logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MS serwer 2008 r2 wolcmd - Wake on lan z poziomu serwera

trz3c1 14 Lip 2016 18:19 1647 9
REKLAMA
  • #1 15807687
    trz3c1
    Poziom 9  
    Witajcie.
    Mam mały problem mianowicie mam kilka laptopów w biurze wszystko po sieci wpięte do switcha do switcha jest podpięty serwer ms 2008 r2. Gdy odpalam wake on lan z cmd na jednym z lapków wszystko działa, komputery się uruchamiają. Jednak chciałbym mieć taką opcję żeby odpalać je zdalnie z serwera ( do którego zdalnie z domu mam dostęp), gdy wolcmd uruchomię z poziomu serwera podam mac adres karty nie dzieje się nic.. Może ktoś mi powiedzieć co robię nie tak?
  • REKLAMA
  • #2 15809583
    adamz74
    Poziom 33  
    Ocena: 190
    Za mało informacji.

WoL z reguły działa bardzo dobrze w LAN-ie a dokładniej w tzw. domenie broadcastowej i dodatkowo trzeba pamiętać, że magic packet ma być wysyłany na adres broadcastowy sieci a nie adres konkretnego hosta.

Pozdr!
  • #3 15810092
    trz3c1
    Poziom 9  
    adamz74 napisał:
    Za mało informacji.

domenie broadcastowej i dodatkowo trzeba pamiętać, że magic packet ma być wysyłany na adres broadcastowy sieci a nie adres konkretnego hosta.

Pozdr!

możesz jaśniej?? Jakich informacji jeszcze potrzebujesz?
  • REKLAMA
  • #4 15811912
    adamz74
    Poziom 33  
    Ocena: 190
    Komputer nie funkcjonuje, karta sieciowa ledwie może odebrać specjalny pakiet, żadne protokoły nie funkcjonują... Żeby to działało, to magic packet musi dotrzeć i być rozgłoszony w LAN-ie, w którym znajdują się wybudzane komputery.

W LAN-ie jest to proste i magic packet wysyła się na adres rozgłoszeniowy sieci.

W bardziej rozbudowanej sieci, gdzie są routery (np. wybudzanie gdzieś z Internetu) potrzebna jest specjalna konfiguracja (a często i funkcjonalność) na routerze, żeby odebrał i rozgłosił sygnał wybudzenia.
  • REKLAMA
  • #5 15814752
    krystian_net
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    1. Czy serwer jest w tej samej adresacji sieci?
    2. Rozumiem, że firewalla masz skonfigurowanego to tego typu pakietów?
    3. Wypróbuj inny soft, bardzo możliwe, że jest on nie wspierany przez aplikację.
  • #6 15814784
    bodom
    Poziom 30  
    Ocena: 231
    Na serwerze zainstaluj program (free) Advanced IP Scanner.
  • #7 15821695
    trz3c1
    Poziom 9  
    bodom napisał:
    Na serwerze zainstaluj program (free) Advanced IP Scanner.

No właśnie wolałbym nic nie doinstalowywać na serwerze..
    może to kwestia portów na serwerze. Sam już nie wiem

Dodano po 19 [minuty]:

krystian_net napisał:
    1. Czy serwer jest w tej samej adresacji sieci?
    2. Rozumiem, że firewalla masz skonfigurowanego to tego typu pakietów?
    3. Wypróbuj inny soft, bardzo możliwe, że jest on nie wspierany przez aplikację.

AD1 Tak
    AD 2 Tak
    AD 3 wolałbym nic nie instalować...
  • #8 15822260
    bodom
    Poziom 30  
    Ocena: 231
    Tego programu nie ma co się obawiać...
    Używałem go na serwerze 2003/2008 i lokalnie, i zdalnie.
  • Pomocny post
    #9 15823233
    krystian_net
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    A jeszcze jedno, napisz mi jaką kartę sieciową masz na serwerze ? Niektóre mają wyłączoną opcję wysyłania magicznego pakietu. W ustawieniach karty trzeba włączyć. Ewentualnie zainstaluj sterowniki najnowsze z oprogramowanie.
  • REKLAMA
  • #10 15823498
    trz3c1
    Poziom 9  
    krystian_net napisał:
    A jeszcze jedno, napisz mi jaką kartę sieciową masz na serwerze ? Niektóre mają wyłączoną opcję wysyłania magicznego pakietu. W ustawieniach karty trzeba włączyć. Ewentualnie zainstaluj sterowniki najnowsze z oprogramowanie.

Już wszytsko działa update sterów + inne oprogramowanie do wybudzania podziałało

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z uruchamianiem funkcji Wake on LAN (WoL) z serwera MS Windows Server 2008 R2. WoL działa poprawnie z laptopów, ale nie z serwera. Odpowiedzi wskazują na konieczność wysyłania magicznego pakietu na adres rozgłoszeniowy sieci oraz sprawdzenia konfiguracji karty sieciowej, która może mieć wyłączoną opcję odbierania magicznych pakietów. Użytkownik potwierdził, że po aktualizacji sterowników i zainstalowaniu dodatkowego oprogramowania do wybudzania problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA