andrz6 napisał: linia jest po prostu poszadkowana.
I taką pozostanie - zapewniam Cię, nikt tam palcem nie kiwnie - masz te 7 czy 4 Mb mieści się to w widełkach DA 10 Mb - to na tyle.
andrz6 napisał: Wiem co to jest DSLAM i wiem też, że istnieje możliwość przywracania prędkości, jaką DSLAM kradnie.
Można zresetować DSLAM - ale nie zrobi tego ani technik ani infolinia, to musi zadecydować ktoś wyżej (ale ani to łatwa decyzja, ani nikt się do tego nie kwapi - zrobią jednemu będą chcieli wszyscy) - ale to i tak nic nie da, kiedy wszystko rozwalone, w ciągu góra 3 dni będzie jak masz teraz - bo DSLAM "sprawdzi" parametry i trach w dół - a pamiętaj, że po resecie może Cię jeszcze bardziej zdegradować.
andrz6 napisał: Zastanawiam się tylko, czy przedstawione przeze mnie parametry mojej linii nie wskazują na jej uszkodzenie i czy nie kwalifikuje się to do sprawdzenia i naprawy.
Zapewne masz racje i całkowicie się z Tobą zgadzam - mają to naprawić - no właśnie, tylko skoro wszystko pochlastane to do zrobienia jest CAŁA Twoja nitka.
Gwarantuję Ci, że nikt palcem nie kiwnie by ją całą wymienić, naprawić czy cokolwiek innego - sumarycznie "zjedziesz" do 1 Mb i na tym się skończy.
Masz rację jako KLIENT - ale całkowicie nie masz pojęcia jak funkcjonuje taki moloch jako instytucja i firma, co jest ich zadaniem i priorytetem.
andrz6 napisał: kiepskiej jakości kabli sprzed 30 lat
Jeśli to ma faktycznie 30 lat - to dziękuj Bogu! - bo gdyby to kładli teraz, to miałbyś w umowie DO 10 Mb a w realu 512 kb.
Jeśli myślisz, że coś tu wskórasz to się mylisz - firma nie poniesie na to nakładów - będą woleli rozwiązać umowę z Tobą z ich winy (bo port na centrali łyknie ktoś inny) - niż wydawać na to tysiące zł.
Dla zobrazowania jak ta firma pracuje przykład z tego forum - klient miał "słupek" TP do przestawienia o UWAGA 50 cm - Orange wyliczył mu koszt bodajże 3800 zł (bo to nie tylko słupek, ale prawa własności, ziemia, pozwolenia, wyciągi z ksiąg wieczystych, sąd i końca nie było widać co jeszcze) - i jak myślisz na czym się skończyło - słupek stoi gdzie stał, a Oranga straciło klienta (z ich winy) - ale co nie wydali kasy to nie wydali.
Moja Ukochana Żono Agniesiu (pro memoriam 25 04 1974 - 19 06 2022) Kocham Cię i tęsknię.
Moja Ukochana Siostro Justynko (pro memoriam 25 02 1974 - 16 01 2025) Kocham Cię i tęsknię.