Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wake On LAN przez Internet

Gelip 03 Jul 2005 18:43 88725 6
    Gelip
    Level 34  
    Witam.

Przypadkiem trafiłem na stronę http://www.depicus.com/wake-on-lan/ z której ściągnąłem mały programik o nazwie Wake On Lan - Magic Packet za pomocą którego można ponoć włączyć zdalnie (przez Internet) komputer np. w sieci lokalnej.

Jestem w sieci LAN i mam 2 komputery podłączone do sieci. Tylko jeden z nich wspiera WOL i jest na pewno włączone w BIOSie i w Windows i działa ale z innym programem mianowicie z Magic Packet Utility 1.00.005 wewnątrz sieci LAN.

Teraz chciałem to samo uzyskać za pomocą tego pierwszego programu i nic mi nie wychodzi. Czyżby ten program działał tylko przez Internet?

Czy ktoś się tym bawił? Wiem że trzeba obliczyć adres IP na podstawie adresu IP komputera i maski podsieci ale nie wiem czy adres komputera wewnętrzny czy zewnętrzny.
    No i chyba trzeba przesłać ten pakiet na porcie otwartym na routerze w sieci albo otworzyć port domyślny czyli 7.
    Maras_23
    Level 18  
    Hmm.. no interesujacy program.. WOL przez internet :-]. Kiedys sie tym bawilem i dzialalo rewelacyjnie, jednak w nieco inny sposob. Byla siec LAN, z 10 komputerow, stal tez serwer BSD, na ktorym zainstalowalem pakiet obslugujacy WakeOnLan. Wygladalo to tak, ze logowalem sie poprzez SSH na serwer i stamtad wydawalem polecenie do odpalenia odpowiedniego kompa. Nie bardzo wiem jak ma to dzialac przez internet, podajac adres zewnetrzny, na podstawie ktorego nie uda Ci sie wlaczyc kompa z wewnetrznej sieci LAN bez odpowiedniego softu na serwerze.. Jesli sie myle, niech ktos mnie poprawi, gdyz sam jestem ciekaw takiego motywu :-)

--
    Pozdry,
    Marek.
    Gelip
    Level 34  
    A więc zainteresowałem się bardziej tematem WOL przez Internet i udało mi się wkońcu. Płyta główna, karta sieciowa, ustawienia w BIOSie to dopiero połowa sukcesu jeśli chodzi o WOL przez internet. Bardzo ważna jest konfiguracja i typ połączeń (bezpośrednie połaczenie, LAN, ustawienia firewall).

Udało mi się włączyć komputer znajdujący się w sieci LAN z routerem za pomocą komputera podłączonym do netu przez modem. Potrzeba do tego:

1. Router obsługujący Broadcast
    2. Na routerze należy wyłączyć Firewall lub odpowiednio go skonfigurować
    3. Na routerze przekierować jakiś port UDP
    4. Program do wysyłania Magic Packet np. ten ze strony www.depicus.com

W programie WOL podajemy MAC karty sieciowej i IP zewnętrzny sieci LAN (kompa który chcemy włączyć), maskę 255.255.255.255, ustawić wysyłanie przez Internet oraz podać dokładnie ten port który przekierowaliśmy na routerze.

Co ciekawe przy włączonym firewallu na routerze nic z tego nie wyjdzie, natomiast firewall w systemie WinXP włączony dla połączenia modemowego nie przeszkadza.

Sprawdziłem więc połączenie modem -> router a ciekawe jak to się ma do innych połączeń takich jak

kablówka -> router
    proxy -> router
    komórka jako modem przez COM lub IRde - > router

Aha. Zanim zaczłem bawić się w to przez internet to testowałem po sieci LAN. Zauważyłem że czasami nie da się włączyc kompa w tej samej sieci. I niech ktoś mi wytłumaczy po co właściwie w programie WOL Depicusa jest maska podsieci. Jak wpiszę 255.255.255.255 albo 255.255.255.252 to pakiet dochodzi w obu przypadkach.
    Gelip
    Level 34  
    A więc drążę temat dalej i zauważyłem następującą zależność:

Komputer w sieci LAN mogę włączyć zdalnie tylko gdy wcześniej uruchomię go włącznikiem na obudowie lub z innego komputera w sieci LAN, następnie wyłączam go wyłącznikiem lub za pomocą programu np. Remote Shut Down po LANie i już wtedy mogę uruchomic komputer zdalnie np. przez Modem, TV Vectra wewnętrzny IP. Sprawdzałem 2 razy i zawsze jest tak samo. Dlaczego tak się dzieje? Używam też programu Remote Administrator i tam jest opcja wyłaczania komputera a właściwie są dwie: Shut Down i Switch Off. Jaka jest różnica jeśli wybiorę Shut Down a Switch Off?
    Gelip
    Level 34  
    Doszedłem do wniosku że to chyba wina routera mojego a mianowicie braku funkcji IP adres reservation lub podobnej (static ARP). Jest tylko Dynamic ARP a więc po ok. 10 minutach od wyłaczenia komputera w LANie wpis IP - MAC w tablicy ARP routera zostaje usunięty i dlatego później już nie mogę włączyć kompa z netu. Tak mi się wydaje. Zastanawia mnie jeszcze jak przekierowac zewnętrzny IP routera na adres broadcast sieci LAN czyli 192.168.2.255 - tylko nie wiem czy tak się da?

Aha. Mam pytanie? Czy da się podejrzeć/monitorować jakoś zawartość tablicy ARP na routerze (SMC 7004ABRV2)?
    Gelip
    Level 34  
    Kto ma sieć LAN i router z funkcją IP address reservation i pomoże sprawdzić czy WOL z internetu zadziała?

Najlepiej żeby miał internet przez SDI ale niekoniecznie.
    januszjh
    Level 17  
    Wszystko zależy od routera. Na jednym mi działało, kiedy port przekierowałem na IP 10.0.0.0, a na innym 10.255.255.255, a odwrotnie nie działało. Na trzecim zaś jest jak u Ciebie - WOL działa, ale tylko 10 minut od wyłączenia komputera, póki MAC jest w liście ARP routera.