampirek napisał:
    Po pierwsze w umowie masz zapis "do 150 Mb/s" więc operator może nawet ci udostępnić internet z prędkością 10 Mb/s.

Powinien już z obowiązku ustawowego mieć też zapis o prędkości minimalnej dla danej oferty.
    M2444 napisał:
    Dostalem jakiś badziewny router od nich

Jaki dokładnie?
    M2444 napisał:
    po wizycie technika od vectry dalem swoj dawny router ASUS DSL-AC52U

M2444 napisał:
    Moze to ich wina i dali tylko 10 Mbps.

A jak masz ustawione linkowanie w karcie sieciowej komputera?
    Nie ograniczasz się sam w routerze?
  • #6 16642119
    VooVoo
    Poziom 34  
    Ocena: 266
    wampirek napisał:
    Po pierwsze w umowie masz zapis "do 150 Mb/s" więc operator może nawet ci udostępnić internet z prędkością 10 Mb/s.[...]
    Bzdura, osiągi powinny być dużo większe,
    M2444 napisał:
    Dostalem jakiś badziewny router od nich ktory miał zasięg tylko w jednym pokoju
    Router pracuje radiowo - nie zrobiłeś pomiarów ile sieci jest w okolicy i na jakich kanałach nadają, no i nie podałeś jaki to router.
    Odpal komputer w trybie serwisowym z obsługą sieci i zrób pomiar przez kabel, bo jak przyjedzie serwisant i sprawdzi na swoim sprzęcie i będzie dobrze (możesz tego zażądać), to zapłacisz 49 PLN do faktury.
  • #7 16642305
    M2444
    Poziom 7  
    Od vectry dostalem router Netgear DG 834g .Włączyłem tryb tryb serwisowy z obsługą sieci i podłączyłem kabel który idzie bezpośrednio od vectry skrzynki ,załączam screena z wynikami- jest nadal ok 10 .A co do predkosci minimalnej zawartej w umowie jestem w stanie zobaczyć dopiero w piątek . Gdy ostatnio byl u mnie technik znalazł wolny kanał i mowil ze troche jest tych sieci ale w duzym mieście tylko 10 Mb/s jest aż nie mozliwe skoro ostatnio od prointernetu miałem 70 Mb/s .Nastepna wizyta technika jest 21 sierpnia bo musiałem wyjechać z domu na pare dni
    Załączniki:
    • Niska prędkość internetu z Vectry - umowa 150 Mb/s, realnie 10 Mb/s przez kabel received_1952193558396187.jpeg (31.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 16642329
    VooVoo
    Poziom 34  
    Ocena: 266
    Nie obraź się, ale to zwyczajny router pracujący w trybie G. Masz modem (na kablu koncentrycznym, czy lan na skrętce?)Jeśli modem, to się podepnij bezpośrednio i zapodaj jego parametry pracy, jeśli to lan patrz j/w tylko przetestuj prędkość.
  • REKLAMA
  • #9 16642359
    mazi292
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Masz jakiegoś antywirusa na komputerze?? Jeśli tak to wyłącz ochronę na czas testowania często się zdarza że program antywirusowy spowalnia internet.

Kiedyś będąc na awarii u klienta był włączony Kaspersky i prędkości miał w porywach do 500kb/s, duże też jest przypadków o Avaście
  • #10 16642463
    M2444
    Poziom 7  
    Mam tylko Windowsa defendera oraz wyłączony firewall i sprawdzałem kabel prosto od modemu vectry ktory jest skrętką.Parametry sa lepsze bo 10 z kawałkiem .
  • #11 16642566
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2672
    Co pokazuje karta sieciowa na komputerze kiedy jesteś podłączony do modemu dostawcy? Jest link 10Mbps czy 100Mbps?

Niska prędkość internetu z Vectry - umowa 150 Mb/s, realnie 10 Mb/s przez kabel
  • #13 16642778
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5332
    KOCUREK1970 napisał:
    A jak masz ustawione linkowanie w karcie sieciowej komputera?

To już wiemy, że 10 Mb.
    A teraz poproszę o ustawienia sterownika sieciówki w menagerze urządzeń od twojej karty sieciowej LAN.
    M2444 napisał:
    Gdy ostatnio byl u mnie technik znalazł wolny kanał i mowil ze troche jest tych sieci ale w duzym mieście tylko 10 Mb/s jest aż nie mozliwe skoro ostatnio od prointernetu miałem 70 Mb/s

Co ma wspólnego wolny kanał (pewnie wifi) z prędkością uzyskiwaną na połączeniu kablowym?
  • #14 16643907
    M2444
    Poziom 7  
    Zapchane kanały -taki byl argument vectry odnośnie wolnego Internetu ale czekam na 21 sierpnia na wizytę technika od nich .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z prędkością internetu od Vectry, gdzie umowa przewiduje prędkość do 150 Mb/s, a rzeczywista prędkość wynosi jedynie 10 Mb/s. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak zapis w umowie, konfiguracja karty sieciowej, jakość używanego kabla oraz routera. Użytkownik wymienił router na ASUS DSL-AC52U, ale nadal doświadcza niskiej prędkości. Wskazano również na możliwość problemów z oprogramowaniem antywirusowym oraz konieczność sprawdzenia ustawień karty sieciowej. Użytkownik czeka na wizytę technika, który ma zbadać sytuację.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA